Thursday , April 25 2024

Consiliul Local Suceava a decis noi amenzi pentru nesimțiți. Dacă s-ar aplica, măcar în parte, în scurt timp orașul ar deveni un mic rai

Amenzi cuprinse între 250 și 5.000 de lei au fost stabilite ieri de consilieri locali pentru cei care nu respectă norme elementare privind buna conviețuire, ordinea și liniștea publică, transportul public de călători, gospodărirea orașului și protecția mediului, precum și comercializarea produselor și serviciilor de piață în municipiul Suceava. Prevederile hotărârii aprobate ieri de consilierii locali intră în vigoare la 30 de zile de la data aducerii la cunoștință publică, ceea ce înseamnă finalul lunii noiembrieconsiliu local suceava 25 oct 2017

Sucevenii riscă amenzi cuprinse între 250 și 5.000 de lei dacă nu vor respecta anumite reguli de bun-simț, reglementate în municipiul Suceava printr-o hotărâre de Consiliu Local. Consilierii au aprobat ieri modificarea unei hotărâri din anul 2013, cuprinzând norme privind buna conviețuire, ordinea și liniștea publică, transportul public de călători, gospodărirea orașului și protecția mediului, precum și comercializarea produselor și serviciilor de piață în municipiul Suceava, modificată și completată prin HCL nr. 136/2015. Modificările au fost făcute la sugestia Poliției locale, care a solicitat atât actualizarea listei ce stabilește faptele care pot fi pedepsite, precum și a cuantumurilor amenzilor ce pot fi acordate.

Astfel, conform hotărârii aprobate ieri de consilierii locali, cei care vor deranja liniștea vecinilor producând zgomote puternice sau prin crearea unor mirosuri neplăcute provenind de la animalele sau păsările deținute în propria locuință sau în curtea imobilului vor fi acordate amenzi cuprinse între 250 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 500 și 2.000 de lei pentru persoanele juridice.

Pentru practicarea jocurilor, întrecerilor sportive, precum și a acrobațiilor prin folosirea bicicletelor, trotinetelor, skateborduri-lor și rolelor, pe domeniul public sau privat al municipiului Suceava, în afara locurilor destinate acestui scop sau a unui cadru organizat, fără aprobarea autorității admi­nistrației publice locale vor putea fi aplicate amenzi cuprinse între 50 și 1.000 de lei.

Amplasarea sau aplicarea neautorizată de anunțuri, afișe, bannere, panouri publicitare sau a altor tipuri de materiale publicitare pe clădiri, împrejmuiri, stâlpi, arbori, mobilier stradal, indicatoare stradale sau pe alte bunuri aparținând domeniului public sau privat al municipiului persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 50-500 lei, iar persoanele juridice amenzi între 150-1.500 lei. Amenzi sunt prevăzute și pentru executarea de lucrări neautorizate pe domeniul public sau privat al municipiului, cuantumul fiind cuprins între 100 și 500 lei pentru persoanele fizice și 200-1.000 lei pentru persoanele juridice. Cei care aruncă detergenți sau alte substanțe în fântânile arteziene riscă amenzi de 200 până la 1.000 lei, în timp ce pentru abandonarea animalelor pe străzi sunt prevăzute amenzi de 200 până la 2.000 lei.

Expunerea pe domeniul public sau privat al municipiului Suceava pentru reclamă, publicitate sau vânzare a autovehiculelor, utilajelor sau aparatelor, fără acordul administrației publice locale va fi pedepsită cu amenzi cuprinse între 250 și 1.000 lei.

Refuzul de a îndepărta de îndată vehiculul sau bunurile ce constituie obstacol în calea organizării unor manifestări de către autoritățile locale sau județene pe raza municipiului Suceava la soli­citarea administrației publice locale se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 2.500 lei. Cei care refuză să plătească suprataxa de călătorie la soli­citarea expresă a personalului cu atribuții de taxare și control identificat prin ecuson sau legitimație se pedepsește cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei. Pășunatul animalelor pe zonele verzi ale municipiului, în parcuri, plantații, pe malul râurilor sau în alte locuri pu­blice, lăsarea liberă a anima­lelor și păsărilor domestice, precum și aruncarea sau depozitarea reziduurilor animaliere și vegetale în aceste locuri se pedepsește cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 lei.

De asemenea, cei care murdăresc străzile și trotuarele cu noroi, balast, pietriș, rumeguș sau altele asemenea ori prin spălarea vehiculelor, ambalajelor și bunurilor de orice fel riscă amenzi cuprinse între 200 și 5.000 lei.

Amenzi cuprinse între 200 și 5.000 lei riscă și cei care nu dețin o instalație de epurare sau o fosă septică care să nu permită deversarea apelor uzate pe sol sau subsol la imobilele și gospodăriile care nu au rețea de canalizare stradală.

Pentru împiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control abilitate sau prin neprezentarea documentelor și a actelor solicitate sunt prevăzute amenzi cuprinse între 500 și 5.000 lei.

Circulația autovehiculelor de mare tonaj este restricționată la 3,5 tone pe străzile cu regim de restricție, pentru vehiculele care depășesc această greutate fiind necesară o autorizație specială de transport care va fi eliberată de Primăria Munici­piului Suceava. Sunt scutite de la plata taxei și pot circula fără autorizație specială de transport autovehiculele aparținând autorităților și instituțiilor publice, cele destinate transportului local de călători precum și cele aparținând societăților, regiilor care execută intervenții în vederea efectuării de reparații la rețelele edilitare.

Conform textuluui hotărârii de Consiliu Local este interzisă parcarea autovehiculelor aparținând societăților comerciale șe spațiile de orice fel dintre blocuri aparținând domeniului public sau privat al municipiului. De asemenea, în ceea ce priveșpte aprovizionarea societăților comerciale de profil, sunt prevăzute următoarele: “activitatean de aprovizionare a piețelor sau unităților comerciale se va face oprind, staționând sau parcând autovehicului care aprivizionează numai în parcări sau locuri special amenajate în acest sens, fără stânjenirea traficului”.

Pentru unitățile comerciale aflate în zone cu regim de restricție a căror aprovizionare se va face numai între orele 06:00 – 07:00 și 18:00 – 22:00.

Consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre cu 15 voturi pentru și opt abțineri, iar prevederile acesteia vor intra în vigoare la 30 de zile de la data aducerii la cunoștință publică, ceea ce înseamnă finalul lunii noiembrie. (A.I.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

6 comments

  1. Propun ziarului Obiectiv pubicarea lunara a amenzilor date:
    – pe categorii de incadrare amenzi;
    – numar persoane fizice si juridice;
    – locul si abaterea constatata.
    Cel mai simplu este pentru reclama facuta pe garduri, stalpi, etc. Au numere de telefon. O poza si amenda direct prin posta.
    Pentru mucurie de tigari din statiie de transport in comun: proprietarul (Primaria Suceava sa fie amendata). Sa o vedem si pe asta.
    Daca nu : VORBE.

  2. și ăștia care iși cacă câinii prin parcuri și pe trotuare cât primesc ??? politia locala ar trebui sa fie platita si din amenzi. ei freaca menta , nu au nici un interes sa faca ordine. 50%din amenzi ar trebui sa devina fond dalarii pol. locala. atunci va fi si curat in oras….

  3. Daca or sa se aplice aceste amenzi, Suceava o sa devina un oras mai civilizat.

  4. Aici intra si urletele,mizeria etc din preajma locurilor de joaca dintre blocuri?Se intampla asta pina si dupa miezul noptii.

  5. Vrajeala!!! sa vad eu cum aplica amenzi celor care care au masina de firma si o parcheaza in fata blocului!!! cred ca ar trebui amendati 50% din cei care au autoturisme!!!
    Astept sa vad cum o sa-si aplice amenzi primaria pentru zgomotul cainilor maidanezi dintre blocuri (noaptea nu poti sa dormi din cauza lor)….pentru ca e treaba lor sa-i stranga de pe domeniul public!
    Totul e o gargara politica pentru ca o sa aplice legea exact cum le convine lor si atunci cand vor ei….nicidecum asa cum ar trebui !

    • Locuiesc int-o zona in care, la parterul blocurilor functioneaza banci, clinici medicale, farmacii, magazine, etc. Fiecare astfel de societate are cel putin 3 sau 4 masini, iar locatarii chiar nu au loc de parcare. Ba mai mult, daca seara ne aducem masinile de pe unde le lasam, a doua zi, daca nu iesim inainte de ora 8 sau 9 cand incepe la ei activitatea, noi nu mai iesim pentru ca ei ne blocheaza. Normal ar fi ca aceasta hotarare sa prevada rezervarea spatiilor de parcare pentru riverani (chiar contra cost), iar restul sa parcheze daca gasesc loc, fara insa a bloca alte autoturisme.