Friday , April 19 2024

Consilierul economic al Arhiepiscopiei a dat telefonul “otrăvit” care a dus la destituirea şefului Poliţiei

Comisarul şef Ioan Crap, şeful IPJ Suceava a rămas fără funcţie, pentru că i s-a cerut de către consilierul economic al Arhiepiscopiei să o scape de o amendă pentru depăşirea vitezei pe fosta directoare adjunctă a APIA Suceava, Delia Moldoveanu. Procurorii DNA au interceptat atât convorbirea prin care Delia Moldoveanu cerea sprijin de la Cătălin Axinte, cât şi pe cea în care preotul îi solicita şefului IPJ să o scoată basma curată pe adjuncta de la APIA. Atât preotul Cătălin Axinte cât şi comisarul şef Ioan Crap au recunoscut ieri că a existat acea convorbire. Axinte susţine însă că a telefonat la şeful IPJ “ca la un prieten”, iar Crap declară că nu a intervenit în niciun fel în favoarea cuiva

axinte1 [800x600]


Seful IPJ Suceava, comisar şef Ioan Crap, a rămas fără funcţie şi a fost trimis la munca de jos, pentru că un preot i-a cerut un favor. Verificările făcute de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA au relevant faptul că, şeful poliţiei sucevene ar fi fost fost determinat de consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Cătălin Axinte, care l-ar fi rugat să aibă îngăduinţă în ceea ce priveste depăşirea vitezei de către maşina condusă de şefa adjunctă a APIA Suceava, Delia Moldoveanu. Nu s-a stabilit încă dacă solicitarea pe care a făcut-o consilierul economic al Arhiepiscopiei a avut ca o consecinţă directă măsura de a neinterveni legal împotriva celei care a depăşit limita vitezei legale. Este cert însă faptul că, procurorii Serviciului Teritorial Suceava DNA au interceptat convorbirile telefonice purtate cu prilejul acelui eveniment, iar în urma interceptărilor, procurorii anticorupţie au stabilit că, discuţiile dintre preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţior, Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava şi comisarul şef Ioan Crap, şeful IPJ Suceava, au avut ca scop scoaterea basma curată a celor care au fost victime sau, după caz, autori într-un eveniment semnalat de un agent rutier, în primăvara acestui an.
Comisarul şef Ioan Crap a recunoscut ieri, pentru Obiectiv de Suceava că a primit la un moment dat un telefon de la consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Axinte, cerându-i-se să fie favorizată directoarea adjunctă de la APIA, Delia Moldoveanu, surprinsă în trafic conducând cu o vitează peste cea legală. Procurorii DNA, sătui să tot ofere protecţie unor ori altora, au explicat pe îndelete că fosta directoare adjunctă a APIA Suceava, Delia Moldoveanu, a cerut sprijin consilierului economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul Cătălin Axinte, pentru a interveni telefonic la şeful IPJ Suceava, comisar şef Ioan Crap, ca să scape de sancţiune când a fost prinsă depăşind viteza legală. Ioan Crap susţine şi acum că nu a intervenit în niciun fel în favoarea cuiva, lăsând să se ia o decizie în ceea ce priveşte statulul său, de către instanţa de judecată, unde a depus deja o plângere. Intr-o situaţie atât de complexă, ar fi fost nevoie şi de un punct de vedere al Inalt prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şef, într-un fel al preotului Cătălin Axinte. Contactat telefonic, IPS Pimen însă nu a dorit să comenteze starea de lucruri creată.
Preotul Cătălin Axinte, cel indicat ca fiind punctul de plecare în afacerea destituirii din funcţie a şefului IPJ Suceava, comisar şef Ioan Crap, a arătat că nu doreşte să declare nimic, lăsând justiţia să îşi facă treaba. Pe de altă parte, recunoscând că este autorul telefonului otrăvit, care i-a compromis cariera şefului IPJ Suceava comisar şef Ioan Crap dar şi pe cale să i-o compromită şi pe a sa, preotul Cătălin Axinte, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a arătat că “dacă a telefona unui prieten înseamnă un lucru foarte grav, înseamnă că nu trebuie să mai facem nimic pentru nimeni”.
CRAP - Politie [800x600]
Un dosar mare, devenit mic, cu consecinţe încă nebănuite
Obiectiv de Suceava a arătat la sfârşitul săptămânii trecute că marele dosar privind sustragerea de fonduri europene prin intermediul APIA Suceava, de către fermierii din judeţ a devenit un pic mai mic, după ce vineri inculpaţii principali au dovedit mai multă credibilitate în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, în faţa cărora procurorii DNA au depus contestaţie împotriva măsurilor dispuse săptămâna trecută de Tribunalul Suceava, de arest la domiciliu pentru şeful APIA Central, Gheorghe Dorel Benu şi adjunctul APIA Suceava, Delia Moldoveanu precum şi cele vizând lăsarea în libertate sub control judiciar a consilierului judeţean Ioan Piticari şi a medicului veterinar Neculai Toma. Deşi contestaţia la decizia anterioară a instanţei a fost formulată de procurorii DNA care i-ar fi dorit pe toţi cei patru în arestul IPJ, magistraţii de la Curtea de Apel au considerat nu numai că solicitarea colegilor procurori este justificată, mai mult, au apreciat că este chiar exagerată, astfel încât, dacă Tribunalul dispusese anterior arest la domiciliu pentru Delia Moldoveanu şi Gheorghe Benu, au considerat că măsura de cercetare în libertate sub control judiciar este suficientă în ceea ce îi priveşte. Pentru Piticari şi Toma, aceeaşi măsură restrictivă, decisă de instanţa inferioară, a fost păstrată.
Procurorii DNA nu au ieşit victorioşi nici de la Tribunal, unde au fost judecate contestaţiile formulate de alţi trei inculpaţi în dosarul APIA – angajatele Lya Chiriac şi Ionela Melania Blanariu dar şi a fostului primar din Câmpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Serban. Angajatele de la APIA au reuşit să convingă instanţa să admită plângerea împotriva ordonanţei procurorilor şi a revicat măsura preventivă a controlului judiciar. Fostului primar Serban însă i-a fost respinsă contestaţia pentru că a depus tardiv plângerea împotriva măsurii instituirii controlului judiciar. In aceste condiţii, toţi cei incriminaţi în dosar se pot plimba liber prin localitatea de domiciliu, fără a intra în contact cu ceilalţi coinculpaţi. Acuzaţii din eşalonul doi, cu excepţia fostului primar de Câmpulung, Constantin Gabriel Serban, pot ieşi din localitatea de domiciliu, fără nicio temere că ar fi controlaţi de organele judiciare. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …

One comment

  1. Doruţu Sârguinciosu’

    Nedumeritu’
    Vajnicii apărători ai dreptăţii din instanţele sucevene iar s-au dat în stambă. După ce au eliberat cohorte de contrabandişti de toate calibrele, tâlhari cu sânge rece, condamnaţi în toată Europa – vezi Puşcaşu Vasile, filmat cu arma în mână în băncile austriece, i-au făcut scăpaţi pe preacinstiţii şi preaneprihănitele de la APIA, devalizatorii subvenţiilor din fonduri europene. Iar ne râde toată Europa.
    Dosarul e public, Domnilor Ziarişti, vedeţi ce scrie în el, dacă prejudiciul e mic sau mare?!?
    Iar despre „nevinovatul” Crap, citiţi declaraţiile sale de avere din ultimii ani şi întrebaţi-vă cum a reuşit un miliţian să adune atâta haram de averi: bani în conturi, maşini, vile, clădiri, case de vacanţă, magazine, ferme şi, bineînţeles, subvenţii bănoase de la APIA.