Creste numarul de infectari la Straja, scade la Suceava, Falticeni, Radauti si Vicovu de Sus. Prefectul cere DSP sa efectueze teste si in week-end

reportersite
05 august 2020, 17:15

Conform distribuției cazurilor Covid -19 pe unități administrativ teritoriale, Prefectura Suceava anunta ca, din cele 114 unități administrativ teritoriale din judet, 39 nu au niciun caz de infecție Covid-19 în evoluție, 26 au câte un caz în evoluție, 33 au sub cinci cazuri în evoluție, 11 au sub zece cazuri în evoluție iar 5 au peste zece cazuri în evoluție.

test, depistare, coronavirus, Obiectiv, SuceavaComuna Ciocănești înregistrează miercuri, 5 august doar 5 cazuri în evoluție, cu 8 cazuri mai puțin decât în data de 4 august. De asemene,a municipiile Fălticeni, Suceava și Rădăuți înregistrează, în ultimele 24 de ore, o scădere a numărului de cazuri active, de la 21 la 17 cazuri active (0,54 rata la mia de locuitori), de la 50 de cazuri active la 49 (0,39 rata la mia de locuitori) și respectiv de la 25 de cazuri active la 23 (0,68 rata la mia de locuitori).

Oașul Vicovu de Sus înregistrează o scădere a numărului de cazuri active de la 21 de cazuri active în 4 august 2020 la 16 cazuri active în prezent (0,97 rata la mia de locuitori).

Se constată, în ultimele 24 de ore, o creștere a numărului de cazuri active în cazul comunei Straja, care în data de 4 august înregistra 12 cazuri active, iar astăzi înregistrează 18 cazuri active (3,05 rata la mia de locuitori).

În  cursul zilei de 04.08.2020 polițiștii au desfășurat activități în  context Covid 19, fiind verificate  cu privire  la respectarea măsurilor  și interdicțiilor impuse  291 persoane.

De asemenea,  au fost verificate 97 societăți comerciale, fiind constatată 1 infractiune – pentru zădărnicirea combaterii bolilor si aplicate 4 sancțiuni contravenționale, toate  cu  avertisment,  pentru  nerespectarea măsurilor de protecție  individuală și neluarea  măsurilor pentru  diminuarea impactului riscurilor  conform Legii nr.55/2020.

În contextul evoluției epidemiologice actuale, și anume creșterea numărului de paturi ocupate la Spitalul Județean de Urgențe “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și la Spitalul Municipal “Sfinții Doctori Cosma și Damian” Rădăuți, precum și creșterea numărului de localități în care se înregistrează cazuri noi de îmbolnăviri cu COVID- 19, se impune asigurarea unei capacități de testare ridicate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Ținând cont că în sprijinul acestei activități au fost detașați 3 medici și 10 asistente medicale din rețeaua școlară, prefectul județului Suceava a solicitat conducerii Direcției de Sănătate Publică să efectueze o dimensionare corespunzătoare a personalului în cadrul direcției astfel încât să fie asigurată efectuarea testelor Covid- 19 pe parcursul întregii săptămâni, inclusiv sâmbăta și duminica, pentru ca anchetele epidemiologice să se desfășoare cu rapiditate, cu respectarea prevederilor imperative ale ordinelor ministrului sănătății. DSP Suceava va comunica către CJCCI și Instituția Prefectului- Județul Suceava, în fiecare zi de vineri pentru săptămâna care urmează, programarea personalului.

Prin aceeași adresă prefectul județului Suceava a solicitat instituirea unor linii telefonice care să fie funcționale 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, pe toată perioada stării de alertă.

Toate datele și măsurile solicitate prin adresa transmisă Direcției de Sănătate Publică Suceava vor constitui obiectul raportului săptămânal pe care această instituție îl va prezenta în ședințele extraordinare ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

„Prefectul județului Suceava mulțumește celor care au înțeles să respecte cu strictețe normele de distanțare fizică și igienă, și face un apel către toți cetățenii să respecte măsurile stabilite de autorități în perioada stării de alertă precum și recomandările specialiștilor epidemiologi.

Este important să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul Coronavirus, pentru a nu fi în situația de a impune noi restricții suplimentare la nivelul unor localități din județ”, transmite Prefectura intr-un comunicat. (O.S.).