Saturday , April 20 2024

Constantin Harasim, prefectul câştigător în procese cu statul român

prefectul harasim1 [800x600]

Acum şase ani, comisarul de mediu, acum prefect, era destituit din funcţie, “în scopul progresului, unei organizări mai bune şi eficientizării mărite”, de către şeful său Adrian Căşuneanu. Instanţa i-a dat câştig de cauză şi a obligat Garda de Mediu să-i plătească despăgubiri, pe care Harasin, devenit între timp subprefect, le-a donat oamenilor sărmani. Azi ar urma ca la Prefectură să aibă loc instalarea oficială în funcţia de prefect a lui Constantin Harasim, după ce a fost timp de trei zile, pentru a doua oară, subprefect

 
La cârma serviciilor deconcentrate din judeţul Suceava a fost numit, cum se ştie deja, Constantin Harasim în locul lui Florin Sinescu. Prefectul demis are de oferit răspunsuri plauzibile procurorilor DNA în mai multe cauze în care a fost inculpat, iar noul prefect, Constantin Harasim, are mult de lucru de acum încolo, mai ales că va trebui să elimine, prin prestaţia sa, foarte repede suspiciunea că a fost numit ca reprezentant al guvernului în teritoriu doar pentru că a ştiut să se orienteze politic, plecând de la liberalii naţionali ai lui Klaus Iohannis aflaţi acum în opoziţe la liberalii reformatori ai lui Călin Popescu Tăriceanu, care sprijină guvernul Victor Ponta.
La sfârşitul săptămânii trecute, guvernul l-a numit pe Constantin Harasim subprefect în locul lui Atanasă Nistor, PSD-ist vechi care a preluat vestea înlocuirii sale din funcţie ca pe o palmă dată de partidul pe care l-a slujit un deceniu şi jumătate. De aceea nici nu a participat luni la festivitatea de investire a înlocuitorului său Constantin Harasim, pe scaunul de subprefect. In decurs de 48 de ore însă, Harasim a fost propulsat chiar pe scaunul ocupat de Florin Sinescu, cel care l-a instalat luni în biroul lui Nistor. Sinescu a fost destituit, trebuind să se reîntoarcă la slujba de şef serviciu în cadrul Prefecturii Suceava, iar Atanasă Nistor a fost din nou numit subprefect.
Fără publicarea unei hotărâri de guvern în acest sens în Monitorul Oficial, putem doar avansa programul provizoriu pentru ziua de azi de la Prefectura Suceava. La ora 10 este programată oricum şedinţa Colegiului Prefectural. Ca atare, toţi şefii de deconcentrate vor trebui să fie prezenţi la Palatul administrativ judeţean. Va fi un bun prilej pentru numirea şi schimbarea din funcţii a celor trei principali actori, atâta vreme cât cutuma privind instalarea unui înalt funcţionar public spune că este nevoie de public pentru un astfel de eveniment. O altă cutumă, mai greu de satisfăcut doar prin simpla suprapunere a schimbării de responsabilitate a funcţiei de prefect între Florin Sinescu şi Constantin Harasim, este aceea care vizează prezenţa la festivitate a unui înalt responsabil delegat de la nivel guvernamental, măcar un subsecretar de stat, dacă nu mai mult.
Aceasta ar fi o problemă serioasă, care să împiedice festivitaţile de înlocuire din funcţie a lui Florin Sinescu cu Constantin Harasim şi a lui Constantin Harasim cu Atanasă Nistor.
Prefectul numit al judeţului Suceava, Constantin Harasim a fost nominalizat acum câteva săptămâni pentru funcţia de director general al Companiei Naţionale a Uraniului, deţinută anterior de fostul său coleg de partid, naţional liberalul Ioan Moraru, care şi-a dat demisia după greva minerilor de la Crucea de acum o lună. Nu a mai prins postul, iar acum, noul prefect al Sucevei declară că “nu a fost un secret această nominalizare, a fost o ambiţie de a mă afirma profesional dar poate că sunt mai bine format pe zona de servicii şi instituţii publice”.
Noul prefect a acceptat, de asemenea că este cunoscut ca un exponent al Partidului Liberal Reformator, fiind apreciat în această calitate de colegii din această structură politică. “Acum nu mai fac parte din partid pentru că, după ce am fost numit din nou subprefect şi am depus jurământul pentru această funcţie, mi-am dat demisia”, a declarat Constantin Harasim. El a arătat în plus că este absolvent al cursurilor de înalt funcţionar public, iar în perioada în care a fost subprefect susţinut de PNL, în prima parte a actualei legislaturi, pe vremea USL, s-a instruit suplimentar, printr-un program cu bani europeni privind perfecţionarea prefecţilor şi subprefecţilor, în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Astfel încât, “fie în calitate de subprefect, fie în calitate de prefect, îmi voi face treaba”, a transmis Constantin Harasim. In ceea ce îl priveşte pe prefectul demis, Florin Sinescu, acesta îşi va relua funcţia de şef serviciu din prefectură, deţinut anterior.
Constantin Harasim, câştigător în procese cu statul român
Constantin Harasim şi-a desfăşurat în ultimii ani activitatea în principal la Garda de Mediu Suceava.  A fost chiar şef al Gărzii de Mediu judeţene, până în 2009, atunci intrând în conflict cu şeful structurii regionale a Gărzii de Mediu, Adrian Căşuneanu.  Acesta din urmă i-a reproşat sincope în activitate, iar destituirea sa a venit, spunea Căşuneanu, “în scopul progresului, unei organizări mai bune şi eficientizării mărite”. A fost numită la acea vreme o comisie care să verifice activitatea lui Constantin Harasim la conducerea Gărzii de Mediu Suceava, acesta a acţionat în judecată instituţia care, în cele din urmă, după ce instanţa i-a dat dreptate, a trebuit să-i plătească daune morale în cuantum de 2800 de lei. Printr-un executor judecătoresc, a fost pus sechestru la acea vreme şi pe un automobil Daewoo Cielo al instituţiei, până la recuperarea prejudiciului. Pentru că banii au fost plătiţi păgubitului, maşina arămas în continuare în parcul auto al instituţiei. Constantin Harasim a declarat atunci că banii primiţi drept daune morale i-a donat unor oameni nevoiaşi.
Harasim nu se numără printre cei mai nevoiaşi prefecţi ai Sucevei
Conform declaraţiilor de avere depuse în anii anteriori şi în calitate de subprefect şi ca funcţionar la Garda de Mediu, Constantin Harasim face parte din categoria angajaţilor la stat cu averi semnificative. Majoritatea sunt obţinute prin moştenire, câteva prin cumpărare pe parcursul mai multor ani. Noul prefect al Sucevei deţine 700 de metri pătraţi municipiul Suceava din 1993; o suprafaţă de 3165 de metri pătraţi din 1996, alte suprafeţe împreună cu Viorica Ungureanu, din 2002 ca moştenire în municipiul Suceava, de 462, 1000, 1819, 3400 şi respectiv 1700 de metri pătraţi. El mai deţine şi câteva spaţii construite – 194 metri pătraţi din 1994, altele de 87, respectiv 100 de metri pătraţi, obţinute după 2002 tot în municipiul Suceava. La dotări auto, noul prefect al judeţului a trecut în declaraţia de avere faptul că deţine un BMW 730 din 2005, un VW Polo şi un alt VW din 1999, dar şi un Mercedes din 1999. (Neculai ROSCA)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …