Sunday , May 12 2024

Copiii instituţionalizaţi, exploataţi la sânge de directoarea Căminului Sfântul Nicolae

caminul sf nicolae

 Adriana Nicoleta Băeşu şi soţul acesteia, Ionuţ Băeşu, sunt acuzaţi de chiar directorul general al Fundaţiei FARA, care deţine Centrul de Copii Instituţionalizaţi de pe Calea Unirii că şi-au însuşit banii de liceu ai copiilor, alocaţiile de stat, până şi banii câştigaţi cu colinda, de sărbători. Aceste fapte, dar şi altele fac obiectul unei sesizări penale adresate Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava

 
Fundaţia Filantropică FARA – România prin directorul general Cosmin Angheloni, care deţine pe strada Calea Unirii din municipiul Suceava Căminul de copii “Sfântul Nicolae”, centru de plasament care are în îngrijire copii instituţionalizaţi, a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava o plângere penală împotriva directorului căminului sus-amintit, Adriana Nicoleta Băeşu. Conducerea fundaţiei cere procurorilor să efectueze cercetări împotriva femeii aflată în momentul de faţă în concediu de îngrijire a copilului, pentru fapte posibil penale respectiv delapidare şi înşelăciune.
Adriana Nicoleta Băeşu deţine funcţia de director al Căminului “Sf. Nicolae” din octombrie 2003. După plecarea sa în concediu, în luna august 2012 şi până la sfărşitul anului trecut, locul ei în fruntea căminului l-a preluat soţul, Ionuţ Băeşu, care şi-a dat demisia în decembrie anul trecut după ce au apărut primele suspiciuni de încălcare a legii.
“Dând curs sesizărilor primite de la tinerii beneficiari ai centrului, am iniţiat o serie de verificări ale modului de conducere a susnumiţilor, printre care şi o expertiză contabilă extra – judiciară şi o anchetă în rândul beneficiarilor centrului cu scopul de a verifica veridicitatea faptelor semnalate de aceştia. Conform rezultatelor investigaţiilor interne precum şi conform învinuirilor şi declaraţiilor copiilor beneficiari ai centrului, au reieşit mai multe fapte comise de către doamna director al centrului şi de către soţul acesteia pe parcursul exercitării funcţiei de conducere”, se arată în sesizarea penală.
Este vorba în primul rând despre sustragerea de bani din fondurile Centrului – infracţiunea de delapidare, întrucât aveau acces la conturile Centrului, precum şi acoperirea golurilor cu bonuri de achiziţii pe care fie le procurau personal, fie, conform mărturiei unora dintre beneficiari, le solicitau copiilor instituţionalizaţi beneficiari ai centrului să le colecteze din coşurile de cumpărături şi să le aducă de la magazinele din localitate, deşi nu efectuau cumpărături. De reţinut că aceşti copii trimişi de familia Băeşu la recuperat bonuri fiscale de prin magazine erau minori la momentul săvârşirii unora dintre fapte.
Soţilor Băeşu li se mai impută confiscarea banilor de liceu ai copiilor din Centru, sub motivul comunicat lor cum că conducerea Fundaţiei ar fi impus acest lucru, fapte care îmbracă forma infracţiunii de înşelăciune. Astfel, conform mărturiilor şi dovezilor furnizate de copiii instituţionalizaţi, directoarea Centrului obliga pe aceştia să predea banii primiţi de la stat pentru liceu (aproximativ 180 lei lunar pe timpul şcolii şi 120 lei lunar în timp de vacanţă) imediat ce le erau viraţi de către stat, profitând de poziţia de director şi de frica beneficiarilor de a nu fi scoşi din Centru. Copiii intervievaţi acuză faptul că aceşti bani le-au fost solicitaţi chiar din prima lună de când au început liceul şi până la absolvire, fiindu-le reţinute şi alte sume câştigate de aceştia din diverse alte surse. Din aceşti bani le erau lăsaţi spre cheltuială copiilor doar sume între 30 şi 50 de lei pe lună. Afirmaţia că reţinerea banilor se face conform ordinului conducerii Fundaţiei FARA este falsă, arată directorul acesteia, Cosmin Angheloni în sesizarea penală.
Unii dintre copii au acuzat faptul că şi banii din alocaţia de stat pentru copii le-ar fi fost luaţi în acelaşi mod, la momentul virării lor în conturi. Unii beneficiari au reclamat faptul că le-ar fi fost luaţi şi banii de ieşire din sistem, sumă pe care aceştia o primesc la momentul părăsirii sistemului de îngrijire instituţionalizat. Se arată încă odată că o parte din aceşti beneficiari erau minori în anii în care li s-a solicitat iniţial predarea banilor încasaţi. Ce-au făcut cu banii luaţi de la copii soţii Băeşu? Răspunsul este dat în aceeaşi plăngere penală: “Menţionăm faptul că sus-numiţii şi-au construit o casă în municipiul Suceava, în ultimii ani”.
Ancheta internă a pornit, arată şeful Fundaţiei FARA de la învinuirea că le-au fost luaţi în mod abuziv banii pe care beneficiarii îi primeau de la stat pentru liceu, sub motivul că acesta ar fi ordinul de la conducerea fundaţiei, iar ulterior au ieşit la iveală şi celelalte fapte.
Astfel, conform expertizei contabile extra-judiciare ce a vizat evidenţele din anii 2010, 2011 şi 2012, la Centru s-au decontat bonuri şi facturi pentru alimente, îmbrăcăminte, combustibil şi alte bunuri cu mult peste necesarul normal de consum al Centrului. Erau decontate zilnic cantităţi mari de bonuri fiscale ce au data şi ora foarte apropiate, uneori chiar la diferenţe de un minut, de la diverse magazine aflate în zone diferite din municipiul Suceava, ceea ce confirmă declaraţiile copiilor care ar fi fost trimişi să facă rost de bonuri fiscale de la magazine şi să le aducă directorului de centru. In urma chestionarelor realizate, toţi beneficiarii intervievaţi au răspuns afirmativ la întrebarea dacă li se reţineau banii de liceu, ei acuzând şi faptul că li s-au luat şi alte sume pe care le câştigau, din muncă proprie, dar şi banii câştigaţi cu colinda de sărbători. Mai mult, copiii au acuzat faptul că au fost pedepsiţi atunci când a încercat să spună că nu au intrat banii în cont, încercând să păstreze sumele venite de la stat pe numele lor, pentru că veneau sărbătorile.
Dintr-o înregistrare audio furnizată de unul dintre copii care acuzau luarea banilor de liceu rezultă că Ionuţ Băeşu explica faptul că nu este posibil să li se lase copiilor toţi banii de liceu fiindcă “aşa se impune” şi arăta că “Adriana” – directoare, soţia lui, a avut bunăvoinţă atunci când le-a lăsat sume între 30 şi 50 del ei, bani de buzunar. Din acelaşi chestionar rezultă şi faptul că li se reţinea copiilor alocaţiile de stat şi sumele pentru ieşirea din sistem.
Procurorii suceveni urmează să dea curs sesizării făcute de directorul general al Fundaţiei FARA şi în cazul în care vor constata că cele sesizate sunt reale să dispună luarea măsurilor legale ce se impun. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Incendiu la acoperișul unei anexe a stadionului din Siret

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, un incendiu a izbucnit la acoperișul unei anexe din …