Wednesday , March 29 2023

Crește alarmant numărul câinilor fără stăpân

Numărul câinilor abandonați a crescut de la an la an. Chiar galopant dacă avem în vedere evoluția din ultima perioadă. Potrivit viceprimarului Lucian Harșovschi, 653 de câini fără stăpân au fost capturați în 2021 iar în 2022 au fost prinși alți 677. Dacă anul trecut s-a dovedit a fi o creștere ușoară față de 2021, iată că semnalele sunt mai îngrijorătoare în 2023. „Ne dorim reducerea cazurilor și, prin intervențiile de capturare, deja la Suceava, în doar primele 38 de zile din 2023 au fost capturați 167 de câini”, a spus Lucian Harșovschi, marți după amiază, opinând că numărul este unul enorm, crește simțitor de la zi la zi. Asta în condițiile în care luni în jurul prânzului, când programul de lucru nu se încheiase erau prinși 140 de câini fără stăpân. Din cei 27 de câini diferență care se adunaseră până marți după amiază, câțiva au fost prinși după ora 12 a primei zile de lucru a săptămânii în curs iar o parte mai mare în cursul celei de-a două zile din săptămână. În ritmul acesta, numărul animalelor fără stăpân capturate anul acesta va trece lejer de 1.000.

Din punctul de vedere al viceprimarului, cauza principală a creșterii semnificative a câinilor fără stăpân o reprezintă abandonul animalelor și, de altfel, în comunicarea sa publică a transmis un mesaj clar și tranșant: STOP abandonului animalelor!

„Prin această cale apelez la toți cetățenii din Municipiul Suceava pentru a sesiza orice abandon prin apel la 0230212696, int. 254, sau în scris pe e-mail [email protected]. Fii responsabil și nu face și tu așa: 3 câini din Suceava au fost identificați cu microcip, iar Poliția Animalelor a fost sesizată. Stăpânii acestora care i-au avut în “grijă” vor suporta consecințele legale, aceste contravenții fiind cuprinse cu amenzi între 1.000 și 3.000 lei”, a atras atenția Lucian Harșovschi. Potrivit acestuia, unul dintre stăpânii câinilor microcipați este din șcheia iar altul din Botoșani. și nu ar fi singurele cazuri, pare-se. Viceprimarul Lucian Harșovschi a declarat că din informațiile pe care le are majoritatea localităților nu au adăpostul propriu de animale fără stăpân și cu toate că a menționat Rădăuțiul ca excepție, crede că din moment ce câini fără stăpân nu sunt atât de mulți în localitățile limitrofe, atunci este de presupus că mulți sunt lăsați de izbeliște în Suceava sau apropiere de oraș iar animalele, în mod natural, se îndreaptă spre locurile unde simt că sunt surse mai multe de hrană. „Numai cu eforturi comune vom putea să rezolvăm problema abandonului”, a spus Lucian Harșovschi. El totuși atrage atenția că proprietarii animalelor trebuie să vină la adăpostul de la Suceava pentru a preda câinele și unde acesta va fi sterilizat, nu primăriile localităților de domiciliu care, de fapt, ar trebui să aibă propriul adăpost de animale. Capacitatea adăpostului din lunca Sucevei, conform celor mai recente norme este de 500 de câini fără stăpân, cu toate că în urmă cu zece ani când a fost extins avea – pe baza normelor de atunci – o capacitate de peste o mie de animale fără stăpân. Periodic, sunt derulate campanii de adopție pentru câinii fără stăpân, inclusiv cu colaborarea unor fundații care au legături peste hotare și unde, anul trecut, peste 400 de câini fără stăpân de la Suceava au fost trimiși la diverse destinații externe. (D.P.)

Vezi si

Pe 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, clădirea Primăriei Suceava va fi iluminată în albastru

Studenți ai specializării Asistență Socială, anul II, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) care își …