Wednesday , February 8 2023

Conducerea Aeroportului susţine că nu este responsabilă pentru ravena din imașul de la Salcea

Managerul proiectului de modernizare a Aeroportului Sucevei, Marius Grosu (totodată, director general adjunct al Aeroportului) susţine că nu sunt fonduri și nici temeiuri legale pentru ca Aeroportul să deruleze investiţii în legătură cu ravena de pe imașul orașului Salcea.canion salcea 2

Printre altele, Marius Grosu consideră că ravena respectivă s-a format din cauza întreţinerii necorespunzătoare a canalului colector, fiind dislocate dale din beton care au condus la erodarea terenului, urmare a precipitaţiilor abundente din 2016. De altfel, conducerea Aeroportului Suceava a explicat, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, că problema ravenei apărute în imașul orașului Salcea nu are legătură cu lucrările de modernizare care s-au derulat la aeroport fiindcă este mai veche, unele verificări în teren care s-au făcut nu au fost conforme întrucât nu a fost de faţă un reprezentant al aeroportului iar nota de constatare a fost înaintată la nouă luni distanţă. În ce privește competenţa de soluţionare, conducerea Aeroportului susţine că aceasta ar aparţine Primăriei orașului Salcea și că aeroportul nu are nici posibilitatea legală de a aloca fondurile unei investiţii de genul acela și nici fondurile ca atare.

Potrivit lui Marius Grosu, nici condiţionările pe care SGA Suceava le-a pus pentru emiterea autorizaţiei nu ar fi tocmai legale, el aducând argumente unele precizări din avizul emis în 2015 în care se precizat că pârâul Salcea poate primi și tranzita debitul evacuat de canalizarea de ape pluviale a aeroportului. Potrivit șefului Servicului Tehnic, Daniel Dascălu, la data la care a fost emis avizul, canalul pietruit putea primi și tranzita debitul de ape pluviale de la canalizarea aeroportului, dar respectivul canal nu a fost întreţinut de cei care aveau obligaţia legală iar degradarea este cauza surpării terenului și formării ravenei.

De asemenea, consilierul juridic a prezentat prevederile legale în materie de unde rezultă că obligaţia de a întreţine albia minoră a cursului pârâului respectiv revine fie Orașului Salcea, fie celor de la Apele Române, în funcţie de dimensiunea albiei și bazinului hidrografic. În informarea prezentată în CJSU Suceava, conducerea Aeroportului arată că ravena la care se face referire, a existat înainte de anul 2011, iar în 2014, antreprenorul general care a executat lucrările de modernizare la aeroport, Tehnic Asist, a format un depozit de pământ pe terenul orașului Salcea, în partea de sud-vest, în afara gardului perimetral al aeroportului, iar în anul 2015, pământul excedentar din depozitul format a fost împins în această ravenă care a fost astfel parţial acoperită.

În 2016, ca urmare a ploilor abundente, pământul cu care a fost astupată parţial ravena, a fost antrenat de apele pluviale, rezultând reapariţia în întregime a ravenei, iar pământul a fost purtat de ape și a colmatat pârâul din aval generând inundarea unor terenuri arabile și curţi ale localnicilor, se arată în document. (D.P.)

 

Vezi si

Ion Lungu: Lucrăm contracronometru pentru a putea finaliza creșa mare din Burdujeni la începutul lunii septembrie

Din cauza diferenței mari de nivel, deocamdată se impune ridicarea unui zid de sprijin de …