Friday , April 26 2024

Copia primei atestări documentare a orașului Cernăuți, document emis de Alexandru cel Bun, înlăturată din piața centrală a orașului

Panoul pe care era imprimată copia documentului emis în 8 octombrie 1408 de Alexandru cel Bun, prin care era atestat pentru prima oară orașul Cernăuți a fost dat jos de pe clădirea din centrul orașului de pe Prut. Cu 14 ani în urmă era așezat cu cinste în acel loc, iar acum, dintr-o bizarerie politică, este îndepărtat ca și când nu ar avea importanță!

Panoul cu copia documentului emis în 1408 de Alexandru cel Bun

Piața centrală a Cernăuților a fost sărăcită de meșul cu copia primei atestări documentare a localității din perioada domnitorului Alexandru cel Bun. Pus când se sărbătoreau 600 de ani de la prima atestare documentară a orașului pe o clădire situată în spatele statuii poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenco, meșul cu copia primei atestări documentare a Cernăuților a fosto emblemă a frumosului oraș de pe Prut în ultimii 14 ani. Copia acelui document – emis altminteri la Suceava de către domnitorul Alexandru cel Bun și în care este și prima mențiune documentară a Iașilor – constituia o imagine plăcută pentru turiști, altminteri foarte mulți suceveni fiind cei care vizitau Cernăuții mai ales până să înceapă invazia rusă în țara vecină.

Bannerul afișat acum centrul orașului Cernăuți

Pe data de 27 aprilie meșul a fost dat jos ca urmare a unui demers al Administrației Regionale de Stat. Gestul a fost anunțat încă din data de 25 aprilie, dar unora nu le venea să creadă, totuși, că se va întâmpla. Inițiatorul – guvernatorul Serhii Osaciuc – a motivat gestul prin considerente de oportunism politic, explicând că în locul copiei cu prima atestare documentară va fi pus un banner care să acopere clădireea respectivă în întregime. Bannerul ar fi, de fapt, alcătuit din steagul Ucrainei în centrul căruia ar urma să fie ilustrată stema țării vecine în formă de trident și care, la rândul ei, să fie încadrată în stelele de pe drapelul Uniunii Europene. Judecând după numeroasele comentarii postate inclusiv pe contul de facebook al Administrației Regionale Cernăuți, reacția a fost de dezaprobare a inițiativei, unii cernăuțeni inclusiv ucraineni sau ruși, nu doar români insistând pe restaurarea bannerului care era poate prea vechi, nicidecum pe unul care să nu aibă legătură cu trecutul istoric al Cernăuților. (D.P.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Ucrainienii pentru ca le merge, fac ce fac, fara sa asculte de nimeni…
    De ce nu suntem uniti, sa-l apăram pe Alexandru cel Bun!?..