Saturday , September 24 2022

Consiliul Local Rădăuţi, reconstituit din supleanţi. Bogdan Loghin – noul viceprimar cu atribuţii de primar

Deliberativul rădăuţean va funcţiona, dacă nu va fi contestată formula, cu 12 consilieri, şapte de la putere şi cinci din opoziţie. Sedinţa de reconstituire a Consiliului Local rădăuţean a fost deschisă de prefectul Constantin Harasim, iar un preot a binecuvântat-o 

 
consiliu local radauti [800x600]


Municipiul Rădăuţi are înce-pând de ieri o nouă conducere. Oraşul are un consiliu local, în format restrâns, este drept, dar şi un viceprimar ales de forul deliberativ nou constituit, cu atribuţii de primar. Dacă mai adăugăm faptul că de săptămâna trecută Marinel Sofronie, câştigând concursul pentru funcţia de secretar al primăriei municipiului Rădăuţi a preluat în mod oficial această funcţie, se poate spune că din punct de vedere administrativ, situaţia unităţii administrativ teritoriale Rădăuţi a fost în bună parte deblocată.
Ieri, începând cu ora 10.00, a avut loc şedinţa de constituire a unui nou consiliu local al municipiului Rădăuţi, după ce, prin ordonanţă de urgenţă a fost modificată Legea administraţiei publice locale pentru a se permite în situaţii de excepţie precum cea de la Rădăuţi să se reconfigureze un consiliu local cu membrii supleanţi. Din felurite motive – renunţarea la acest statut, migraţie politică sau dezacordul formaţiunii politice care i-au promovat pe candidaţi la alegerile din vara anului 2012, au rămas supleaţi eligibili doar 12 candidaţi pentru funcţia de consilier local dintr-un total de19. Toţi au fost votaţi, deşi un fost consilier local şi fost candidat pentru funcţia de primar al municipiului Rădăuţi – Petru Carcalete, a încercat să acrediteze ideea că noua constituire a CL Rădăuţi nu este legală.
Prezenţa prefectului judeţului Suceava, Constantin Harasim care a oferit garanţia de legalitate a constituirii noului deliberativ local dar şi a unui preot care a oficiat o slujbă religioasă în incinta sălii în care s-a desfăşurat şedinţa de ieri şi vor fi organizate în viitor pentru garantarea sprijinului divin, au fost suficiente pentru aplanarea pe moment a unor conflicte care ar fi putut încurca demersul de ieri.
bogdan loghin radauti [800x600]
Bogdan Loghin, noul viceprimar cu atribuţii de primar al oraşului Rădăuţi

Fiind vizibilă majoritatea PSD, cu aliaţii PPDD şi UNPR, în nou constituita structură deliberativă locală, cei de la PNL au acceptat să nu se opună unui curs firesc. Astfel, au fost validaţi, cu preşedinte de şedinţă decanul de vârstă Alexandru Deneş, din partea PNL, consilierii liberali Daniel Florin Apetri, Mihai Boiciuc, Toader Vasile Ciobâcă, Valică Radu şi, desigur, Alexandru Deneş. Din partea PSD au fost validaţi consilierii Adi Ghiorghiţă Jecalo, Bogdan Loghin, Ondina Mantiuc  Andrei, Maria Mehedin şi Angelica Lenuţa Mocrei. Au mai fost validaţi consilierii Viorel Moloce de la PPDD şi Bogdan Adrian Nicolau de la UNPR.

Cei 12 consilieri validaţi au fost chemaţi să voteze ulterior pe acela dintre ei care să îndeplinească funcţia de viceprimar al municipiului Rădăuţi, care, până la alegerile de anul viitor va trebui să îndeplinească şi atribuţiile de primar. Au fost anunţaţi doi candidaţi – Toader Ciobâcă din partea PNL şi Bogdan Loghin, din partea PSD. S-a stabilit ca votul pentru desemnarea noului viceprimar al Rădăuţiului să fie secret, cu ştampilă pe buletinul de vot. Ca atare, au fost amenajate două cabine de vot iar, în lipsă de ceva mai bun, a fost adusă o urnă transparentă, cu un mesaj de susţinere umanitară pentru o persoană cu probleme de sănătate. Nimeni nu şi-a declarat nemulţumirea privin acest mic detaliu astfel încât alegerea viceprimarului a decurs fără incidente. Mai vârstnicul liberal Toader Ciobâcă  a obţinut doar cinci voturi, în vreme ce social democratul Bogdan Loghin, cum era de aşteptat, a obţinut majoritatea de şapte voturi care l-a promovat în funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Rădăuţi. Bogdan Loghin, un economist de 34 de ani, membru al Partidului Social Democrat din anul 2004, a mulţumit colegilor pentru încrederea ce i-a fost acordată şi a declarat că împreună cu echipa din primăria rădăuţeană va face tot ce se poate face pentru oraşul pe care, începând de ieri, îl conduce. Situaţia este încă delicată la Rădăuţi, pentru că în şedintele de consiliu local nu vor putea fi votate hotărâri privind chestiuni de patrimoniu – concesionări, vânzări, cumpărări, licitaţii care să implice patrimoniu oraşului, pentru că pentru o astfel de decizie este necesar votul a două treimi din numărul total de consilieri alocaţi lcalităţii prin Legea administraţiei publice locale. Pentru aceasta ar fi nevoie de 13 voturi, în condiţiile în care noul deliberativ local rădăuţean are doar 12  membri.
Reamintim că în primăvara acestui an Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat prin decizie a Curţii de Apel Suceava, primarul ales Aurel Olărean a fost arestat pentru fapte de corupţie şi ulterior trimis în judecată, fiind şi acum în imposibilitate de a-şi exercita mandatul, fiind sub control judiciar, cu interdicţie de a intra în contract cu angajaţii primăriei iar fostul secretar, Haralambie Herghelegiu s-a pensionat. In locul său a fost numit cu titlu provizoriu Marinel Sofronie, secretarul comunei Frătăuţii Noi, care abia săptămâna trecută a devenit secretar cu acte în regulă, după ce a câştigat concursul organizat de Ministerul Afacerilor Interne. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Exercițiu tactic inedit, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

În data de 22 septembrie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” a avut loc …

One comment

  1. Felicitari si succese depline noului Viceprimar Bogdan Loghin si Consiliului Local ales !