Thursday , March 28 2024

Credincioşi din toate colţurile lumii, la hramul Adormirea Maicii Domnului de la Cacica (GALERIE FOTO)

cacica 2013 - 1

 5.000 pelerini şi oficialităţi locale şi judeţene au participat ,ieri, la slujba de la Sanctuarul de la Cacica “Basilica Minor” cu hramul Adormirea Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi a asistat şi premierul Victor Ponta

Peste 5.000 de credincioşi romano-catolici din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate s-au adunat, ieri, pentru a participa la slujba de la Sanctuarul de la Cacica “Basilica Minor” cu hramul Adormirea Maicii Domnului. In ziua de hram, manifestările religioase au debutat de la primele ore ale dimineţii, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată în romana, maghiară, polonă  şi germană.
La această mare sărbătoare a fost prezent premierul Victor Ponta, împreună cu oficialităţi locale şi judeţene – Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Florin Sinescu, prefectul judeţului, Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mirela Adomnicăi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Elena Boloca, primarul comunei Cacica, Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, parlamentari suceveni, precum deputaţii Gavril Mîrza, Ioan Stan şi Eugen Uricec, dar şi Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România.
Incepând de la ora 11.00, oră la care a ajuns la Cacica şi primul ministru Victor Ponta, însoţit de alţi parlamentari din judeţ care au fost alături de el la slujba de la Mănăstirea Putna, pelerinii şi oficialităţile au asistat în curtea bisericii la Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi.
La ceremonia religioasă au participat atât preoţi din ţară, cât şi din străinătate- PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi şi PS Joan Piris Frigola, episcop de Llieda-Spania, care a adresat un mesaj special pelerinilor.
Celebrările de la Sanctuarul naţional marian din Cacica prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului au început marţi dimineaţă, cu pelerinajul celor aproximativ o sută de biciclişti care au plecat de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman şi au parcurs 126,4 kilometri, ajungând în cursul zilei de miercuri în localitatea suceveană Cacica. Tot în cursul dimineţii de miercuri a avut loc şi pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iaşi Aurel Percă, pelerinii parcurgând pe jos o distanţă de cinci kilometri până la Cacica. Miercuri după-amiază a fost oficiată Sfânta Liturghie, animată de tineri, urmată, în cursul serii, de privegherea mariană cu lumânări, care constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, dar şi de rugăciuni şi cântece mariane, celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi.
Premierul Victor Ponta, rugat de autorităţi să ofere sprijin pentru dezvoltarea zonei
După oficierea slujbei de la biserica romano-catolică din Cacica, Elena Boloca, primarul comunei Cacica a cerut sprijin primulului ministru pentru creşterea capacităţii producţiei de la salina din localitate, dar şi pentru dezvoltarea turismului balnear. “Am solicitat neapărat prin fonduri europene sau prin programe guvernamentale să ne ajute. Exploataţia de sare de la Cacica funcţionează, dar nu cum ne-am dori, iar salina este emblema comunei noastre”, a declarat Elena Boloca. Premierul Victor Ponta a promis să acorde sprijin, arătând că el cunoaşte bine zona, mai ales că şi-a petrecut copilăria în satul Pârteşti, care face parte din comuna Cacica. De aici, Victor Ponta s-a întors la Putna, unde soţia sa, Daciana Sârbu a rămas să participe până la capăt la slujba religioasă de acolo. Potrivit surselor din anturajul oficial, familia primului ministru urma să îşi petreacă noaptea la Dragomirna, ca şi cu o zi înainte, urmând ca astăzi, Victor Ponta să fie introdus de administraţia locală în chestiuni administrative, prefigurându-se discuţii legate de finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei, dar şi referitoare la alte investiţii din judeţ pentru care se aşteaptă finanţări guvernamentale.
« Cacica este singurul loc în care mă încarc cu energie pozitivă, mă încarc sufleteşte şi în care îmi regăsesc liniştea”
Vremea nefavorabilă nu a constituit un impediment pentru pelerinii care au venit să se roage la icoana miraculoasă a Preacuratei Fecioare Maria, copie a Madonei Negre de la Cestokowa, din Polonia, mulţi dintre aceştia venind cu o zi sau cu două înainte, pentru a-şi instala corturile şi pentru a se bucura de toată procesiunea. O pelerină venită tocmai din Oneşti a declarat : “O cunoştinţă mi-a spus : “trebuie să ai multe păcate de mergi aşa des la biserică”. I-am răspuns: Este singurul loc în care mă încarc cu energie pozitivă, mă încarc sufleteşte şi în care îmi regăsesc liniştea”. Mulţi dintre cei care au venit la Cacica au mărturisit că rugăciunile lor la Fecioara Maria s-au împlinit. «Oamenii sunt atraşi atât de loc, cât şi de minunile care s-au petrecut. Unui copil de 7 ani, cu leucemie, căruia medicii nu-i mai dădeau nici o şansă de supravieţuire, a ajuns la vârsta de 37 ani şi e sănătos, după ce a fost adus de părinţi aici la Cacica şi s-au rugat la Sfânta Fecioară», a declarat o altă pelerină.
Dacă o parte din pelerini s-au spovedit, alţii au citit rugăciuni din cărţi şi au aprins candele.
Cacica este, pentru Biserica Catolică, un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei “Madona Neagră” de la Czêstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, iar în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional. In anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de “Basilica Minor”. (Georgiana GROZA)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …