Monday , February 6 2023

Consiliul Local a aprobat ansamblul rezidențial care “va revoluționa zona centrală a Sucevei”

Prima ședință lunară a Consiliului Local Suceava de după Starea de Urgență a avut loc la Teatrul „Matei Vișniec”. Unul din cele mai importante proiecte aflate pe ordinea de zi a fost cel privind Planul Urbanistic Zonal și regulamentul de urbanism a ansamblului rezidențial „Ştefan cel Mare”. PUZ-ul respectiv a fost aprobat în unanimitate de consilierii suceveni. Ansamblul rezidențial „Ştefan cel Mare” este conceput a fi realizat pe două zone, una situată în spatele Colegiului Național „Ştefan cel Mare”, cu acces de pe strada Dragoș Vodă și de pe strada Armenească, iar o altă zonă pe suprafața actuală a autogării, unde accesul se va realiza și de pe strada Petru Rareș. Ansamblul respectiv va avea trei blocuri turn (două în spatele liceului și unul pe terenul autogării) cu maxim opt etaje, dar și blocuri cu numai trei etaje. “„Este o perspectivă de a da o față modernă, occidentală, acestei zone a orașului. Nu este un proiect la repezeală. Va revoluționa zona centrală a Sucevei”, a declarat primarul Ion Lungu  

Consiliul Local al municipiului Suceava s-a întrunit miercuri, 27 mai, în ședință publică pentru prima dată după ridicarea stării de urgență la Teatrul Municipal ”Matei Vișniec”. Este locația care a putut asigura măsurile de distanțare în vederea răspândirii coronavirusului. „În cursul zilei de astăzi, după o perioadă în care întâlnirile publice nu au fost permise, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local. Pentru prima dată, aceasta s-a desfășurat în incinta Centrului Cultural al municipiului Suceava, cu respectarea măsurilor de prevenie și distanțare fizică”, a precizat viceprimarul Lucian Harșovschi.

Unul din cele mai importante proiecte de hotărâre, despre care cotidianul Obiectiv de Suceava a relatat în mai multe ocazii, inclusiv zilele trecute, este cel prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal și regulamentul de urbanism a ansamblului rezidențial „Ştefan cel Mare”, care urmează să fie dezvoltat pe o parcelă de teren din spatele liceului cu același nume și pe o parcelă de teren pe care este situată actuala autogări din centrul orașului. PUZ-ul respectiv a fost aprobat în unanimitate de consilierii suceveni.

1 – Liceul “Stefan cel Mare”, 2 – Biserica Armeneasca; 3 – Zona în care se afla acum Autogara, 4 – Turnul “Civica”, 5 – Cinematograful “Modern”.

Planul Urbanistic Zonal și Regulamentul de urbanism aferent pentru construirea ansamblului rezidențial „Ştefan cel Mare” prevede o zonă mixtă cu locuințe și dotări compatibile cu funcțiunea de locuință, împărțită în două subzone și o zonă de transporturi rutiere și circulație. Prima subzonă – amplasată pe terenuri situate în spatele Colegiului Național „Ştefan cel Mare” – va avea clădiri cu regim de înălțime D+P+3-8E în cazul construcțiilor propuse noi și D+P+M pentru construcțiile existente.

În prima subzonă vor fi amenajate 105 locuri de parcare și vor fi amenajate spații verzi de 450 de mp, reprezentând 7,59% din suprafață, dar și un spațiu verde sau spațiu de joacă pe  100 mp pe un teren proprietatea municipiului Suceava. În această subzonă accesul auto și pietonal se va realiza din strada Dragoș Vodă și strada Armenească.

Subzona a doua – situată pe un teren pe care, actualmente, se află autogara din centrul orașului – va avea un regim de înălțime cu demisol, parter și între 3 și 8 etaje pentru construcțiile propuse și demisol, parter și mansardă pentru construcțiile existente. În această subzonă se vor amenaja 79 de locuri de parcare și 175 de mp de spații verzi, reprezentând 4,79 la sută din suprafață. Pentru subzona a doua, accesul auto și pietonal se realizează din strada Armenească și strada Ion Creangă prin amenajarea unui sens giratoriu și din strada Petru Rareș.

Zona de transporturi rutiere și circulația prevede că accesul auto și pietonal se va realiza din străzile Armenească, Dragoș Vodă și Petru Rareș, iar utilitățile edilitare vor fi asigurate prin racordarea/branșarea clădirilor  propuse la rețelele existente în zonă.

Demersurile pentru acest ansambul au început în luna iunie a anului trecut, când a fost supusă atenției sucevenilor documentația de urbanism referitoare la proiectul care ar putea schimba total, în următorii ani, înfățișarea centrului Sucevei.

Proiectul are ca inițiatori firma suceveană General Construct, TASA, Parohia „Sfântul Nicolae”, precum și doi cetățeni – soții Croitoru Gheorghe și Lina – ce dețin teren și un chioșc lângă auto­gara din centrul Sucevei.

Pentru ca Planul Urbanistic Zonal al ansamblului rezidențial să fie adoptat au fost necesare unele modificări față de cele prevăzute în Planul Urbanistic Zonal „Zona Centrală Municipiul Suceava”, suprafața pe care General Construct vrea să construiască acest nou ansamblu rezidențial fiind inclusă în mai vechiul PUZ pentru centrul Sucevei. Prin urmare, vor fi și unele modificări prevăzute în comparație cu ceea ce se preconizase a se rea­liza în baza PUZ „Zona Centrală Municipiul Suceava”.

Astfel, pe terenul pe care se află Autogara și câteva construcții învecinate urma a se amenaja o parcare subterană. În schimb, pe terenul din spatele Colegiului Național „Ştefan cel Mare” erau prevăzute locuințe colective (pe zona aflată spre strada Dragoș Vodă) și individuale (pe zona aflată pe strada Armenească), totodată, fiind preconizată a fi o zonă mixtă de locuințe cu dotări compatibile cu funcțiunea de locuire.

De asemenea, conform vechiului Plan Urbanistic General (PUG) – altminteri depășit din multe puncte de vedere -, cele două subzone propuse prin PUZ «Ansamblu Rezidențial „Ştefan cel Mare” cu funcțiuni complementare și dotări aferente» erau încadrate ca fiind „zonă de locuințe cu regim mic de înălțime (P – P plus 2E)” cu excepția Autogării, care era trecută la „zone căi de comunicație rutieră și construcții aferente acestora”.

Înaintea supunerii la vot a proiectului respectiv, primarul Ion Lungu a arătat că pe marginea acestui proiect au fost mai multe discuții și dezbateri, edilul considerând că este un proiect necesar care va schimba centrul orașului.

„Este o perspectivă de a da o față modernă, occidentală, acestei zone a orașului. Nu este un proiect la repezeală. VA revoluționa zona centrală a Sucevei. Dacă se aprobă, este un plus pentru oraș”, a spus Lungu.

Tot în ședința de ieri a CL Suceava a fost aprobart proiectul – despre care cotidianul Obiectiv de Suceava a relatat zilele trecute – ce vizează instalarea sistemului de supraveghere video pentru amplasamentele îngropate și semiîngropate, destinate colectării deșeurilor de pe raza municipiului Suceava.

Totodată, așa cum a anunțat primarul Ion Lungu în conferința de miercuri dimineață, s-a decis sistarea plății chiriei (pentru luna mai) pentru terenurile ocupate de chioșcurile din Bazar, precum și pentru terenurile ocupate de chioșcurile de alimentație pu­blică și terase sezoniere situate pe terenul ce aparține domeniului public și privat al municipiului. (D.P.)

Vezi si

Preotul Cătălin Moroșan, din Gura Humorului, care slujește în Arhiepiscopia Tomisului, se află de câteva zile în stare critică la ATI la Constanța

Părintele, în vârstă de doar 30 de ani,  este originar din Gura Humorului și a …

No comments

  1. Marian Gherasim

    De acord cu Ion. Atat fatadele cat si acoperisurile cladirilor din zona trebuie schimbate. Nu mai vorbesc de pietonalul Latino – libraria Alexandria, unde ai toate sansele sa-ti rupi gleznele…
    Pentru o imagine occidentala a centrului, cladirea National e nevoie a fi finalizata iar parcul Sipote sa fie cu adevarat parc.

    Si pentru ca Suceava sa arate in intregime ca un oras european, stadionul rusinii trebuie sa dispara iar in locul lui sa apara ob

  2. Nu sti dacă rezolva problema din centru pentru că mai este de rezolvat cu fatada și acoperișul clădirilor din fața acestor clădiri care arată oribil. Ar trebuie trei clădiri de acolo sa fie dezmembrate și construite altele în loc. Si nu cred că e o idee bună să îl astepti pe Dumnezeu să îți facă treaba cu un fenomen natural extrem.