Friday , April 19 2024

Consilierii locali au făcut-o iar de oaie. Au scumpit gigacaloria dar tot nu se ştie când vom avea apă caldă şi căldură

SEDINTA consiliu local 16 sept - 1 [800x600]

In binecunoscutul lor stil, consilierii locali suceveni şi-au dat şi ieri cu stângu’-n dreptu’ şi au votat un proiect de hotărâre pentru scumpirea gigacaloriei, dar de aşa manieră încât nici Termica şi nici Bioenergy nu au mai fost mulţumite. In loc să se rezolve lucrurile în şedinţa de Consiliu Local, aşa cum s-a tot anunţat, ieri după-amiază încă se mai negocia. Conform celor spuse de primarul Ion Lungu, procentul din încasările populaţiei pe care Termica ar trebui să îl achite la Bioenergy şi pe care Primăria ar fi trebuit să îl garanteze din subvenţia la Termica a crescut de la 42% la 45,11%, însă Termica şi Bioenergy trebuie să aibă acordul de la Bucureşti pentru acest procent. In aceste condiţii, şansele ca apa caldă să revină la robinete mai devreme de sâmbătă sunt minime, în condiţiile în care mai trebuie ca Bioenergy să încaseze bani buni pentru energia produsă, nu doar să semneze nişte acte 

Consilierii locali suceveni s-au întrunit degeaba, ieri, în şedinţă extraordinară, că tot nu au fost în stare să rezolve cât mai rapid problema repornirii centralei celor de la Bioenergy. Proiectul de hotărâre care ar fi trebuit să dea undă verde reluării activităţii la centrala care funcţionează pe biomasă nu a fost votat în forma iniţială, iar asta a dus la imposibilitatea semnării de urgenţă a protocolului între Termica, Primărie şi Bioenergy.
Acest protocol prevedea ca Termica să plătească, lună de lună, în calitate de funizor al energiei termice în sistem centralizat către populaţia Sucevei, 42% din încasări către Bioenergy, producătorul de energie termică, iar în cazul în care Termica nu şi-ar fi onorat obligaţiile către Bioenergy, atunci Primăria să achite din subvenţia care trebuia să o dea la Termica, direct către Bioenergy. De asemenea, în acel protocol era specificat şi faptul că preţul energiei termice, conform avizului dat de ANRSC, era de 341,55 lei cu tot cu TVA. Fiindcă preţul actual era sub 300 de lei cu tot cu TVA, a fost necesară adoptarea unui proiect de hotărâre a Consiliului Local Suceava în acest sens.
Deşi ştiau foarte bine care sunt implicaţiile unui posibil refuz de a majora preţul ori de a-l modifica faţă de cum era în proiectul de hotărâre, fiind discuţii aprinse în şedinţă pe această temă, aleşii sucevenilor s-au luat la întrecere cine să propună un preţ cât mai scăzut. Nici măcar nu au mers pe o singură mână în ce priveşte ideea de a scădea preţul, ci ca şi cu alte ocazii au spus vrute şi nevrute vreo două ore, s-au contrat cu reprezentanţii Termica şi Bioenergy, iar în final PSD a venit cu propunerea ca preţul gigacaloriei să fie 317,44 lei cu tot cu TVA, iar cei de la PDL au venit cu propunerea ca preţul să fie 287,68 lei cu tot cu TVA. Desigur că au fost argumente şi de partea consilierilor, îndeosebi cele legate de cheltuielile foarte mari de personal, argumente susţinute şi de primarul Ion Lungu, dar nu au uşurat deloc situaţia.
Lungu: „Preţul de 185 de lei la populaţie este tabu”
Practic, degeaba la Suceava, tariful pentru transportul distribuţia şi furnizarea energiei termice s-a majorat de la 124 la 173,6 lei pe gigacalorie, cu TVA inclus, diferenţa până la 317,44 lei fiind preţul pentru producţia energiei termice de 143,8 lei pe o gigacalorie. Amendamentul PSD a fost votat în şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local cu 13 voturi pentru, 3 împotrivă şi o abţinere, iar la votarea finală au fost patru abţineri şi 13 voturi pentru. Până acum, tariful total era de 267,8 lei pe o gigacalorie, însă în condiţiile în care din 2006 n-a mai fost ajustată deloc componenta de transport şi distribuţie care a rămas la 124 de lei cu tot cu TVA. Primarul susţine că, în acest sezon rece, majorarea va greva bugetul local cu aproape 5 milioane de lei. De asemenea, Ion Lungu a invitat conducerile celor două societăţi implicate să vină în biroul său după şedinţă, să discute modificarea protocolului.
Nu fără ca înainte să aibă loc schimb de replici, nu doar între consilieri şi cei care au reprezentat Termica – Marin Marinoiu şi Bioenergy – Vasile Ilie, ci şi între Ion Lungu şi cei doi. Populaţia nu va resimţi creşterea tarifului, diferenţa urmând a fi suportată de la bugetul local după ce Ion Lungu a spus că „preţul de 185 de lei la populaţie este tabu” – referindu-se la acest sezon rece. Totuşi, cei 60 de mii de suceveni ale căror locuinţe sunt încă racordate la sistemul centralizat nu vor avea apă caldă şi, dacă se răceşte, nici de încălzire nu poate fi vorba. Cel puţin nu mai devreme de sâmbătă, iar asta într-o variantă chiar optimistă.
Cu toate că s-au contrat în şedinţă cu primarul, reprezentanţii firmelor Bioenergy şi Termica au mers la discuţiile de după şedinţă, în biroul primarului, ca să vadă ce modificări pot fi făcute. Primarul Ion Lungu a anunţat că procentul propus este de 45,11%, în ideea că la fiecare 100 de lei încasaţi de Termica de la populaţie, 45,11 lei trebuie să îi vireze la Bioenergy, faţă de 42 de lei cât ar fi trebuit să îi dea Termica dacă aleşii ar fi votat proiectul în forma iniţială.
Diferenţa e că dacă nu se grăbeau să îl schimbe, vineri la amiază cel târziu în Suceava putea fi apă caldă. Asta pentru că protocolul era semnat de îndată, nu renegociat, formalităţile erau mai uşor de făcut de către Bioenergy cu furnizorul de masă lemnoasă de la Schweighoffer pentru ridicarea sechestrului pe miile de buşteni care sunt deja în curtea centralei.
Singura problemă putea fi, eventual, încasarea banilor pentru că suma necesară pentru repornirea centralei era de circa 2,5 milioane de lei, iar cei de la Bioenergy încasaseră doar un milion de lei.
Lungu: „Fiecare a mers să ia aprobare de la şefi. Eu stau la dispoziţia lor zi – noapte să semnez protocolul”
In felul acesta, după cum a spus şi primarul Ion Lungu, reprezentanţii Bioenergy şi Termica nu pot semna protocolul pe un alt tarif şi un alt procent fără a avea de la Bucureşti o aprobare. Cei de la Bioenergy trebuie să aibă aprobare de la firma mamă – Adrem Invest, iar Termica de la comitetul creditorilor care, în bună parte însemnă firma furnizoare de huilă Unicom Holding. Cu tot optimismul afişat, erau mici şanse să fie clarificate lucrurile de toate părţile tot ieri. „Fiecare a mers să ia aprobare de la şefi. Eu stau la dispoziţia lor zi – noapte să semnez protocolul”, a declarat primarul Ion Lungu, adăugând că de azi dimineaţă merge la Termica şi la Bioenergy.
Cu toate astea, problema este departe de rezolvare pentru că cei de la Bioenergy nu vor să audă doar de promisiuni şi cifre, ci şi de bani în cont pe ce au livrat până acum. Din 2,7 milioane de lei cât se aşteptau să primească, numai un milion de lei erau în conturi până ieri. Presupunând că s-ar rezolva şi această problemă cu diferite surse de finanţare, trebuie parcursă o procedură cu furnizorul de masă lemnoasă ca să fie ridicat sechestrul pe lemn iar, din punct de vedere tehnic, de la pornirea centralei şi producerea energiei termice până ca apa caldă să curgă la robinetele sucevenilor mai trec circa 15 – 16 ore.
Reamintim că Bioenergy a oprit centrala pe biomasă la începutul săptămânii trecute din cauza blocajului financiar în care se află ca urmare a faptului că nu au fost plătite 16 milioane de lei de către Termica pentru energia termică produsă. In depozitele Bioenergy se află 10.000 de tone de biomasă, pusă sub sechestru de Holzindustrie Schweighofer care are de recuperat peste 1,5 milioane de euro. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

4 comments

  1. E bine ca ne jucam cu nervii locatarilor. Halal administratie. Pai ce leo trebuit bioenergy? aia pe huila no fost buna?

  2. Dan PRICOPE, fiti mai dur cu mirlanii astia. Cum vine asta, n-au facut nimic ca sa fie eficienta in sistem, dar le este gindul sa impovareze si mai mult populatia si asa saracita tot de dinsii marinn pretul.. Proverbul- ca cel bogat nu-l crede pe cel sarac- este valabil si azi!
    Ce sa mai credem, cind vedem ca pretul gazului a fost stagnat, iar gigacaloria creste la cdei saraci! Ce tara traim cu alesii nostri nerealisti si neobrazati!

  3. incepind cu aceasta luna nu voi mai plati intretinerea pentru-ca suntem tratati la fel cu cei care nu platesc

  4. Așa ne trebuie am votat niște incompetenți aroganți care pun interesul lor și de partid deaupra interesului poulației. Noi suntem în slujba lor sau ei ar trebui să fie în slujba noastră?