Tuesday , October 4 2022

Controale încrucișate la spitalele din județ pentru depistarea infecțiilor nosocomiale

Toate spitalele din județ vor fi verificate până pe data de 25 martie de patru inspectori de la diferite Direcții de Sănătate Publică din țară. Se realizează controale încrucișate deoarece managerii de spitale sunt suspectați că nu raportează numărul real al pacienților care contractează acest tip de infecții. In cursul anului trecut, 231 de suceveni au luat infecții nosocomiale pe durata spitalizării 

controale spitale

La unitățile spitalicești din județ se vor desfășura până pe data de 25 martie o serie de controale pentru depistarea infecțiilor nosocomiale. Controalele au fost dispuse la nivel național pentru controlul și cunoașterea situației reale privind infecțiile intraspitalicești. Este cunoscut faptul că unii pacienți ajung la spital cu o boală și ies cu alte trei, contractând diferite infecții nosocomiale din spitalul unde au fost internați. Controalele au fost dispuse a se defășura în mod încrucișat, ca să se reducă riscul influențării inspectorilor sanitari. Se vor verifica și stocurile de medicamente, planificările medicilor, dar și condițiile igienico-sanitare. Acolo unde vor fi descoperite nereguli se vor aplica sancțiuni. Pe parcursul celor două săptămâni de verificări se va stabili dacă spitalele sucevene respectă  normele în vigoare privind sterilizarea instrumentarului medical, dar și modul în care se asigură condițiile de cazare și alimentație ale pacienților.
Așa cum reiese dintr-un raport al Direcției de Sănătate Publică Suceava întocmit în luna ianuarie a acestui an, în cursul anului trecut, 231 de pacienți au fost externați din spitalele sucevene mai bolnavi decât au fost în momentul internării, aceștia contractând diverse infecții nosocomiale. Conform specialiștilor, infecția nosocomială este infecția contractată în spital și se referă la orice boală datorată microorganismelor, boală ce poate fi recunoscută clinic sau microbiologic, care afectează pacientul. Reprezentanții DSP verifică periodic unitățile spitalicești din județ, urmărind în primul rând secțiile cu risc ridicat, modul în care sunt respectate normele de igienă și cum se face dezinfecția, dar și măsurile care trebuie luate pentru reducerea numărului de cazuri. O măsură importantă pentru ca numărul infecțiilor nosocomiale să scadă este respectarea măsurilor generale de igienă în spital, dar și izolarea pacienților deja infectați în spații aparte.
După cum reiese din raportul întocmit de Direcția de Sănătate Publică Suceava, spitalele în care cei mai mulți pacienți au dobândit infecții nosocomiale pe durata spitalizării au fost, în 2015, Spitalul Județean Suceava și Spitalul Municipal Rădăuți. Astfel, la Suceava, medicii au identificat bacterii greu de distrus ca stafilococ, streptococ, enterococ, pseudomonas, clostridium, klebsiella și acinetobacter, însă la Spitalul Municipal Rădăuți, medicii au avut de tratat mai mult stafilococi și viruși care duc la apariția unor afecțiuni respiratorii. Totuși, la Spitalul Rădăuți, stafilococii și virușii respiratorii au afectat de trei ori mai mulți bolnavi decât toți ceilați germeni rezistenți la antibiotice prezenți în Spitalul Suceava. Astfel, în cursul anului trecut, 231 de suceveni au contractat diverse infecții nosocomiale pe durata internării, cele mai multe dintre acestea fiind infecții respiratorii, apoi  pacienți cu infecții digestive, urinare, infecții cutanate și infecții de plagă chirurgicală. Rapoartele Direcției de Sănătate Publică Suceava arată însă că în spitalele din județ acest fenomen este de sub 1%, spre deosebire de spitalele din Uniunea Europeană, unde rata bolnavilor care dezvoltă pe perioada internării o formă de infecție intraspitalicească merge până la 10%. Această diferență a și ridicat un semn de întrebare autorităților, care vor să afle dacă  managerii unităților spitalicești raportează real cazurile de infecții intraspitalicești. (Cristina RUSTI)

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …

One comment

  1. Si fetita mea a luat de la nastere clostridium dificile. Nu am anuntat spitalul. Unul in plus, sigur sunt sute de cazuri nedeclarat.