Wednesday , December 7 2022

Contrabandă intensă de Ziua Muncii

tigari 2

Poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat 15.940 pachete cu ţigări în valoare de peste 142.400 lei, fiind trase şapte focuri de armă în plan vertical u unul dintre contrabandişti a fost observat, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, ascuns într-un copac

Pe data de 1 mai, la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Izvoarele Sucevei s-a declanşat o acţiune de combatere a contrabandei cu ţigări de provenienţă ucraineană. Astfel, în jurul orei 23.50, poliţiştii de frontieră au observat, pe raza localităţii Izvoarele Sucevei, un autoturism Subaru Legacy, care se îndrepta de la frontiera de stat spre interior. Poliţiştii de frontieră au procedat la oprirea maşinii, dar şoferul a ignorat semnalele regulamentare continuându-şi deplasarea în mare viteză.
“Lucrătorii noştri au folosit armamentul din dotare, fiind trase şase focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, însă nici de aceasta data şoferul nu a oprit. S-a trecut la urmărirea autoturismului cu maşina poliţiei de frontieră, folosind semnalele acustice şi luminoase, iar după jumătate de kilometru a fost găsit abandonat. In interiorul maşinii au fost observate mai multe colete ce conţineau ţigări de provenienţă ucraineană”, a declarat comisarul şef Ilie Poroch – Seriţan.
Imediat, în zonă, au fost reţinute doi bărbaţi, unul din ei fiind observat de poliţiştii de frontieră, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte din dotare, într-un copac în care a reuşit să se urce în speranţa că va scăpa de urmăritorii săi. La inventarierea coletelor a rezultat cantitatea de 8.990 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană în valoare de aproximativ 90.000 lei. Cei doi bărbaţi, cu vârste de 26 respectiv 36 ani, cetăţeni români, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării. Totodată autoturismul Subaru Legacy a fost indisponibilizat la sediul SPF Izvoarele Sucevei până la finalizarea cercetărilor, întrucât a fost folosit la activitatea infracţională. Tot în dimineaţa zilei de 1 mai, s-a prezentat în Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Siret, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul ucrainean Ivan N., de 36 de ani, conducând un microbuz Mercedes. Existând suspiciuni că acesta transportă ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră împreună cu vameşii au efectuat un control amănunţit asupra maşinii. Astfel, a fost descoperită ascunsă în pereţii laterali ai microbuzului 1.970 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 2.400 de lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional de către vameşi cu amendă în valoare de 7.000 de lei. Totodată, microbuzul a fost indisponibilizat de vameşi până la plata amenzii.
Tot pe 1 mai, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Brodina, pe timpul desfăşurării unei acţiuni în zona de competenţă, au observat pe raza localităţii Straja, mai multe persoane care transportau spre interior colete voluminoase. Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea celor în cauză efectuând somaţiile legale prin voce, moment în care bărbaţii au abandonat coletele şi au fugit în direcţii diferite. Drept urmare, poliţiştii de frontieră au folosit, conform legii, armamentul din dotare, fiind tras un foc de avertisment în plan vertical. “La faţa locului au fost descoperite trei colete ce conţineau cantitatea de 4.980 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană în valoare de 50.000 lei. In prezent, se efectuează cercetări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi documentării întregii activităţi infracţionale”, a mai spus Ilie Poroch – Seriţan.
Tot la SPF Brodina, dar cu două zile mai devreme, poliţiştii de frontieră au găsit, abandonate în apropierea frontierei de stat, pe direcţia localităţii Straja, opt colete voluminoase, învelite în folie de culoare neagră în care erau 3.910 pachete cu ţigări, marca “Doina” de provenienţă R. Moldova, în valoare de 31.280 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării.
Cu două zile mai devreme, poliţiştii de frontieră au depistat în trafic pe raza localităţii Costişa – aflată în zona de competenţă a SPF Rădăuţi, un autoturism “VW Golf”, înmatriculat în Bulgaria, despre care existau informaţii că transportă ţigări. “{oferul autoturismului în care se mai aflau alte două persoane, a demarat în trombă, încercând să fugă. S-a procedat la urmărirea maşinii, dar la scurt timp autoturismul în cauză a ieşit de pe carosabil şi s-a oprit într-un şanţ de pe marginea şoselei”, a spus comisarul şef Ilie Poroch – Seriţan. {oferul a încercat să fugă, a ignorat somaţiile verbale după care a fost tras un foc de armă în plan vertical, reuşindu-se reţinerea acestuia. In urma acţiunii, cele trei persoane, cetăţeni români, Mitică O., de 23 de ani, Dorel D., de 20 de ani şi Gavril N., de 24 de ani, toţi trei din localitatea Marginea, împreună cu autoturismul au fost conduse la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Suceava în vederea continuării cercetărilor, fiind reţinuţi. In autoturism erau 2.500 de pachete de ţigări Viceroy, toate de provenienţă ucraineană în valoare de aproximativ 27.000 de lei, acestea fiind ridicate în vederea confiscării. Cei trei tineri sunt cercetaţi acum de către poliţiştii de frontieră suceveni pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă în formă agravantă iar maşina în valoare de peste 6.000 lei a fost indisponibilizată la sediul sectorului STPF Suceava până la finalizarea cercetărilor. (Dan PRICOPE)

Vezi si

LUNGU: A fost finalizat proiectul de aducțiune a gazului metan la 30 de străzi din oraș

Miercuri, începând cu ora 11:00, au fost alimentate cu gaz metan străzile din cartierul Tineretului. …