Sunday , January 29 2023

Centrul de expertiză în amiloidoză din cadrul Spitalului Județean Suceava, considerat printre cele mai valoroase centre la nivel internațional

Vineri și sâmbătă se desfășoară la Suceava prima Conferință Națională de Amiloidoză, o boală genetică rară, dar care a afectat m ai multe persoane din județul Suceava. În cadrul conferinței s-a anunțat faptul că, din fericire, există o schemă de tratament pentru această boală, iar pacienții pot beneficia de tratament decontat de stat

Societatea Română de Hematologie organizează în zilele de vineri și sâmbătă, la Suceava, prima Conferință Națională de Amiloidoză.

În cadrul conferinței de presă organizată cu această ocazie, s-a discutat despre problematica amiloidozei la nivelul județului nostru, din perspectiva informării și conștientizării, dar s-a abordat și problematica resursei umane angrenate în diagnosticul și tratamentul unor boli rare, precum și a infrastructurii necesare realizării unor investigații corespunzătoare.

 La această întâlnire au fost prezenți și pacienți cu amiloidoză, care este este o boală genetică rară și deosebit de gravă.

Conform organizatorilor, diagnosticul acesteia se face, în general, în jurul vârstei de 40 de ani, în urma unei anamneze minuțioase, fiind foarte importantă analiza antecedentelor familiale. Simptomele amiloidozei sunt reprezentate de probleme senzoriale și motorii, gastrointestinale sau cardiace.

În România, au fost dignosticate până acum aproximativ 300 cazuri de amiloidoză, dintre care 49 de cazuri cu amiloidoză transtiretină au fost diagnosticate la persoane cu origine din județul Suceava.

La conferință a participat profesorul universitar doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România și președinte al Societății Române de Hematologie, medicul hematolog Sorina Bădeliță, vicepreședinte al Societății Române de Hematologie, doctorul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava, medicul neurolog Daniela Neagu, șefa secției de Neurologie de la spitalul sucevean, iar Consiliul Județean a fost reprezentat de vicepreședintele Niculai Barbă.

În cadrul conferinței, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a primit Diploma de Apreciere de la prof.univ.dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România și Președinte al Societății Române de Hematologie, acordată Consiliului Județean Suceava în semn de înaltă recunoștință pentru sprijinul acordat în dezvoltarea unui Centru de expertiză în Amiloidoză în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Sfantul Ioan cel Nou” Suceava.

“Sunteți printre cele mai valoroase centre, la nivel internațional”, a declarat prof. Daniel Coriu.

Acest centru permite ca pacienții bolnavi de amiloidoză din județul Suceava și din județe învecinate să primească tratamentul de care au nevoie aici, fără să mai fie nevoie să meargă la București.

Tot la Centrul de la Spitalul Județean din Suceava se recoltează și probele pentru analizele genetice prin care se depistează prezența genei modificate care cauzează boala rară.

Președintele Colegiului Medicilor din România, profesorul universitar doctor Daniel Coriu, a venit cu o veste bună la Suceava, și anume că există o schemă de tratament pentru această boală care poate încetini evoluția, iar pacienții pot beneficia de medicație, decontată de stat.  

Vezi si

Un tânăr din Câmpulung și unul din Rădăuți, prinși în toiul nopții drogați la volan

În ultimele zile polițiștii au acționat pe drumurile publice, pentru prevenirea monitorizarea și fluidizarea traficului …