Tuesday , April 23 2024

Credit de la BCR pentru cofinanțarea unor proiecte europene ale municipiului Suceava. Cea mai mare sumă este necesară achiziționării celor 25 de autobuze electrice

BCR va asigura un împrumut de 27,7 milioane de lei Primăriei municipiului Suceava, sumă care este necesară cofinanțării proiectelor europene.

Obiectiv, stiri, Suceava, Primarie
Primaria municipiului Suceava

 

Primarul Ion Lungu a declarat, în conferința săptămânală de presă de miercuiri, 2 septembrie, că BCR a fost desemnată în urma unei licitații și că împrumutul cu o dobândă ROBOR de 3% pe an trebuie returnat în 12,5 ani. Cofinanțarea cea mai mai mare este necesară pentru cele 25 de autobuze electrice care trebuie să sosească la Suceava până pe 25 septembrie, potrivit contractului, și care au ajuns deja în portul Constanța. „Zilele următoare vom semna contractul cu BCR deci avem banii asigurați pentru cofinanțare. Am avut discuții și la Mi­-nisterul Dezvoltării să ne aibă în vedere la programarea proiectelor pe fonduri europene. După ce vor veni cele 25 de autobuze undeva pe 25 septembrie la începutul lunii octombrie vom depune cererea de plată”, a mai spus Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 2 septembrie.

Reamintim că într-o precedentă conferință de presă Ion Lungu afirmase despre Comisia pentru Auto­rizarea Împrumuturilor de pe lângă Ministerul Finanțelor Publice că a dat cale liberă creditului pe care Primăria municipiului Suceava îl va contracta în vederea achitării, cu prioritate, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferentă autobuzelor electrice achiziționate cu finanțare europeană nerambursabilă. „S-a aprobat, la Comisia de Împrumuturi de la Mi­-nisterul Finanțelor, împrumutul de aproximativ 27 de milioane de lei pe care îl vom lua pentru cofinanțarea proiectelor europene. Aproximativ 19 milioane de lei, echivalentul a 7 milioane de euro, sunt necesare pentru plata taxei pe valoarea adăugată la autobuzele care vor veni. Chiar dacă Primăria munici­piului Suceava va recupera TVA, acești bani trebuie achitați atunci când vin autobuzele”  a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, mențio­nând că va merge la Ministerul Dezvoltării în vederea stabilirii mon­tajului financiar pentru primele 25 de autobuze livrate de China, și care vor ajunge înainte sfârșitul lunii viitoare în reședința de județ.

Pentru a putea coparticipa financiar la implementarea proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă, Primăria Suceava se va angaja la un credit bancar în valoare de 27,96 de milioane de lei, circa 5,8 milioane de euro, cu o maturitate de maximum 15 ani.

De suport financiar local au nevoie 10 obiective de investiții, împrumutul având o perioadă de grație de 3 ani. Astfel, serviciul datoriei publice locale totale ar fi, pentru perioada 2019-2035, la un nivel curent cuprins între 12,12%, în 2019, și unul maxim de 14,97%, în 2023. Cu banii din credit, Primăria Suceava va cofinanța  „Unitatea de învățământ pentru preșcolari din zona centrală; „Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei; „Construirea grădiniței din cartierul Burdujeni”; „Revitalizarea spațiului urban”; „Reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic “Petru Mușat”; „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale prin consolidarea și modernizarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară; „Centrul multifuncțional Ițcani și Proiectul „APLICAT-Administrație Publică Locală Informatizată și Accesibilă Tuturor. (D.P.)

 

Vezi si

20.000 de lei ajutor de la bugetul local al Sucevei pentru eleva olimpică diagnosticată cu leucemie

Consilierii locali suceveni au ocazia să facă o faptă bună, remarcabilă având în vedere încărcătura …