Thursday , April 25 2024

Consiliul Local a dat undă verde asociației pentru transportul metropolitan Suceava

 Consiliul Local Suceava a aprobat, în ședința lunară de joi, 22 iulie, proiectul de hotărâre cu privire la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Suceava care să includă municipiul reședință de județ și opt localități limitrofe. Astfel, din ADI Transport Metropolitan Suceava vor face parte nouă localități: municipiul Suceava, orașul Salcea și comunele Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți și Şcheia. Inițiatori ai acestui proiect sunt primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi.

Recunoscând în timpul discuțiilor de la ședință cu privire la respectivul proiect că, din păcate, se schimbă strategiile de guvernare … “ca să nu spun mai mult”, Ion Lungu a spus că în ceea ce privește această asociație a primit asigurări de la nivel central că de sunt eligibile pentru obținerea de finanțare europeană. Interesul comun ce stă la baza constituirii ADITM Suceava este interesul general al locuitorilor de pe raza unităților administrativ-teritoriale membre pentru îmbunătățirea calității serviciului de transport persoane în condițiile unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populației și principiul „poluatorul plătește”, atingerea și respectarea standardelor europene privind protecția mediului, precum și creșterea capacității de atragere a fondurilor pentru finanțarea investițiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitară aferentă acestui serviciu.

ADITM Suceava este, practic, o formă concentrată a ceea ce era , cu un deceniu în urmă, ADIZM – adică zona metropolitană. Proiectul, la acea vreme, a eșuat din cauza schimbărilor de optică referitoare la acordarea de finanțare. „Cu zece ani în urmă spuneau că suntem „Europa regiunilor”, iar ca să atragem bani europeni trebuie să ne constituim în zone metropolitane. Noi am făcut acea zonă metropolitană, nefiind municipiu de rang 1, pe un model de asociație de dezvoltare intercomunitară. Din păcate, când s-a negociat acordul cadrul la UE nu am putut folosi zonele metropolitane pentru că noi eram în zona urbană, iar comunele în zona rurală. Am reproșat acest lucru autorităților centrale”, a spus primarul.

Nici în cazul unor ADI-uri constituite în ideea finanțării ulterioare pe sistemul de „instrument teritoriale integrat” cum a fost Asociația „Moldova se Dezvoltă” constituită din Suceava, Iași, Botoșani, Roman, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, nu s-a agreat ca să se poată folosi instrumentul de finanțare ITI. „Noi nu am reușit la acest nivel de asociații regionale ca să poată fi funcționale să fie folosit instrumentul de finanțare ITI”, a spus Ion Lungu.

De data aceasta, ADITM Suceava se constituie în scopul înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de transport public de persoane pe raza de competență a unităților administrativ teritoriale membre, precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente pe baza strategiei de dezvoltare. „De această dată am întrebat în plenul ședinței, cu premierul, cu miniștrii Dezvoltării și Fondurilor Europene, că am făcut de două ori acest fel de asociere, dacă este viabil”, a spus Ion Lungu la ședința CL Suceava, arătând că a primit asigurări că aceste tipuri de asociere au prioritate la finanțare pe exercițiul financiar 2021-2027.

Înființarea unui ADI pe partea de Transport Metropolitan a municipiului Suceava este văzută de inițiatori ca fiind modul în care se va îmbunătăți eficiența de planificare a transportului public de călători: serviciile de transport public se vor îmbunătăți, fiind facilitată accesibilitatea cetățenilor la o rețea integrată și eficientă din punct de vedere al costurilor. În raportul atașat proiectului de hotărâre se arată că vor fi asumate mai multe obiective: vor fi rezolvate probleme de ordin economic, social și de mediu ale localităților implicate; se va garanta respectarea drepturilor și intereselor utilizatorilor serviciului public de transport local; se va asigura un serviciu public de transport public suportabil în ceea ce privește tariful de transport; se vor utiliza eficient fondurile publice în activitatea de administrare sau executare a serviciului public de transport local; se vor administra  eficient bunurile aparținând sistemelor de transport  public aflate în proprietatea unităților administrativ teritoriale; se vor satisface cu prioritate nevoile de deplasare ale populației, ale personalului instituțiilor publice și ale operatorilor economici pe teritoriul unităților administrativ – teritoriale prin servicii de calitate; se va susține dezvoltarea economică a localităților prin realizarea unei infrastructuri de transport moderne.

Adunarea Generală a ADITM Suceava va avea 51 de reprezentanți din care 23 din municipiul Suceava, 6 ai comunei Şcheia, 5 ai orașului Salcea, câte 4 din partea comunelor Bosanci și Ipotești, 3 din partea comunei Moara și câte doi de la comunele Adâncata, Mitocu Dragomirnei și Pătrăuți. (D.P.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …