Monday , December 5 2022

Costache: Ceea ce s-a întâmplat la Suceava a fost un accident. Cercel: Mă așteptam să apară la Iași

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, marți seara, că ceea ce s-a întâmplat la Suceava, cu numărul mare de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, a fost „un accident”. Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a spus că se aștepta ca acest lucru să se întâmple la Iași, relateaza Mediafax.

„Avem în total peste 100 de paturi de terapie intensivă și în jur de 2.000 de paturi de secție. Urmează o serie de spitale de fază 2, sunt spitale de penumologie, la care se adaugă spitale care sunt identificate la fiecare județ. Sper să ajungem la un plus de 4 – 5.000 de paturi în spitale fază 1 și fază 2, să evităm contactul între pacienții COVID-19 și non-COVID-19. În urma accidentului de la Suceava am luat această măsură luni, în care, timp de două săptămâni, orice intervenție invazivă programată și consultații să fie oprite în spitalele românești, pentru a se putea crește stocurile și proteja personalul medical”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache, la Antena3.

Despre cazul medicilor de la Suceava care s-au infectat, directorul Institutului Matei Balș, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a spus că se aștepta ca acest „accident epidemiologic” să se întâmple la Iași, din cauza numărului mare de persoane venite din Italia.

„Ce s-a întâmplat la Suceava nu este ceva nemaipomenit, este ceva ce era de așteptat. Eu mă așteptam să apară la Iași. (…) Pentru că foarte multe persoane au venit din Italia cu avioanele cu relația Iași – Suceava. (…) Faptul că s-a întâmplat la Suceava este un accident epidemiologic. Nemaipomenit este că au fost peste 50 de persoane în aceeași zi. Asta înseamnă că au avut în spate o persoană puternic transmițătoare. Pot fi persoane puternic transmițătoare persoanele ipohondre, care în realitate nu au nimic, se plimbă din cabinet în cabinet”, a afirmat prof.dr. Adrian Streinu-Cercel. (Mediafax)

 

Vezi si

Situația răniților în explozia de la Burdujeni

Un bărbat, cu arsuri pe 80% din corp, a fost aruncat de suflul exploziei de …