Wednesday , February 21 2024

Consulatul onorific al Republicii Coreea, deschis oficial la Rădăuți

Marți, 31 mai, a fost  inaugurat Consulatul onorific al Republicii Coreea la Suceava, biroul fiind însă la Rădăuți.

Inaugurarea s-a făcut în prezența ambasadorului Republicii Coreea la București, E.S. domnul RIM Kap-soo. Consul onorific al Republicii Coreea este omul de afaceri rădăuțean Dumitru Mihalescul.

La eveniment au luat parte prefectul Alexandru Moldovan, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, consilierul județean Ioan Bădeliță, primari și oameni de afaceri din zona Rădăuților.

E.S. RIM Kap-soo a ținut să citească discursul său scris în limba română. Atât el, cât și invitații care au luat cuvântul au ținut să evoce atât vechea colaborare pe care au avut-o de-a lungul timpului – Dumitru Mihalescul amintind, spre exemplu, de perioada în care a fost deputat și făcea parte din grupul de prietenie româno-coreean – dar și provocările depășite în comun și cauzate de conflictul Rusiei cu Ucraina. De altfel, diplomatul coreean a și menționat aceasta alături de un parteneriat strategic și a mulțumit, în numele Republicii Coreea, lui Dumitru Mihalescul pentru sprijinul acordat refugiaților coreeni din Ucraina.

La rândul său, Dumitru Mihalescul și-a exprimat speranța că acest consulat onorific va contribui la dezvoltarea relațiilor și pe partea economică.

Subiectul pragmatic al colaborării economice mai aprofundate a fost atins și de Gheorghe Flutur care, amintind celor de față, că aproape în fiecare casă este un produs de la Samsung, a spus că și-ar dori o dezvoltare a relațiilor economice și a făcut trimitere inclusiv la turism și la aeroport. Și poate fiindcă toți cei care luaseră cuvântul făcuseră referire la colaborarea dintre Coreea de Sud și România în chestiunea refugiaților din Ucraina, Gheorghe Flutur a făcut referire la o implicare, pe viitor, în ce privește eforturi de reconstrucție a Ucrainei. (D.P.)

Vezi si

Bărbat de 50 de ani din Nisipitu, băgat după gratii pentru că a omorât o cățea Husky cu o țapină

Luni, 19 februarie, un bărbat de 50 de ani din Nisispitu, comuna Ulma, a fost …