Saturday , December 2 2023

Condițiile USV pentru candidații din Ucraina și Republica Moldova care vor participa la admiterea din acest an

Românii de pretutindeni trebuie să se prezinte fizic pentru a depune dosarele de înscriere, în timp ce absolvenții de liceu din țară au posibilitatea de a transmite documentele online. O altă condiție importantă pe care trebuie să o îndeplinească candidații din Ucraina și Republica Moldova este izolarea timp de 14 zile înaintea prezentării în campusul USV pentru admiterea din acest an. Drept urmare, ei vor completa o declarație pe propria răspundere în acest sens și vor prezenta o adeverință medicală care să ateste starea lor de sănătate 

USV, Obiectiv, stiri, Universitatea Suceava
Universitatea “Stefan cel Mare” – Suceava

Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a stabilit modalitatea în care se va organiza admiterea românilor de pretutindeni la fa­cultățile sucevene, în condițiile pandemiei de coronavirus. Viitorii candidați trebuie să se prezinte fizic pentru a depune dosarele de înscriere, în timp ce absolvenții de liceu din țară au posibilitatea de a transmite documentele online. Totuși, universitarii suceveni au găsit o soluție de compromis pentru tinerii din Ucraina și Republica Moldova care vor să urmeze cursurile uneia din cele 10 facultăți din cadrul USV, dar nu sunt dispuși să vină în Suceava pentru a se înscrie la admiterea din acest an. Ei au la dispoziție varianta depunerii dosarelor la sediile USV din cele două țări, cu precizarea că toate actele trebuie să fie în original.

Astfel, pentru Românii de pretutindeni admiterea se realizează doar ON-SITE, așa cum subliniază conducerea USV în anunțul ce cuprinde informațiile despre admiterea candidaților din rândul absolvenților de peste Prut. Absolvenții de Bacalaureat din Ucraina vor putea depune dosarele cu acte în original fie la sediul universității sucevene, fie la centrul de înscriere al USV din Cernăuți, în luna august sau septembrie. Comisia de înscrieri va prelua dosarele candidaților, cu actele în original, după ce etnicii români din Ucraina vor intra în posesia diplomelor de bacalaureat. În cazul absolvenților de Bacalaureat din Republica Moldova, dosarele de admitere vor putea fi depuse atât la sediul universității, cât și la centrele de înscriere ale USV din RM, și anume Chișinău, Liceul Teoretic ”Ştefan cel Mare”, str. Florilor nr.4 b. Sângerei, Liceul ”Mihai Eminescu”, str. Independenței nr.109. Dosarele candidaților, cu actele în original, vor fi preluate după data de 5 iulie, când absolvenții basarabeni vor intra în posesia diplomelor de bacalaureat.

O altă condiție importantă pe care trebuie să o îndeplinească candidații din Ucraina și Republica Moldova este izolarea timp de 14 zile înaintea prezentării în campusul USV pentru admiterea din acest an. Drept urmare, ei vor completa o declarație pe propria răspundere în acest sens și vor prezenta o adeverință medicală care să ateste starea lor de sănătate.

”Pentru a participa la admiterea în învățământul superior, în condițiile în care aceasta implică intrarea pe teritoriul României și desfășurarea unor probe/examene la sediul USV, candidații din afara granițelor țării trebuie să prezinte: declarație pe proprie răspundere care să ateste că participantul a respectat regimul de izolare/ carantină și nu a avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu SARS CoV2 în ultimele 14 zile; adeverință medicală, în limba română, din care să reiasă starea actuală de sănătate a deținătorului și, eventual, antecedente personale legate de boli cronice, respectiv SARS-CoV-2”, precizează reprezentanții USV.

Sesiunea de admitere din luna iulie pentru ciclurile de studii universitare de licență, master și conversie profesională, începe cu înscrierea candidaților, care va avea loc în perioada 6-15 iulie, pentru specializările unde există probe, și 6-17 iulie pentru specializările unde nu există probe. Înmatriculările se vor face în perioada 20-29 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iulie.

USV scoate la concurs pentru admiterea din acest an 2.975 de locuri pentru programele de licență ZI, dintre care 300 sunt locuri destinate Românilor de pretutindeni, și 1.482 locuri pentru programele de masterat, 150 dintre acestea fiind alocate candidaților proveniți din Ucraina și Republica Moldova. (Oana NUȚU)

Vezi si

Facultatea de Silvicultură Suceava, centru de excelență în cercetarea științifică aplicată în domeniul managementului resurselor forestiere și de mediu

Un număr impresionant de cercetători și specialiști din țară și din străinătate au participat la …