Friday , December 1 2023

Copii de clasa a VIII-a, de la “Petru Rares“, consumatori de etnobotanice

N zilele acestea se desf\[oar\ la Colegiul Na]ional “Petru Rare[” o anchet\ intern\, dup\ ce ni[te copii de clasa a VIII-a au fumat “etnobotanice” c=nd au fost `ntr-o excursie la C=mpulung Moldovenesc n elevii au fost pu[i ieri s\ scrie pe h=rtie cum [i ce s-a `nt=mplat `n deplasarea de dou\ zile la poalele Rar\ului n ini]ial, directoarea liceului, Daniela Dungeanu, sus]inea c\ nu a a fost nicio excursie [i c\ nu a existat un asemenea eveniment n ulterior, aceasta a dat vina pe diriginta clasei respective, care nu ar fi informat-o despre incident n  ast\zi, to]i p\rin]ii elevilor de clasa a VIII-a sunt chema]i la [coal\ n

Anchet\ la  Colegiul Na]ional “Petru Rare[“ din  municipiul Suceava, dup\ ce c=]iva copii ai uneia din cele dou\ clase a VIII-a au fost atra[i s\ foloseasc\  plante etnobotanice. Cu subsemnatul dau at=t copiii, c=t [i diriginta clasei de german\ care, `mpreun\,  au fost `ntr-o excursie organizat\ `ntr-un week-end, recent, la C=mpulung Moldovenesc. Directorul licelui, Daniela Dungeanu, sus]ine c\ nu a fost informat\ de excursioni[ti despre acest incident.
Elevii a dou\ clase a X-a, `nso]i]i de dirigin]i, au organizat `n urm\ cu aproximativ dou\ s\pt\m=ni, o excursie la poalele Rar\ului. Celor dou\ clase li s-au al\turat [i elevii clasei a VIII –a de german\. Per ansamblu, programul deplas\rii celor dou\ zile la C=mpulung Moldovenesc a mul]umit to]i elevii, bucurie [i distrac]ie pe m\sur\, dar to]i cei care au mers `n vizit\ ar fi fost [i mai bucuro[i dac\ unul dintre minori nu ar fi venit cu plante etnobotanice [i nu ar fi propus [i altora s\ le foloseasc\.  Deplasarea grupului a fost f\cut\ cu trenul, iar potrivit unor copii, un copil care ar fi venit `n urm\ cu o lun\ prin transfer de la {coala General\ nr 3 din Suceava, `n clasa a VIII-a la Colegiul Na]ional „Petru Rare[“, a avut asupra lui asemenea plante. Revolt\tor, sus]in o parte dintre p\rin]ii care au avut copii `n excursie, este faptul c\ acest nou elev s-a deplasat din compartiment `n compartiment [i `i `ntreba pe copii dac\ nu vor s\ foloseasc\ plante etnobotanice. {i cum majoritatea copiilor nu [tiu care sunt efectele utiliz\rii acesteia, doi dintre copiii clasei a VIII-a au c\zut `n plas\. C=]iva elevi s-au pl=ns dirigintei despre acest incident, iar aceasta l-ar fi luat la `ntreb\ri pe elevul cu pricina. Acesta `ns\ ar fi negat.
~ntoarcerea la cursuri dup\ excursia de la poalele Rar\ului a creat panic\ `n r=ndul p\rin]ilor care au elevi la aceast\ clas\.  “Copilul meu este elev `n aceast\ clas\. Este regretabil  s\ se `nt=mple un asemenea incident.  Eu cred c\ nici copiii care au intrat `n posesia unor astfel de plante nu [tiu prea multe [i cred c\ nici elevul care le-a adus nu are suficiente cuno[tin]e despre efectele lor. Poate ar trebui o campanie `n [coli vizavi de acest subiect. Liceul “Petru Rare[“ este o [coal\ de renume la nivel de jude], na]ional [i chiar interna]ional [i este p\cat ca numele acestei [coli s\ fie asimilat cu asemenea situa]ii total nepl\cute ”, ne-a declarat unul dintre p\rin]i.
Starea tensionat\ creat\ `n clas\ dup\ excursie `ncearc\ s\ fie rezolvat\ de conducerea liceului. Ieri diriginta clasei a cerut explica]ii scrise fiec\rui elev de clasa a VIII-a care a fost `n deplasarea de la C=mpulung Moldovenesc. Niciun elev nu a avut voie s\ p\r\seasc\ clasa p=n\ nu a a[ternut pe h=rtie, cu am\nunte, cum [i ce s-a `nt=mplat `n respectiva excursie.
~n urma sesiz\rii venite din partea unor p\rin]i, conducerea liceului a demarat o anchet\. “Nu [tiu nimic din ceea ce m\ `ntreba]i. Abia dup\ ce a]i venit [i ne-a]i sesizat c\ `n excursia respectiv\ ar fi fost copii care ar fi folosit plante etnobotanice am luat leg\tura cu cei doi dirigin]i de la cele dou\ clase a VIII-a s\ afl\m ce elevi au fost la C\mpulung Moldovenesc. Am demarat o anchet\. Am `n]eles de la diriginta clasei de german\ c\ m=ine (vineri) a fost convocat\ [edin]\ cu p\rin]ii. Se va discuta acest subiect [i trebuie s\ l\murim aceast\ problem\. Nu ne dorim ca numele acestui liceu s\ fie murd\rit de un incident regretabil, dac\ este adev\rat c\ s-a `nt=mplat a[a ceva. De pe b\ncile acestei unit\]i de `nv\]\m=nt au ie[it elevi foarte buni, cu care ne m=ndrim, sunt cadre didactie care se ocup\ de educa]ia lor, de formarea lor `n via]\. Nu am fost informat\ de diriginta acestei clase despre situa]ia total nepl\cut\ `n care au fost unii copii”, ne-a spus directorul liceului.
3.000 de rom=ni consum\ etnobotanice
Statisticile arat\ c\ dac\ occidentali s-au chinuit s\ scoat\ `n afara legii substan]ele halucinogene, `n Rom=nia magazinele de vise sunt din ce `n ce mai dese. Mii de tineri ajung `n stare de com\ la spital, iar consumatorii devin din ce `n ce mai mul]i. Rom=nia are deja 3.000 de consumatori de „ierburi” `nregistra]i, mul]i dintre ei trec=nd deja pe la spitale, cu diferite afec]iuni. Magazinele care v=nd astfel de plante apar ca ciupercile dup\ ploaie, `n primul r=nd pentru c\ legea le-a permis acest lucru, iar `n al doilea r=nd pentru c\ din ce `n ce mai mul]i tineri sunt tenta]i s\ le foloseasc\. ~n urma analizelor de laborator, speciali[tii au descoperit `n aceste plante  substan]e mai puternice dec=t canabisul. Alte produse con]in THC, si hasis, substan]e incluse pe lista drogurilor de mare risc. (Cristina TODIRC|)

Vezi si

Jumătate din județul Suceava, sub cod galben de ploi și vânt începând de joi seară

ANM a emis, joi dimineață, avertizări de vreme rea în aproape jumătate de țară. Vor …

No comments

 1. Dupa razboi multi viteji se arata…si normal ca avem concurenta daca suntem un liceu de prestigiu…si dusmani sunt multi in ziua de azi…

 2. Nu mai faceti atata pe voi si nu luati apararea liceului. Am fost in trenul cu care cei care au participat la excursie s-au intors acasa. Veneam de la Vatra Dornei. Am stat pe “hol” cu 2 eleve de clasa a VIII-a foarte vesele si cu chef de dans. Le-am intrebat ce au si au recunoscut singure ca e de la “iarba”. Ca sa nu mai zic ca au fumat aproape non-stop, chiar pe coridorul trenului. Nu am vazut un profesor, sa iasa pe hol si sa spuna ceva. Noroc de unul din controlori care le-a amenintat cu o amenda usturatoare. Stiu cum le cheama, stiu de la elevi de a XII-a ca in acea excursie, majoritatea au tras iarba. Nu incercati sa le luati apararea. Gresiti!

 3. sunt convins ca tot ce e in spate e ca sa atraga un semnal si ca altii sa nu urmeze fapele acestui copil care a avut bani in mana si nu a stiut sa ii cheltuiasca pe ce trebuie.intr-adevar , in mass media se exagereaza si nu e imposibil sa fie niste rivali ai colegiului (cum ar fi s…an) care sa nu spuna ceva mult mai grav dar neadevarat.

 4. lasa-ti-l pe Marza in pace. acum se odihneste in pace, tot atata va luati de el. parca ar fi singurul din petru care se drogheaza. in orice scoala liceu sunt oameni de genul asta, dar el a aparut pe net, si a iesit in evidenta. sunt sute de adolescenti care fac asta in zilele noastre in suceava. asa ca gura mica despre Marza. nu stiti voi cum era de fapt. R.I.P. Tudor !

 5. Asa se intampla in zilele noastre …..toti copii sunt interesati de tot ce este nou,a-si avea o intrebare e adevarat ca 2 dintre copii care au fost in aceasta excursie sunt in coma?

 6. dupa cate vad aici se da vina pe marza cand se stie prea bine ca nu el e singurul care sa drogat. faptul ca provine din familia marza nu il face sa fie mai vinovat decat ceilalti desi aceste lucruri sunt frecventate de mai mult timp de catre el. parerea mea este ca marza nu este vinovatul principal deoarece acest lucru a fost facut de mai multi elevi din cate am inteles din acest articol.

 7. yanis, oricine ai fi esti un/o idiot/idioata!
  faza cu oaia vie e aiurea! am fost in excursie si stiu prea bine ce s`a intamplat:))
  si 70% din aproape 1500 de elevi..e enorm! poate vroiai sa zici 7%. daca esti complexat/a ca traiesti intre drogati dute la alt liceu si taci dracului:)!

 8. aaa si inca ceva. ai umblat tu prin liceu cu formular ca sa ajungi la concluzia ca 70% din liceu este format din elevi drogati?

 9. “2. la mana, se stie ca in petru 70 % din elevi se drogheaza ”
  tu ai idee ce inseamna ca numar 70%?=))=))
  “au prins o oaie VIE si au incercat sa o arunce in foc, dar incercarea a esuat, cazand in jar unul din profesori” Dumnezeule prost sa fii sa crezi asta=)) si de unde au prins oaia? era o stana pe acolo si nu stiam noi?=))eu cred ca tu ai luat ceva cand ai scris comentariul:))
  “la mana, nici unul dintre voi care ati scris aici comentarii nu stiti ce s-a intamplat acolo” ne-ai demonstrat ca “stii” tu:))

 10. 1. la mana, nici unul dintre voi care ati scris aici comentarii nu stiti ce s-a intamplat acolo. A fost o excursie organizata de Cazacu si Toderas, ei in loc sa aiba grija de copii, s-au imbatat crita ( inclusiv sotia domnului Cazacu). Pe langa asta in starea care erau ei au prins o oaie VIE si au incercat sa o arunce in foc, dar incercarea a esuat, cazand in jar unul din profesori.
  2. la mana, se stie ca in petru 70 % din elevi se drogheaza cu diferite substante, de la plantele etnobotanice, siropul de tuse Rofedex si pastilele de Tussin supranumite si robinete,pana la asa numita sare de baie Special Gold administrata prin caile nasale sau intrevenos cu ser fiziologic.
  Drogurile usoare au foarte mare succes in Petru Rares in randul elevilor de la clasa a 8a pana in clasa a 10 a
  Si nu as vrea sa dau nume deoarece mi-artrebui pagini intreb, dar sunt sigur ca ii stiti voi cine sunt respectivi
  Apropo sunt elev la Petru Rares si m-am saturat de copii drogati in fiecare pauza ii gasesti in baie, in parc sau in spatele internatului, unde jumatate de petru in fac joint-urile.

 11. In Romania asa este. Daca ai bani ajungi sus in orice domeniu si poti sa ajungi la o scoala de elita cum e petru sau stefan fara nicio problema. Se pare ca trend-ul acesta a adus Petru Rares(scoala la care invat) de la statutul de liceu de elita care a primit diploma de excelenta pentru calitatea actului educational in noiembrie 2009 sa fie etichetat ca un ,,liceu de drogati”.Si asta datorita unui copil (influent) transferat la noi la liceu. Suntem pusi(nu atat elevii cat conducerea scolii) intr-o lumina foarte proasta si probabil aceasta situatie va antrena pe unii parinti ai elevilor de clasa a 8 a sa fie reticenti fata de scoala noastra.Pacat. Nimeni nu o sa isi mai aminteasca de cei 10% din absolventii 2010 care studiaza in strainatate ci de liceul de drogati Petru Rares.Multumiri fam Marza pt buna educatie pe care au dat-o copilului lor.

 12. eu il cunosc foarte bine pe acest elev si chiar ma speri in ce situati a ajuns si asta din cauza si influentelor proaste,,, si sincer nu siu cum ar putea fi ajutat, ar trebui ca parinti sa ia masuri sa-l duca undeva la dezintoxicare, cat despte scoala imi pare rau a stricat numele scoli, cat si al familiei sale. si “gica ” are dreptate mare.. cand sunt bani totutl trece cu vederea

 13. de unde stii tu ca e nepotul lui marza..? Nu prea cred…oricum daca e el nu trebuie exmatriculat…trebuie sa fie invatat sa fie el insusi..si sa nu se comporte ca drogatii aia care ii vede prin cluburi sau pe strazi…! El face asta doar pt. ca i s’a parut lui interesant..dar nu e bine…! Oricum…eu cred ca si el a fost obligat de alti golani la randul lui sa se drogheze…

 14. mda…acel om important e marza..

 15. Sunt un elev al acestei clase de germana….ceau scris astia E inventat …colegu asta nou ..a stat in compartiment tot drumu si a dormit …si nu a iesit odata din compartiment …si Ziarista asta de Toata jena aude ce poate…si scrie..dar defapt nu e vina ei caci un parinte al acestei remarcabile clase …A dat declaratia asta in ziar..dar problema a fost ca ia interesat pe ei ceam facut noi in excursie …trebuia sa scrie despre ce sa intamplat la scoala..dar in fine asta e ….Traiasca Albinutsa Din Ridana

 16. Copii copaci.

 17. gica, un om care foloseste drogurile in mod curent trebuie ajutat, deoarece este un om bolnav, nu exmatriculat.

 18. nimeni nu spune ca acest copil este nepotul unui om foarte important din suceava care a plecat de la scoala 3 pentru ca cei de acolo au ajuns la capatul puterilor ,aveau un teanc imens de reclamatii la adresa lui;din pacate diriginta nu a stiut ce copil i-a venit in clasa;cred ca nu ar trebui tolerat comportamentul copilului si ar trebui exmatriculat ;
  in legatura cu celelalte comentarii urate la adresa liceului exista o singura explicatie:nu pot veni decat din partea concurentei;
  pacat ca au primit un astfel de copli in scoala lor dar na…………….cand e vorba de persoane importante…………

 19. si pacat ca totul s-a intamplat din cauza unui nou-venit

 20. halal ziaristi da c…at ar trebui sa mai mergeti pe la scoli profesionisti de doi bani aveti niste surse de toata mila ,,doi dintre copii au cazut in plasa”nu a cazut nimeni in plasa dar voi n-aveti de unde sti pt. ca ati pescuit si voi stiri de la radio sant ziarista de doi bani ce esti deoarece calomniezi niste copii care nu au vina vezi poate ajungem si pela tribunal si sa stie toata lumea ca elevi cum, are CN Petru Rares nu prea sunt prin judet in ceea ce priveste educatia si comportamentul vezi ca de fapt cel care a facut liceul de bafta cu apoucaturile care le are vine de la gen 3 scoala a carei reputatie din ultimii ani e bine cunoscuta.SA TE IERTE BUNUL DUMNEZEU ziarista de mahala

 21. Full de drogati la Petru 🙂 Se stie!!! inclusiv copii de profesori sau de preoti:))

 22. ca de obicei, in majoritatea stirilor, s-a exagerat enorm de mult:)) si unele lucruri sunt complet false. dar…asa se vinde ziarul

 23. Scuza-ma dar chiar nu ai deloc dreptate. Cu alte cuvinte vorbesti despre elevii de la “Petru Rares” ca si cum ar fi niste drogati? La Petru sunt profesori foarte competenti care nu ar permite elevilor sa vine in asemenea stare la scoala si sa asiste la ore ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

  • Eu nu am zis ca profesorii de la Petru Rares nu sunt competenti, si nici ca toti elevii de la Petru sunt drogati. Insa intradevar sunt si elevi drogati ca peste tot si chiar se duc la ore drogati. Am fost martor la asa ceva.

  • Am vazut cu ochii mei cum se duc toti in spatele internatului si dintr’o data apar veseli, nu mai spune tu ca nu se intampla nimic

 24. Elevii de clasa a VIII au stiut despre efectele plantelor etnobotanice. Stiu foarte bine ce e la Petru si copii de clasa a VIII a si nu numai consuma des etnobotanice. Se consuma si in timpul orelor, in bai, dar si in pauze in parcul scolii. Asa ca directiunea ar trebui sa ia niste masuri serioase pentru ca totusi e Petru.

 25. Pe vremea mea, la Ridana se trageau betii zdravene, nu aveam noi habar de tot felul de salate….