Wednesday , April 24 2024

Consilierii locali vor hotărî în această lună dacă și cum se va reabilita statuia lui Stefan cel Mare

Valoarea estimată a investiției este de 1.798.079 lei, iar lucrarea ar urma să fie realizată în 12 luni de la încheierea contractului. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către consilierii locali se va întocmi proiectul tehnic și apoi scoaterea la licitație a lucrării  

 statuie stefan cel mare (proiect)

Consilierii locali vor vota în ședința din această lună aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiții “Reabilitarea monumentului ecvestru Stefan cel Mare”.

Conform expunerii de motive a proiectului de hotărâre, monumentul a fost dezvelit în septembrie 1977, iar de atunci și până astăzi s-a înre­gistrat o degradare considerabilă a acestuia, datorată factorilor naturali, cât și intervenției umane prin întreținerea neadecvată a acestuia. Intemperiile au făcut să se manifeste exfolieri ale placajelor și prăbușirea pardoselii platformei soclului și a treptelor. Basoreliefurile s-au destabilizat, cu riscuri de distrugere, unul dintre ele desprinzându-se chiar din soclu. Iluminatul din platformă nu mai este funcțional, iar cel focalizat spre statuie nu își mai face efectul.

Reabilitarea monumentului se va face fără a fi compromise vederea și autenticitatea monumentului, fără a fi modificate cotele verticale și orizontale. Materialele folosite la ­fi­nisaj vor fi cele inițiale.

Studiul propune următoarele intervenții: reabilitarea și remontarea tuturor elementelor din bronz, refa­cerea placajului soclului cu plăci din travertin, refacerea și extinderea platformelor existente din beton armat – platformele vor fi pavate cu dale și plăci din granit, prevăzute cu rigole; se vor monta bănci din beton armat, placate cu rigle din lemn, jardiniere și arbori ornamentali, se vor realiza unor rampe pentru accesul persoanelor cu ­di­zabilități; se va monta un sistem de iluminat arhitectural și ambiental.

Valoarea estimată a investiției este de 1.798.079 lei, iar realizarea lucrării ar urma să fie făcută în 12 luni de la încheierea contractului. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către consilierii locali va urma realizarea proiectului tehnic și apoi scoaterea la licitație.

“Cu toate că inițial se discuta despre reabilitarea unei singure porțiuni din monument, soclul, autoritățile competente au stabilit că acesta trebuie tratat integral. Astfel, devizul de realizare a lucrării a fost împărțit în două: partea de paviment și partea de statuie. Inainte de începerea lucrărilor la statuie sunt necesare avizele de la Ministerul Culturii”, a declarat ieri viceprimarul Marian Andronache.

Statuia propriu-zisă este confecționată din bronz turnat și are o înălțime de 8 metri. Soclul este confecționat din travertin și are o înălțime de 15 m. Pe pereții laterali ai soclului, în registrul inferior au fost inițial plasate două altoreliefuri din bronz, iar pe peretele frontal, în jumătatea superioară, soclul este decorat cu stema Moldovei, rea­lizată, de asemenea, din bronz. (Alexandra IONICA)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …