Monday , November 28 2022

Convoiul umanitar de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, întâmpinat la Cernăuți de Înaltpreasfințitul Meletie 

Marți seară a ajuns la Cernăuți un convoi cu peste 30 de tone de ajutoare umanitare, incluzând alimente, produse de igienă și de strictă necesitate, precum și produse destinate copiilor, trimise de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Produsele urmează să ajungă în mai multe zone de conflict din Ucraina.

Cele 11 mașini care au transportat ajutoarele umanitare au fost pregătite ieri la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, unul dintre cele patru puncte de colectare a produselor destinate celor care se refugiază din cauza conflictului militar desfășurat în aceste zile în țara vecină.

Clerici din România și de dincolo de graniță au reușit, cu sprijinul autorităților, să aducă mai aproape de zona de conflict bunuri care vor fi distribuite celor aflați în buncăre, stații de metrou, în subsolurile clădirilor ori alte spații de apărare improvizate, după ce și în noaptea de duminică spre luni au fost transportate în vama ucraineană peste 15 tone de ajutoare, menționează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Convoiul umanitar a fost întâmpinat de voluntari, clerici și mireni, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, care și-a exprimat recunoștința pentru efortul depus de cei care din puținul lor au hotărât să îi sprijine pe cei greu încercați în această perioadă. „Pe pământul nostru ucrainean a venit un necaz mare, a venit războiul care ne-a prins pe neașteptate. Noi astăzi toți ne rugăm fiindcă știm că se varsă sânge, mor militari, dar mor și foarte mulți oameni simpli. Fiecare încercăm să ajutăm cu ceva iar astăzi primim un ajutor mare din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Vrem să aducem mulțumiri cordiale Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și întregii Biserici Ortodoxe din România, întregului popor român. Vă mulțumim vouă, tuturor!”

Voluntarii au descărcat și depozitat produsele, urmând ca în zilele viitoare pachetele colectate să ajungă la cei aflați și în alte zone de conflict.

Părintele Dimitrie Popescu, de la Parohia Moldo-română din  Lavra Percerska – Kiev, unul dintre cei care a depus eforturi susținute în ceea ce privește organizarea acestui transport în Ucraina, a mulțumit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și tuturor credincioșilor. „Astăzi avem o bucurie mare, când frații noștri din România s-au adunat toți împreună să ne arate nouă dragostea adevărată, dragostea frățească, când a ajuns o nevoie mare, un necaz mare aici în Ucraina și s-a început un război, război în care s-a ridicat frate la frate. Cum a spus și Preafericitul Onufrie, primul păcat care a fost în lumea aceasta a fost păcatul omorârii de frate și iată, astăzi, într-adevăr, s-a început un război frate asupra fratelui. Însă ne bucurăm pentru că a rămas în mijlocul nostru această frăție ortodoxă, (…) prin ajutorul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, și am putut cu toții să adunăm acele colete, acel ajutor pentru creștinii de aici din Ucraina, ca să îi ajutăm cu alimente, cu cele necesare pentru copii, pentru oamenii care sunt rămași aici.”

Alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la constituirea acestui convoi umanitar  de 30 de tone au contribuit și Episcopia Slatinei și Romanaților, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, dar și numeroase persoane, organizații non-guvernamentale, agenți economici sau instituții din România și din afara granițelor țării, într-un extraordinar gest de solidaritate și iubire de aproapele.

Conform Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la cele 2 centre de sprijin umanitar, atât cel din punctul de trecere a frontierei Siret, cât și cel aflat în Gara Burdujeni, au fost prezenți în permanență voluntari, clerici și mireni, cunoscători de limbă ucraineană, care le-au oferit refugiaților apă, ceai, alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, sprijin în găsirea mijloacelor de transport sau cazare, dar și asistență duhovnicească.

Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a conturat un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. În acest sens, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.

Toți cei care doresc să se alăture acestor acțiuni de întrajutorare sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

LEI: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110

deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina. (O.S.)

Vezi si

Polițiștii suceveni au intervenit anul acesta la peste 2.300 de cazuri de violență în familie. Cum putem ajuta un cunoscut care este victimă a unei forme de violență domestică 

În fiecare an, pe 25 noiembrie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea …