Friday , January 27 2023

Consiliul Județean va sprijini Biserica să atragă fonduri europene pentru mai multe lăcașuri de cult

Este vorba de actualizarea strategiei județului Suceava, prin includerea unor proiecte prioritare pentru care se vor depune cereri de finanțare prin PNRR pentru restaurarea mănăstirilor Solca, Rîșca, Arbore, restaurarea ansamblului mănăstirii Slatina, restaurarea și conservarea patrimoniului mănăstirii Teodoreni, restaurarea patrimoniului Mănăstirii Humorului, restaurarea bisericilor de lemn din Botoșana, Horodnic de Sus și Horodnic de Jos, precum și pentru restaurarea și consolidarea ansamblului bisericii monument istoric „Sf. Nicolae” din localitatea Colacu.

În ședința extraordinară a Consiliului Județean Suceava de joi, 17 martie, au fost adoptate două proiecte de hotărâre care vizează investiții ce vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C11 „Turism și Cultură – pilonul 4”.

Este vorba de actualizarea strategiei județului Suceava prin includerea unor proiecte prioritare pentru care se vor depune cereri de finanțare prin PNRR, știut fiind că numeroase programe europene prevăd în ghidurile aferente (ale solicitantului/specifice șamd) ca proiectul pentru care se dorește atragerea de fonduri să fie inclus într-o strategie de dezvoltare locală/zonală/județeană. Ca atare, strategia de dezvoltare a județului Suceava pentru perioada 2021-2027 a fost completată cu proiecte pentru restaurarea mănăstirilor Solca, Rîșca, Arbore, restaurarea ansamblului mănăstirii Slatina, restaurarea și conservarea patrimoniului mănăstirii Teodoreni, restaurarea patrimoniului Mănăstirii Humorului, restaurarea bisericilor de lemn din Botoșana, Horodnic de Sus și Horodnic de Jos, precum și pentru restaurarea și consolidarea ansamblului bisericii monument istoric „Sf. Nicolae” din localitatea Colacu.

De asemenea, strategia a fost completată cu patru proiecte pentru promovarea gastronomiei în zona Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Ținutul Huțulilor-Fundu Moldovei și Moldova Sulița și din zona Șcheia. „Sunt proiecte care vor fi promovate pentru a putea valorifica patrimoniul județului Suceava în vederea accesării de fonduri și acordarea de sprijin financiar pe două rute turistice importante, ruta mănăstirilor din zona Moldovei și ruta bisericilor de lemn”, a explicat Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. De asemenea, un al doilea proiect de hotărâre, de asemenea necesar în vederea accesării de fonduri europene prin PNRR pentru lăcașurile de cult amintite, a fost de aprobare a unui acord între județul Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. (D.P.)

 

 

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …