Wednesday , April 24 2024

Copilul de 11 ani care a murit de tetanos nu a fost vaccinat împotriva acestei infecții  

Din evidențele medicului său de familie reiese că acestuia nu i-au fost administrate dozele de vaccin DTPA, vaccin care protejează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive. El trebuia administrat la vârsta de două luni, următoarea doză fiind recomandată la vârsta de patru luni, iar apoi la 11 luni trebuia să urmeze a treia doză. O altă doză băiatul trebuia s-o primească la vârsta de șase ani. Mama nu și-ar fi dus cei doi copii să facă vaccinurile. Amintim că un băiat de 11 ani din Ciprian Porumbescu a murit de tetanos după ce s-a înțepat în talpă cu un cui ruginit. El a ajuns la spital după aproape două săptămâni și, deși a primit ser-antitetanos, a fost prea târziu pentru a mai putea fi salvat 

image description

Conform recomandărilor OMS, în țara noastră, în acest moment sunt obligatorii zece vaccinuri până la vârsta de 14 ani pentru prevenirea a 12 boli contagioase. Părinții ar trebui să fie conștienți că lipsa unui vaccin le poate, efectiv, omorî sau schilodi micuții. Este și cazul vaccinului antitetanos, care conform schemei na­ționale de imunizare se administrează bebelușilor la vârsta de două luni, următoarea doză fiind recomandată la vârsta de patru luni, iar apoi la 11 luni ar trebui să urmeze a treia doză. O altă doză se administrează copiilor la vârsta de șase ani, iar ultima doză se face după împlinirea vârstei de 14 ani. Vaccinul este cunoscut sub numele de DTPA și protejează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive.

Un copil de 11 ani din comuna Ciprian Porumbescu a murit vinerea trecută de tetanos, după ce s-a înțepat într-un cui ruginit. La mijlocul lui august, băiatul se juca cu alți copii pe uliță și i-a intrat un cui ruginit în talpă. Mama a fost cea care i-a curățat rana. “Nu i-a curs sânge, nu s-a infectat, nu a făcut febră”, a povestit Elena Nimițan cu lacrimi în ochi. Pe 27 august, însă, copilul s-a plâns de durere puternică la spate, după ce un băiat l-a împins și a căzut într-un șanț de pământ. Părinții l-au dus la spital și le-au spus medicilor despre căzătură, dar nu și-au dat seama că ar trebui să menționeze și că îi intrase un cui­ ­rugi­nit în talpă cu zece zile în urmă. Me­dicii l-au diagnosticat cu contuzie și l-au trimis acasă. Copilul s-a simțit foarte rău și a doua zi a ajuns cu ambulanța din nou la spital și abia după două zile de investigații, timp în care starea lui s-a deteriorat iremediabil, mama le-a povestit medicilor despre înțepătura în talpă. Spitalul Județean a comandat ser anti-tetanos, care a sosit după opt ore și  i-a fost administrat co­pilului, dar a fost prea târziu. Acest ser se administrează la cel mult 24 de ore de la producerea rănii.

Deși vaccinarea este una din cele mai eficiente intervenții de sănătate publică și cel mai eficient instrument pe care îl avem pentru prevenirea bolilor transmisibile precum rujeola, ­ore­ionul, poliomielita, hepatita B, me­ningita, tetanosul sau difteria, mulți părinți refuză în 2019 să-și vaccineze copiii, având impresia că așa îi protejează, dar cei mai mulți nu realizează că le semnează condamnarea la moar­te. În fiecare an, vaccinarea salvează până la trei milioane de vieți, după cum estimează reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. În acest moment însă, o nouă epidemie face tot mai multe victime și este un fel de “boală infecțioasă” creată de om, care se răspândește rapid grație metodelor moderne de comunicare. Este vorba despre o „epidemie” de neîncredere și de dezinformare, care amenință să afecteze eforturile și progresele făcute de medicina modernă.

Ca urmare a campaniilor de dezinformare în care se militează pentru nevaccinare, rata acoperirii vaccinale pentru unele boli infecțioase a scăzut semnificativ, iar refuzul vaccinării este fix refuzul unui tratament ­me­dical adecvat.

Așa se pare că au procedat și pă­rinții copilului din comuna suceveană Ciprian Porumbescu, care a decedat din cauza infecției cu tetanos, de­oa­rece băiatul nu are în fișa de la me­di­cul de familie, Ioana Gianina Coș­lariu, confirmarea administrării celor cinci doze de vaccin antitetanos pe care ar fi trebuit să le primească până la vârsta de 11 ani. Se pare că mama a refuzat vaccinarea copiilor (ea mai are o fiică) și, deși aceștia apar pe lista respectivului medic de familie ca pacienți, nu au trecut prea des pragul cabinetului. În momentul în care băiatul s-a înțepat în cui, organis­mul nu a avut nicio putere să lupte cu infecția, nefiind vaccinat. Ba mai mult, nici când a ajuns cu el la spital, pe data de 26 august, femeia nu le-a spus medicilor despre înțepătură și ­des­­pre faptul că ea a refuzat vaccinarea, băiatul neavând dozele de vaccin DTPA.

Din evidențele Direcției de Să­nătate Publică reiese că refuzul pă­rinților pentru vaccinare este prin­cipala cauză a procentului scăzut în ceea ce privește rata de imunizare. Specialiștii atrag atenția că numărul mamelor care își imunizează copiii este în continuă scădere. Cei mai mulți dintre părinți consideră că serurile incluse în schema obligatorie de vaccinare mai mult le dăunează copiilor decât să îi ajute. De peste trei ani, campaniile de vaccinare se desfășoară exclusiv în cabinetul medicului de familie, fiind scoși din circuit medicii școlari, care asigurau imunizarea prin campanile școlare. “Comparativ cu anii precedenți, rata de vaccinare a mai scăzut din cauza faptului că sunt persoane care refuză vaccinarea, sunt persoane plecate, persoane din comunități cu probleme. Ideea este că această scădere a fost înregistrată și din cauza faptului că vaccinarea nu s-a mai făcut în campania școlară, ci prin medicul de familie, fapt care îngreunează acoperirea”, consideră un medic de familie sucevean. “E adevărat, avem în continuare multe cazuri de refuz în ceea ce privește vaccinarea. Mesajele de neîncredere difuzate frecvent pe rețelele de socializare, în publicații destinate marelui public sau în cadrul unor campanii de comunicare privind lipsa de siguranță a anumitor  vaccinuri sau anumitor componente din vaccinuri, respectiv adjuvanți, provoacă ezitarea, îndoiala, întârzierea sau chiar refuzul vaccinării de către o parte din populație. Vaccinarea reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace de prevenire a unor boli grave, cu răspândire rapidă și facilă în populație, cu condiția menținerii unei acoperiri vaccinale ridicate. Refuzul vaccinării și percepția greșită asupra vaccinării sunt deosebit de periculoase, existând pericolul apariției de epidemii sau pandemii ce nu pot fi controlate, având în vedere declinul  continuu în acceptarea vaccinării. Vaccinul poate fi administrat doar cu colaborarea părinților sau aparținătorilor. Copiii nevaccinați corespunzător pot beneficia de recuperarea vaccinărilor prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată pentru fiecare caz în parte”, a declarat medicul Liliana Grădinariu, director general în cadrul DSP Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …