Friday , April 19 2024

Consiliul Județean așteaptă de la Guvern peste 100 de milioane de euro pentru spitalul de copii de la Suceava

Proiectul spitalului de pediatrie ar putea să fie finanțat chiar anul acesta de Guvernul României. O informare despre această posibilitate a făcut, luni, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. „Noi, Consiliul Județean suntem alături de Spitalul Clinic Județean așa cum am fost din 2009 când l-am preluat. (…) Așteptăm de la Guvern actul normativ să ne aloce peste 100 de milioane de euro pentru spitalul de copii de la Suceava. Avem documentația făcută așa că va fi un șantier mare aici la Suceava, la Spitalul Județean”, a declarat Gheorghe Flutur.

Cu toate că despre valoarea mare a proiectului s-a mai făcut referire chiar și în anii trecuți, când presiunea electorală era ca și inexistentă prin comparație cu ce este în acest an, credem că suma de cel puțin 100 de milioane de euro nu poate să nu suscite alte pasiuni electorale. Dacă avem în vedere că pentru noua secție de oncologie – căreia tot Gheorghe Flutur îi spune „spital” – sunt doar 80 de paturi și o valoare de circa 10 milioane de euro, atunci totuși poate că nu ar fi rău să vedem ce este cu această nouă secție de pediatrie, la care de asemenea președintele CJ Suceava se referă ca fiind „spital” de copii.

De la bun început însă problema s-a pus de maniera asta, termenul de secție fiind ales pentru că în cadrul unui spital deja existent nu poate funcționa un alt spital, ci secții separate. Şi încă din 2021 deși în acte se folosea terminologia corectă, anume aceea de secție, în limbajul cotidian se folosea frecvent cea de spital. Şi sunt motive, pe care le arătăm în cele ce urmează.

Clădirea monobloc pentru activități pediatrice va avea un regim de înălțime P^6 (conform Temei de proiectare) cu un efectiv de 358 de paturi pacienți și 88 de paturi însoțitori (internări de zi și continue), 11 cabinete de consultație în ambulatoriu, 6 săli de operație, 1 de cezariană și 4 săli de naștere. În clădirea monobloc care va fi pentru viitorul „spital de copii” (cu mai mulți ani în urmă Gheorghe Flutur chiar spunea că un nume potrivit ar fi „Sf. Stelian”) vor funcționa secțiile: pediatrie, neonatologie (72 de paturi) și obstetrică-ginecologie (85 de paturi). Suprafața desfășurată la clădirea cu profil pediatric era de 32.000 mp. Investiția a fost estimată – la nivel însă doar de Notă conceptuală – la 2.500 euro/mp incluzând: terasamente, amenajare teren, branșamente și rețele exterioare, proiectare, execuție lucrări, echipamente, montaj, dotări (bunuri mobile care nu necesită montaj), taxe, costuri cu asistența și implementarea proiectului, probe și instruirea personalului.

Facem precizarea că este vorba despre estimări la nivel de Notă conceptuală – ceea ce face ca valoarea să ajungă la 80 milioane euro, valorile fiind fără TVA-ul de 19%. Fiind vorba de estimarea empirică la nivel de Notă conceptuală, nici­decum de datele mult mai precise la nivel de Studiu de fezabilitate și având în vedere că era vorba de o situație la nivelul lui 2021, era clar că sunt posibile creșteri ale acestei valori.

În mai 2023, Gheorghe Flutur anunța că documentația este pe final și că numărul de paturi – aparținători și pacienți – ajungea la circa 500, cel puțin în cazul aparținătorilor numărul de paturi fiind suplimentat semnificativ de la 88 cât era în 2021 la 124 în 2023. Pe de o parte, nu putem să nu remarcăm declarația cu un final optimist „suntem în linie dreaptă pentru mult așteptatul spital de copii de la Suceava; au fost multe bătălii de convingere a celor care trebuie să deschidă punga și pentru județul Suceava și îmi exprim speranța că în perioada imediat următoare vom putea începe lucrările și la Spitalul de Copii”, dar cu toate acestea iată că o nouă declarație în acest sens este făcută pe final de fe­bruarie 2024.

În ce măsură va fi valabil acest nou elan de optimism rămâne de văzut. Ceea ce este cert este însă că – doar dacă luăm ca referință în perioada de la nota conceptuală la studiul de fezabilitate – necesitatea unei atenții mai mari și a unei îngrijiri mai bune pentru copii este indiscutabilă: Suceava – 7,8 ‰ rata mortalității infantile. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …