Thursday , July 25 2024

Consiliul Local Suceava a aprobat proiectul inițiat de Ion Lungu pentru transferarea a 20 de hectare de teren către Arhiepiscopie

Proiectul inițiat de primarul în funcție al municipiului Suceava, Ion Lungu, prin care Primăria solicită trecerea a 20 de hectare de teren din domeniul public al Statului Român și din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public al Municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Suceava a fost aprobat în ședința extraordinară a Consiliului Local Suceava, convocată joi, 4 iulie.  Pe respectiva parcelă de  20 hectare de teren se dorește  edificarea unui amplu proiect arhitectural – Ansamblul Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Potrivit proiectului de hotărâre inițiat de Ion Lungu și aprobat joi cu votul a 18 consilieri locali, parcela de teren menționată urmează a fi dezmembrată din zona centrală a parcelei cu nr. cadastral 58094, în suprafață de 491.100 mp, cu deschidere la cele două străzi principale care îl încadrează pe laturile lungi (Drumul Județean 208A și Drumul Comunal 69).

„Terenul se află în zona limitrofă a Cetății de Scaun a Sucevei, a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, a Școlii Sfântul Ioan de la Suceava, două centre educaționale moderne care integrează și valorizează copiii și tinerii în sistem educațional de nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal și a Căminului de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou””, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit sursei citate, scopul pentru care se solicită preluarea celor 20 de hectare de teren este realizarea unui ”proiect de importanță majoră pentru Biserica și comunitatea românilor din Bucovina”, respectiv edificarea unui amplu proiect arhitectural care are în vedere ctitorirea Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Proiectul respectiv este inițiat de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și, potrivit referatului de aprobare semnat de primarul Ion Lungu, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a solicitat prin adresa nr. 2664/12.04.2024 și înregistrată la registratura Primăriei Municipiului Suceava sub nr. 24329 din 14.06.2024, atribuirea parcelei de 20 hectare, parte din cea în suprafață totală de 49,11 hectare, în scopurile anterior menționate.

„Ansamblul Arhiepiscopal va avea în componență o serie de obiective ce integrează servicii și activități sacramental-liturgice, administrative, social-filantropice, medicale, educațional-culturale și muzeistice, care vor genera un impact major asupra comunităților aflate sub păstorirea Bisericii din Bucovina”, se mai arată în proiectul de hotărâre inițiat de Ion Lungu.

Un demers în aceeași direcție al parlamentarilor suceveni a fost blocat de președintele Klaus Iohannis, în urmă cu un an, când a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la legea aprobată de Parlament prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților primește 20 de ha de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole. Curtea Constituțională a admis sesizarea președintelui, declarând legea respectivă ca fiind neconstituțională.

Primarul Ion Lungu a explicat  că legea respectivă a fost respinsă de Curtea Constituțională taman pentru că nu avea acceptul Consiliului Local Suceava (accept nesolicitat însă de inițiatorii acelei legi), iar acum, prin votul de joi al consilierilor suceveni sunt îndeplinite toate condițiile pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern prin care terenul să fie transferat în domeniul public al Municipiului Suceava, care apoi îl va transfera Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Anul acesta, pe 12 aprilie, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu 20 de hectare de teren, arătând că se confruntă cu lipsa unei suprafețe de teren necesare construirii unui ansamblu arhiepiscopal, pentru a da curs unui firesc istoric și unei fundamentale nevoi privind viața Bisericii și a comunităților din Bucovina.

Recent, Ion Lungu a confirmat – pe fondul unor discuții contradictorii din PNL – că a participat la o discuție dintre ÎPS Calinic și premierul Marcel Ciolacu (fiind de față mai multe persoane din mediul politic și eclesiastic) și că discuția s-a axat tocmai pe acest aspect privind necesitatea ca Arhiepiscopia să aibă un teren de 20 de hectare pe care să poată dezvolta un ansamblu potrivit pentru o catedrală și așezămintele aferente.  (O.S.)

Vezi si

Dinos and Sea Monsters: expoziție de animale marine gigant și dinozauri animatronici, în parcarea Iulius Mall Suceava

O parte dintre misterele erei mezozoice pot fi descoperite în parcarea Iulius Mall, prin intermediul …

One comment

  1. Dar roata? Pe cand roata?