Consiliul Concurenței a amendat cu peste 26 milioane de euro 31 de companii de pe piața comercializării lemnului

reportersite
20 ianuarie 2021, 2:00

HS Timber Productions și Egger – printre cele mai mari amenzi. Cele două companii au colaborat cu autoritățile și plătesc amenzile “fără rezerve” 

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România.

În cadrul acestei investigații, Autoritatea de concurență a analizat mai multe licitații organizate de către diverși administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 și a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcție de interes, precum și/sau pentru împărțirea surselor de aprovizionare.

Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani.

Amenzile au fost aplicate astfel:

1. ALREDIA SRL: 529.979,18 lei

2. ARGATU CRISTI ÎNTREPRINDERE INDIVIDUAL|: 54 lei

3. CUPAMARCU PRODCOM SRL: 1.470,25 lei

4. EGGER ROMANIA SRL: 22.657.254,32 lei

5. EUROMARCHET IMPEX SRL: 108.531,14 lei

6. EXPLOSIV GROUP SRL: 160.046,26 lei

7. FAGUS FOREST PROD SRL: 74.747,67 lei

8. FOREST LAND SRL: 134.052,06 lei

9. FORESTAR SA: 1.707.646,88 lei

10. FRASINUL: 3.025.956,89 lei

11. FUL PROD COMPANY SRL: 128.762,01 lei

12. GELU TRANSEXPLOR SRL: 305.616,30 lei

13. GENEX COM SRL: 378.598,05 lei

14. GILFOR SRL: 288.679,65 lei

15. GYORGY L. TIBOR ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALă: 32.528,48 lei

16. H L V TRANSILVANIA SRL: 163.741,02 lei

17. HS TIMBER PRODUCTIONS SRL: 51.788.472 lei

18. KRONOSPAN ROMANIA SRL: 1.922.142,2 lei

19. KRONOSPAN SEBES SA: 1.368.636,88 lei

20. KRONOSPAN TRADING S.R.L.: 43.148.358,85 lei

21. LIMSILVA FOREST SRL: 276.824,00 lei

22. RAUMOND IMPEX SRL: 117.372,53 lei

23. SILVANIA INTERNATIONAL PROD SRL: 442.898,90 lei

24. SILVA LOGISTICS SERVICES SRL: 586.165,44 lei

25. SIMI-CON EXPLOATARE SRL: 217,42 lei

26. SIMICOM SRL: 198.905,99 lei

27. SIRVA-TOUR SRL: 45.589,90 lei

28. SORIN-ALCOS SRL: 16.701,83 lei

29. TRANS MONICA SRL: 864 lei

30. VALCON SRL: 1.705,61 lei

31. VORTEX SRL 72.303,23 lei

13 companii au recunoscut încălcarea legii concurenței și au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia SRL, Egger Romania SRL, Explosiv Group SRL, Fagus Forest Prod SRL, Forest Land SRL, Genex Com SRL, HS Timber Productions SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebes SA, Kronospan Trading S.R.L., Limsilva Forest SRL, Silvania International Prod SRL, Silva Logistics Services SRL).

Kronospan Trading SRL a fost sancționată deoarece, la sfârșitul lunii octombrie 2018, a preluat activitatea de producție, precum și toate elementele conexe acesteia (stocuri, clienți, furnizori, contracte, evidențe contabile) de la Kronospan Sebes SA și Kronospan Romania SRL, continuând activitatea economică a acestora.

La sfârșitul anului 2018, Consiliul Concurenței a a sancționat companiile Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

De asemenea, Autoritatea de Concurență a derulat mai multe anchete sectoriale și analize pe piața lemului și a elaborat o serie de propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea concurenței, care au și fost preluate în reglementările din domeniu.

Astfel, autoritatea de concurență a recomandat Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activități, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalațiile proprii.

De asemenea, Consiliul Concurenței a solicitat ajustarea legislației din domeniu, astfel încât nivelul de taxare să fie nediscriminatoriu, iar Romsilva să plătească taxe și redevențe ca toți ceilalți administratorii și/sau proprietarii de fond forestier.

În același timp, a mai recomandat eliminarea condiției atestării sau să se permită participarea la licitațiile organizate de admi­- nis­tratorii de păduri proprietate publică, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au încheiat contracte de prestări servicii cu operatori atestați pentru activitatea de exploatare forestieră.

În ceea ce privește modul de selectare a partizilor care vor fi recoltate de către Romsilva, autoritatea de concurență consideră că trebuie să se realizeze într-un mod nediscreționar, în baza unei reglementări interne clare.

Totodată, pentru intensificarea combaterii tăierilor ilegale, autoritatea de concurență a recomandat Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, întocmirea cadastrului fondului forestier.

Consiliul Concurenței a recomandat Guvernului României realizarea (inclusiv cu sursă de finanțare din fonduri europene) unui program privind economisirea lemnului de foc, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente și poluante utilizate de populație pentru încălzire, cu unele mai eficiente, ceea ce ar conduce la scăderea costurilor de încălzire și reducere semnificativă a cererii de lemn de foc, aspect determinant în reducerea tăierilor ilegale.

 EGGER a decis să coopereze pe deplin cu Consiliul Concurenței

“Am cooperat în cadrul acestei proceduri încă de la început și am furnizat autorității de concurență toate informațiile necesare pe parcursul investigației”, spune Alina Chifan, Director Comercial în cadrul EGGER România, relateaza adevarul.ro.

„Ca urmare a investigației, s-a constatat că anumiți angajați responsabili ai companiei nu au adoptat un comportament întocmai corect din punct de vedere concurențial. Deși acești angajați nu au inițiat ei înșiși vreo încălcare a regulilor de concurență, nici nu au oprit practicile în cauză. De aceea, am acceptat fără rezerve să plătim această amendă.”

Ținând totodată cont de participarea activă a EGGER România în clarificarea situației, Consiliul Concurenței a avut în vedere circumstanțe atenuante pentru reducerea nivelului amenzii.

“Faptul că EGGER are o reputație, recunoscută la nivel național (și global), de companie ce își desfășoară activitatea în conformitate cu legile și alte reglementări în vigoare și că încălcările identificate ale regulilor de concurență sunt excepții absolute a făcut diferența – o diferență pozitivă”, spune Alina Chifan. Așa cum a fost stabilită de Consiliul Concurenței, amenda este în valoare de 22,6 milioane de lei.

Potrivit Legii Concurenței, punctul de plecare pentru calculul amenzii este reprezentat de cea mai recentă cifră de afaceri totală a companiei. Volumul mic de achiziții care a făcut obiectul încălcării reținute în sarcina EGGER România, a avut, de asemenea, un efect atenuant. În plus, Consiliul Concurenței a găsit ca fiind pozitiv faptul că întreprinderea implementase, între timp, propriul program de conformare cu regulile de concurență, organizând sesiuni de training, de conformare cu legislația în materie, nu numai pentru proprii angajați, ci și pentru furnizori și alți parteneri comerciali.

Grupul EGGER deține din 2008 o fabrică în România, în Rădăuți, județul Suceava. Fabrica are peste 850 de angajați. În Rădăuți, sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul de retail. EGGER a investit aproximativ 500 de milioane de Euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți pentru a deveni o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație.

HS Timber Productions SRL a convenit o soluționare amiabilă a anchetei inițiate de Consiliul Concurenței

În legătură cu rezultatele investigației publicate de Consiliul Concurenței privind piața de achiziții de material lemnos din perioada 2011-2016, compania HS Timber Productions a făcut ieri următoarele precizări:

“ HS Timber Productions SRL a convenit o soluționare amiabilă a anchetei inițiate de Consiliul Concurenței.

  • După o evaluare amănunțită a procedurilor interne de achiziție ale companiei din perioada 2011-2016, cu sprijinul unor experți recunoscuți la nivel internațional, compania a identificat anumite nereguli și a luat imediat măsurile necesare pentru remedierea acestora. Ulterior, toți managerii companiei au participat în mod regulat la cursuri de formare acordate de experți antitrust.
  • Motto-ul companiei „Tot mai bine în fiecare zi” și criticile constructive ale partenerilor sociali ne-au ajutat să adoptăm cele mai înalte standarde de sustenabilitate și antitrust, integrate în Codul de Conduită al companiei și obligatorii pentru toți angajații.
  • Cu această soluționare amiabilă, considerăm acest capitol din istoria companiei ca fiind în sfârșit încheiat.

Decizia de soluționare amiabilă privește un eveniment punctual, care a avut loc în perioada 2011-2016. Din acel moment, compania și-a îmbunătățit constant sistemul Due Diligence și și-a stabilit un set de reguli și politici extrem de clare.

HS Timber Productions a implementat o serie de măsuri pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sigur în România. Codul de conduită al companiei, obligatoriu și pentru toți furnizorii, asigură un model sustenabil de afacere într-un mediu dificil.

Unul din principiile de bază ale HS Timber Productions este să acționeze întotdeauna în conformitate cu toate legile și regulamentele în vigoare. Pentru HS Timber Productions, respectul față de lege este elementul cheie pentru dezvoltarea industrială și competitivă a unei țări”.