Monday , October 3 2022

Cosmin Țugui, de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, s-a calificat la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie

Performanța sa este o premieră, întrucât Cosmin este primul elev din România care participă la această competiție, după cum au informat reprezentanții liceului. Faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie se va desfășura la sfârșitul lunii iulie, în orașele americane New York și Princeton.

Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți scrie istorie în anul în care unitatea de învățământ împlinește 150 de ani de existență. Un elev de clasa a XII-a, Cosmin Țugui, s-a calificat la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), ce se va desfășura, la sfârșitul lunii iulie, în orașele americane New York și Princeton. Performanța sa este o premieră, întrucât Cosmin este primul elev din România care participă la această competiție, după cum au informat reprezentanții liceului.

”Competiția nu se află în calendarul actual al MEN, însă organizatorii IHO au propriul sistem de calificare pentru elevi din afara SUA, în forma unui Qualifying Exam. Cosmin a obținut un punctaj foarte bun la acest test de calificare în limba engleză, 48 din 50 de puncte, cu mult peste pragul de calificare”, a explicat profesorul îndrumător al elevului.

”Am ales să accept această provocare, ce iese oarecum din granițele competițiilor obișnuite de la noi, datorită pasiunii mele pentru istorie. Mai apoi, mi s-a părut captivantă perspectiva organizatorilor (am beneficiat de un model de subiect înaintea susținerii testării propriu-zise), prin care istoria este văzută ca parte integrantă a paletei complexe a disciplinelor umaniste. Întrebările au reflectat predominant toate epocile din istoria Europei și SUA, însă, în fapt, au fost aspecte legate de evoluția tuturor continentelor, incluzând dinastiile chineze, prim-miniștrii Indiei, state din Oceania. Nu au lipsit nici domenii conexe precum filosofia, istoria marilor descoperiri științifice sau chiar aspecte de politică contemporană (șefi de state, partide politice dominante sau conflicte geopolitice actuale)”, a povestit Cosmin în urma participării la concurs.

”Felicitări Cosmin Țugui, pentru că, de 4 ani, reprezinți cu onoare numele și renumele colegiului, cu atât mai mult acum, la ceas aniversar! Ai contribuit la prestigiul pe care înaintașii noștri l-au creat acestei instituții de învățământ, cultură și spiritualitate, iar calificarea la faza internațională a unui concurs de istorie organizat în SUA, în premieră pentru un elev din România, este o performanță în acord cu idealul și aspirațiile educaționale materializate în cei 150 de ani de existență ai colegiului nostru”, este mesajul transmis de directorul colegiului din Rădăuți, prof. Adrian Puiu. (O. NUȚU)

Vezi si

Sunați la 112 dacă ați văzut acest bărbat!

Poliţia desfăşoară activităţi de căutare şi identificare a persoanei dispărute POPESCU CEZAR VASILE, de 41 …