Wednesday , November 30 2022

Conducerea ANAF a dispus încetarea detaşării lui Ionuţ Vartic, inspector şef la Direcţia Antifraudă Suceava

Vartic ionunt [800x600]

Conducerea ANAF a anunţat ieri că a dispus încetarea detaşării lui Ionuţ Daniel Vartic la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală u acest lucru a avut loc după ce procurorii DNA l-au reţinut, iar mai apoi arestat la domiciliu pe Ionuţ Vartic, pentru că îl anunţa pe omul de afaceri Corneliu Ciuchea când inspectorii antifraudă suceveni urmează să facă controale  

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat ieri că „începând cu data de 09 februarie 2015, prin Ordin al preşedintelui ANAF s-a dispus încetarea detaşării dlui Vartic Ionuţ Daniel la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF). Decizia a fost adoptată în urma reţinerii şi arestării preventive la domiciliu a dlui Vartic Ionuţ Daniel, detaşat pe o funcţie de inspector antifraudă şef serviciu în cadrul Direcţiei regionale antifraudă Suceava – DGAF, acuzat de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie de săvârşirea a trei infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”. Conducerea DGAF a ţinut să precizeze că susţine necondiţionat demersurile organelor de urmărire penală şi asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii şi combaterii acestui flagel.
Amintim că la sfârşitul săptămânii trecute Tribunalul Bucureşti a decis că fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Daniel Vartic şi patronul firmei “Valea Obcinilor”, Corneliu Ciuchea să fie arestaţi la domiciliu. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut vineri pentru 24 de ore pe Ionuţ Daniel Vartic, inspectorul şef antifraudă al Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de folosire, în orice mod, direc sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi pe Corneliu Ciuchea, patronul de la SC Valea Obcinilor SRL din comuna Scheia, acuzat de comiterea a trei infracţiuni de complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în 15 mai 2014, Ionuţ Vartic i-a furnizat omului de afaceri date confidenţiale privind un control inopinat pe care inspectorii DRAF Suceava urmau să îl facă la un complex comercial din zona industrială a municipiului Suceava. Divulgarea a avut drept scop asigurarea protecţiei unei societăţi comerciale deţinută de Corneliu Ciuchea, care avea două puncte de lucru în complexul respectiv.
DNA mai susţine că inspectorul şef de la Direcţia Antifraudă Suceava a transmis în 17 iunie 2014 omului de afaceri Corneliu Ciuchea informaţii confidenţiale privind controalele pe care echipele de inspectori ale DRAF Suceava urmau să le facă în Fălticeni, iar ulterior Ciuchea a contactat un om de afaceri din Fălticeni pe care l-a avertizat cu privire la iminenţa descinderii inspectorilor fiscali. În continuare, persoana respectivă a transmis informaţiile altor agenţi economici, parteneri de afaceri.
În contextul în care una dintre echipe a făcut un control la un punct de lucru al firmei omului de afaceri din Fălticeni, fiind descoperite plusuri în gestiune faţă de înregistrările casei de marcat, inspectorii intenţionând să dea o amendă de 8.000 de lei, bărbatul respectiv l-a contactat pe Ciuchea căruia i-a solicitat sprijinul, temându-se de eventualitatea unui control la un depozit en-gross din Fălticeni şi de posibilitatea închiderii temporare a activităţii firmei.
“Din actele de la dosar a rezultat că inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava s-au limitat la aplicarea contravenţiei de 8.000 de lei, fără să închidă activitatea şi fără să extindă controlul la celelalte puncte de lucru ale firmei”, arată procurorii.
În ordonanţa de reţinere se mai menţioneză că în 5 decembrie 2014, în baza unui ordin al preşedintelui Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi sub coordonarea unei echipe din cadrul acestei instituţii, inspectorii DRAF Suceava au făcut controale la diverse societăţi comerciale din judeţul Suceava, iar înainte de deplasarea echipelor de inspectori pe teren, Ionuţ Vartic, în virtutea funcţiei deţinute, a fost informat cu privire la efectuarea controalelor, aflând la scurt timp şi firmele care erau vizate de verificări.
“În vederea anunţării reprezentanţilor unor societăţi comerciale protejate cu privire la iminenta desfăşurare a controalelor, Vartic Ionuţ Daniel i-a comunicat informaţia lui Ciuchea Corneliu, care, la rândul său, a transmis-o altor persoane. Datorită relaţiilor apropiate cu Corneliu Ciuchea, Ionuţ Daniel Vartic l-a prevenit pe primul menţionat cu privire la efectuarea controalelor încă dinainte de a lua cunoştinţă de tematica şi societăţile comerciale vizate, în aşa fel încât acesta să îşi poată lua măsurile necesare evitării constatării unor eventuale nereguli de către organele de control”, susţin procurorii anticorupţie.
Ionuţ Vartic a fost şeful Gărzii Financiare Suceava în perioada 2006 – 2013, când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a reorganizat şi a preluat activitatea Gărzii Financiare. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …