Wednesday , October 5 2022

Condamnări definitive în "lotul Puha", contrabandiştii care au introdus în ţară 266.000 de pachete cu ţigări

contrabandisti 1

Din pedepsele totale de peste 134 de ani administrate la prima instanţă celor 25 de contrabandişti, doar cei trei fraţi Puha din Bilca vor executa câte trei ani de închisoare, iar vicoveanul Arcadie Plămadă un an şi jumătate. Primul săltat şi trimis în penitenciar a fost Costică Puha, găsit luni la domiciliul său din Bilca. In total, cei 25 de contrabandişti vor trebui să plătească statului 26 de miliarde de lei vechi – contravaloarea taxelor vamale şi fiscale precum şi valoarea în vamă a ţigărilor confiscate

Luni, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul de contrabandă cu ţigări cunoscut ca “Lotul Puha”, în care o grupare infracţională formată din nu mai puţin de 25 de contrabandişti au fost trimişi în judecată de DIICOT în anul 2009. La doi ani după ce gruparea a fost destructurată s-au dat şi primele sentinţe în dosar, cei 25 de inculpaăi totalizând condamnări de peste 130 de ani de închisoare. In apel şi recurs pedepsele s-au diminuat, unii au fost achitaţi, astfel încât au rămas să ispăşească în penitenciar doar cei trei fraţi Puha din Bilca – Costică, Dumitru şi Stefan precum şi vicoveanul Arcadie Plămadă. Fiecare din cei trei fraţi vor face câte trei ani de penitenciar, după ce în prima instantţă fuseseră condamnaţi la câte cinci ani de închisoare, în vreme ce Plămadă a rămas să execute doar un an şi jumătate din pedeapsa iniţială de trei ani de puşcărie.
Arcadie Plămadă este un împătimit al operaţiunilor de contrabandă fiind cercetat şi în alte dosare de acest gen, cel mai recent datând chiar din toamna acestui an. Dumitru şi Stefan Puha încă nu au fost depistaţi pentru a fi trimişi la penitenciar să-şi ispăşească pedeapsa, singurul găsit de poliţişti în cursul zilei de luni fiind nenorocosul Costică Plămadă, de 34 de ani, care a fost săltat de acasă şi întemniţat în baza mandatului de executare a pedepsei de trei ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă calificată.
lotul Puha are de plătit statului 26 de miliarde de lei vechi
In data de 11 iunie 2012, Tribunalul Suceava i-a condamnat pe cei 25 de inculpaţi din “lotul Puha” la o pedeapsă totală de 134 de ani şi 6 luni de închisoare. Atunci, 17 dintre ei s-au ales în urma contopirii cu câte cinci ani de închisoare, aceştia fiind: Veronica Brânduşa Drîglă de 41 de ani din Horodnic de Sus, Aurel Turcan de 47 de ani din Vicovu de Sus, fraţii Dumitru, Costică şi Stefan Vasile Puha de 32, 33 şi respectiv 35 de ani din Bilca, Mihai Viorel Vicol de 34 de ani din Volovăţ, Arcadie Plămadă de 41 de ani din Vicovu de Sus, Florin Ursachi de 37 de ani din Preuteşti, Iulian Chelariu, Costel Catană de 32 de ani din Braşov, Gheorghe Bujdei de 48 de ani din Voitinel, Constantin Calestru de 26 de ani din Republica Moldova, Daniel Dragomir de 32 de ani din Braşov şi Ana-Maria Puha de 30 de ani, Angelica Puha de 25 de ani, Nicolai Trandafir de 45 de ani, Valeria Cioată de 42 de ani, toţi din Bilca. Opt dintre contrabandiştii prinşi în anul 2009 au scăpat ceva mai uşor, pe numele lor fiind emise pedepse cu suspendare, una de un an zile iar restul de câte doi ani. Cu un an cu suspendare s-a ales Cristian Rusu de 21 de ani din Vicovu de Sus. Ceilalţi şapte care au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendare sunt: Vicol Tatiana de 28 de ani din Republica Moldova, Gheorghe Cârdei de 31 de ani din Bilca, Arpad Beke tot de 31 de ani din Târgu Secuiesc, Mihai Gavril Robu de aceeaşi vârstă cu ultimii doi din Rădăuţi, Cristea Neculau de 47 de ani din Bucureşti, Edvin Nedelcu de 41 de ani din Sf. Gheorghe şi Nicu Josan de 30 de ani din Arbore. De asemenea, în cazul lor instanţa a mai dispus confiscarea autoturismelor Opel Astra şi VW Passat şi a sumelor de 143.520 de lei şi respectiv 2.500 de euro. Totodată, cei 25 de contrabandişti au fost obligaţi să plătească în total părţii civile ANAF – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, suma de aproximativ 26 de miliarde de lei vechi, aceşti bani reprezentând contravaloarea taxelor vamale şi fiscale precum şi valoarea în vamă a ţigărilor confiscate.
Contrabandistul Costică Puha, dispus să dea căruţa ca să-şi recupereze maşina
Serviciul Teritorial Suceava al DIICOT a declanşat pe data de 5 iulie 2009, o amplă operaţiune de dezmembrare a grupării infracţionale organizate, formată din cetăţeni români şi cetăţeni moldoveni, specializată în contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană, care a debutat cu efectuarea simultană a unui numar de 17 percheziţii pe raza localităţilor Bilca, Vicovu de Sus, Voitinel, Volovăţ, Fălticeni şi Leucuşeşti. Reţeaua era condusă de fraţii Puha din comuna Bilca. In timpul judecării cauzei, fraţii Costică, Dumitru şi Stefan Puha din Bilca au încercat să convingă instanţa de judecată că nu au făcut contrabandă, pentru că nu au trecut frontiera de stat a României, ei preluând marfa – sute de baxuri de ţigări, de la ucraineni care treceau ei graniţa şi le aduceau chiar la îndemâna lor, încasau banii şi plecau. Asta în condiţiile în care casa familiei Puha este la doar câteva sute de metri de frontieră. Problema cea mai mare a lui Costică Puha era atunci confiscarea maşinii, un Opel Vectra, pe care o cumpărase în urmă cu doi ani din Italia şi pentru care mai avea rate de plătit. El a încercat să convingă judecătorii că transporta ţigările de la graniţă cu căruţa, nu cu automobilul. Monitorizarea activităţilor infracţionale a condus la stabilirea faptului că gruparea a introdus în mod ilicit pe teritoriul vamal al României şi tranzacţionat peste 266.000 pachete de ţigări, cele mai traficate mărci fiind Chesterfield, More, Viceroy, Marlboro, Ronson şi L&M. Valoarea de piaţă a ţigaretelor traficate depăşea la acea dată suma de 500.000 de Euro. (Neculai ROSCA)

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Un bărbat și o femeie, beți cui, găsiți de polițiști în centrul Sucevei lângă un Mercedes cu o roată ruptă

 Nu e clar cine a condus mașina, dar bărbatul a  fost încătușat pentru că a …