Friday , July 1 2022

Controale în școli pentru verificarea condițiilor în care își vor desfășura activitatea elevii și profesorii care se îîntorc la cursuri săptămâna viitoare

Autoritățile locale trebuie să colaboreze cu directorii școlari pentru a pune în practică toate măsurile de siguranță stabilite de Ministerul Educației, de la achiziția substanțelor dezinfectante și a produselor de igienă obligatorii, la asigurarea personalului medical care va lua temperatura elevilor la intrarea în unitatea școlară și până la dezinfectarea cu substanțe biocide a spațiilor de învățământ. In ceea ce privește participarea la cursurile de pregătire pentru elevii din anii terminali, ce urmează să susțină examene în această vară, prezența nu este oblogatorie, decizia fiind a părinților. Tot opțională este și prezența acelor cadre didactice care fac parte dintr-o categorie ce prezintă risc ridicat de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus. peste 10.000 de elevi din ani terminali și 6.500 de cadre didactice și-au anunțat prezența la cursurile de pregătire din perioada 2-12 iunie    

Săptămâna viitoare și-au anunțat prezența în școlile din județul Suceava peste 10.000 de elevi din anii terminali și 6.500 de cadre didactice, care urmează să desfășoare activități de pregătire pentru examenele naționale. Pentru ei se lucrează intens în această perioadă, cu unicul scop de a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19, odată cu reîntoarcerea lor la cursuri. Autoritățile locale trebuie să colaboreze cu directorii școlari pentru a pune în practică toate măsurile de siguranță stabilite de Ministerul Educației, de la achiziția substanțelor dezinfectante și a produselor de igienă obligatorii, la asigurarea personalului medical care va lua temperatura elevilor la intrarea în unitatea școlară și până la dezinfectarea cu substanțe biocide a spațiilor de învățământ.

Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, prin inspectorii săi, efectuează în aceste zile controale în toate unitățile de învățământ în care urmează să se desfășoare activități de pregătire pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a. ”O parte dintre directorii unităților de învățământ au finalizat deja circuitele și au stabilit toate celelalte detalii ce țin de siguranța elevilor și a profesorilor, însă alții mai au de lucru. Așteptăm să vină de la minister și măștile pentru elevi și profesori, pentru a le distribui în școli. Începem controalele în unitățile școlare pentru a vedea cum se aplică măsurile de siguranță solicitate de Ministerul Educației. Nu ne bazăm doar pe vorbe. Inspectorii zonali vor merge fiecare în unitățile pe care le au în subordine și vor verifica situația de la fața locului”, a declarat Grigore Bocanci, inspectorul școlar general al IŞJ Suceava.

Profesorii din categorii de risc care nu vor să participe la cursuri vor fi înlocuiți

În ceea ce privește participarea la cursurile de pregătire pentru elevii din anii terminali, ce urmează să susțină examene în această vară, prezența nu este oblogatorie, decizia fiind a părinților. Tot opțională este și prezența acelor cadre didactice care fac parte dintr-o categorie ce prezintă risc ridicat de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus. ”Au fost vreo două cazuri ale unor profesori care fac parte din categorii de risc, din Bosanci, care se temeau să se întoarcă la școală, însă în rest nu am primit semnale că ar exista cadre didactice care să refuze să participe la cursurile de pregătire din luna iunie. Oricum, aceste persoane care au anumite probleme de sănătate și nu vor să meargă la școală nu sunt obligate de nimeni să participe la cursurile de pregătire cu elevii din anii terminali, pentru că vom găsi înlocuitori pentru ele”, a explicat inspectorul școlar general Bocanci, pentru a lămuri situația generată de sindicaliștii din educație, care anunțau săptămâna trecută că au semnale din teritoriu că foarte multe cadre didactice refuză să participe la cursurile din perioada 2-12 iunie, pe motiv că nu le vor fi asigurate de către minister măștile sau alte măsuri de siguranță, acestea fiind disponibile în mod gratuit doar pentru elevi. ”Cineva a înțeles greșit mesajul din cadrul ședinței cu directorii școlari, când s-au transmis măsurile ce trebuie luate în școli pentru ca elevii și angajații din sistem să desfășoare activitățile în condiții de siguranță. Măștile vor fi distribuite gratuit atât elevilor, cadrelor didactice, cât și personalului didactic auxiliar și nedidactic prezent în unitățile școlare”, a conchis șeful IșJ Suceava.

Pe lângă măsurile de siguranță ce vizează folosirea măștii și a produselor dezinfectante, odată cu întoarcerea la cursuri a elevilor se impune ca durata activităților petrecute de ei în sălile de clasă să fie de cel mult 3 ore pentru elevii de liceu, 2 ore pentru elevii de gimanziu și 4 ore pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale. Pauzele intermediare vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic. În sălile de clasă activitățile se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul. Băncile vor fi așezate prestabilit și se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii). Colectarea măștilor se va face în locuri speciale, semnalizate corespunzător, iar la sfârșitul activităților elevii vor primi o nouă mască de protecție. (Oana NUȚU)

Vezi si

Unele instituții publice din municipiul Suceava vor reveni la sistemul centralizat de termoficare

O investiție a municipiului Suceava finalizată cu un deceniu în urmă începe să conteze abia …