Thursday , February 9 2023

Copiii de trei ani ar putea fi scutiți doar de plata anumitor cheltuieli la asociație

Viceprimarul Lucian Harșovschi a explicat ieri care sunt noile prevederi în acest sens și cum pot fi ele aplicate . Din păcate, această nouă prevedere se aplică doar în cazurile în care există diferențe la consumul de apă, între ceea ce au declarat locatarii și consumul total, înregistrat la nivelul întregului bloc

asociatie1 [800x600]


Viceprimarul Lucian Harșovschi a ținut ieri să clarifice situația privind plata anumitor cheltuieli către asociațiile de proprietari în contextul noilor reglementări legislative. Astfel, acesta a explicat că, în baza noilor prevederi legale, copiii cu vârsta de până în trei ani pot fi exceptați de la plata cheltuielilor repartizate în funcție de consumurile individuale, ceea ce înseamnă că, această nouă prevedere se aplică doar în cazurile în care există diferențe la consumul de apă, între ceea ce au declarat locatarii și consumul total, înregistrat la nivelul întregului bloc. Această scutire de la plată poate fi decisă de către comitetele executive ale asociațiilor de proprietari. Totuși, adunările generale ale asociațiilor de proprietari pot decide dacă acordă și alte scutiri de taxe pentru copiii care încă nu au împlinit vârsta de trei ani.
„Pentru că sunt foarte multe persoane care vin la audiență și ne întreabă ce se întâmplă cu această lege care modifică legea 230/2007, lege care prevede înființarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Mă refer aici la acea posibilitate ca copiii de până la trei ani de zile, să fie scutiți de la plata cheltuielilor. În 19 aprilie 2017 a fost modificată legea și a apărut legea 67/2017, care prevede, din păcate, că asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute, la alineatul 1, litera b, pentru copiii cu vârsta de până la trei ani. Spun din păcate pentru că la alineatul 1, litera b face referire doar la cheltuielile repartizate în funcție de consumurile individuale. Consumul individual înseamnă doar acolo unde ai un contor de branșament, unde ai contor de apă rece, dacă există gigacalorimetru, dar nu este cazul în municipiul Suceava. Singurul caz în care poate fi aplicată această lege este la diferențele de apă. Declară consumul din apartament normal, iar dacă apare o diferență de apă pe casa scării, nu se împarte și la numărul de copii sub trei ani de zile. Este o lege care, din punctul meu de vedere este nefuncțională. Ea dă posibilitatea comitetelor executive să ia aceste decizii. Deci, până la adunările generale, comitetele executive pot să ia această decizie. Se întrunesc și stabilesc dacă scutesc de la plată copiii. Mie mi se părea normal să se aplice și la curentul electric de pe casa scării pentru că, un copil de până la trei ani nu coboară singur pe scări să își aprindă becul, să plătești iluminat sau pentru femeia de serviciu, pentru că nu știu dacă un copil de trei ani face mizerie pe casa scării. Dar așa este legislația. Ea reglementează doar consumurile individuale. Totuși, asociațiile de proprietari pot, în adunările generale să stabilească și alte modalități de reducere a cheltuielilor. Legea prevede doar pentru comitetele executive, pentru a nu fi nevoie să se întrunească adunările generale, dar în adunările generale pot stabili și alte reduceri, chiar mai mult decât spune această legislație”, a explicat ieri viceprimarul Lucian Harșovschi.
El a ținut să explice că, decizia de a scuti sau nu de la plată copiii cu vârste mai mici de trei ani nu poate fi luată de Primărie. Singurul lucru pe care municipalitatea l-a putut face a fost să informeze asociațiile de proprietari cu privire la noile reglementări și să le explice reprezentanților acestora cum se aplică aceste prevederi, urmând ca acestea să le pună în practică. (Alexandra IONICĂ)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …