Sunday , September 25 2022

Condamnări cât o viaţă de om pe numele “cumătrei” Tamara, nicio zi de arest

  Tribunalul Suceava a mai adăugat, prin descontopiri şi contopiri alţi doi ani de închisoare, plus trei stabiliţi de Curtea de Apel Oradea, care se adaugă la cei 52 de ani calculaţi de Tribunalul Bistriţa- Năsăud, în dosarul achiziţiilor ilegale la Primăria Suceava. Noua condamnare de trei ani de închisoare vizează evaziunea fiscală de 1,7 miliarde de lei vechi săvârşită de Tamara Achiţei, fostă Chiribucă, cumătră a fostului director economic de la Primăria Suceava, Neculai Bujor, la SC Rigola Serv SRL

tamara chiribuca [800x600]


Tribunalul Suceava a pronunţat noi condamnări pe numele “cumătrei” Tamara Achiţei, fostă Chiribucă, în dosarul de evaziune fiscală iniţiat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava ce a vizat activitatea infracţională de natură economică la SC Rigola Serv SRL. Fosta parteneră principală a Primăriei Suceava în ceea ce priveşte produsele şi serviciile oferite la începutul anilor 2000, prin intermediul directorului economic al instituţiei de la acea vreme – “cumătrul” Neculai Bujor, a fost condamnată ieri la pedeapsa de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, şi i s-a interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate , de natura celeia de care s-a folosit pentru săvârşirea de infracţiuni, respectiv cea de administrator – de drept sau de fapt – societate comercială, cu titlu de pedeapsă complementară, pentru o perioadă de 2 ani. Instanţa suceveană a mai constatat că infracţiunile pentru care inculpata a fost condamnată prin sentinţa penală nr. 91/17.10.2007 a Curţii de Apel Oradea, definitivă prin decizia penală nr.1027/23.03.2009 a Inaltei curţi de Casaţie şi Justiţie sunt concurente cu infracţiunea pentru care a fost condamnată la Suceava şi a dispus anularea beneficiul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de trei ani închisoare aplicate Tamarei Achiţei, fostă Chiribucă prin sentinţa Curţii de Apel Oradea sus-amintită, rămasă definitivă.
După descontopiri şi contopiri succesive, judecătorii de la Tribunalul Suceava au hotărit că Tamara Achiţei – Chiribucă urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Instanţa suspendă însă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante aplicate, pe o durată de 6 ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpată, suspendându-se şi executarea pedepselor accesorii S-a menţinut în schimb măsura sechestrului asigurator instituit asupra unui imobil al Tamarei Achiţei – Chiribucă, s-a admis acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, obligând-o pe aceasta în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Rigola Serv SRL Suceava, să plătească Statului Român suma de 176.080 de lei reprezentând debitul principal şi a accesoriilor fiscale aferente.
La sfârşitul anului trecut, Tamara Chiribucă, actualmente Tamara Achiţei, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru o nouă acuzaţie de evaziune fiscală. Dosarul preluat de judecătorii Tribunalului judeţean vizează activităţi ilegale săvârşite la SC Rigola Serv SRL, una dintre firmele prin intermediul căreia Tamara Achiţei a derulat afaceri în detrimentul Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, cu complicitatea cumătrului său, fostul director al primăriei, Neculai Bujor. In acest nou dosar, Tamara Chiribucă – Achiţei este judecată pentru că în perioada 2005 – 2006 nu a înregistrat în contabilitatea firmei o cantitate impresionantă de mărfuri, constatându-se o lipsă în gestiune de 9,26 miliarde de lei vechi. Garda Financiară Suceava, care a depistat această nouă încălcare a legii în urma unui control efectuat în cursul anului 2011, a stabilit că prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adăugată aferentă mărfii neînregistrată în contabilitate este de 1,76 miliarde de lei vechi.
60 de ani de puşcărie acumulaţi, nicio zi de arest pentru Tamara Achiţei Chiribucă
Acesta este al treilea dosar penal în care Tamara Achiţei, fostă Chiribucă, a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni economice. In primul dintre acestea, în care rechizitoriul a fost întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA încă din anul 2006 ea a fost deja condamnată de prima instantă la pedepse totale însumând 52 de ani de închisoare. In cel finalizat la Curtea de Apel Oradea, cu confirmare de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a primit trei ani. Aceştia, precum am arătat, au fost decontopiţi şi ulterior recontopiţi de instanţă. La un calcul sumar, totalul pedepselor stabilite de instanţă pe numele Tamarei Achiţei Chiribucă, ating 60 de ani
Tribunalul Bistriţa Năsăud a condamnat-o la sfârşitul anului trecut pe Tamara (Achiţei) Chiribucă, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală la pedepse de 7 ani respectiv 6 ani închisoare şi câte trei ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune a fost condamnată la 15 ani închisoare şi 5 ani interzicere a drepturilor. A primit de asemenea şi trei pedepse a câte trei ani de închisoare cu un an de interzicere a drepturilor pentru dare de mită, dar şi 5 ani de închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 6 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 modificată şi completată prin Legea nr. 161/2003. Pentru instigare la fals, femeia a primit 5 ani închisoare şi 3 ani interzicere a drepturilor. In total, 52 de ani. Instanţa a contopit însă pedepsele în pedeapsa cea mai grea, de 15 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.
Tribunalul Bistriţa Năsăud a obligat-o pe Tamara Chiribucă, în solidar cu contabila Violeta Spătaru la plata către bugetul de stat a sumei de 7,5 miliarde lei vechi în contul actelor de evaziune fiscală depistate la aceeaşi firmă Rigola Serv SRL In acelaşi dosar ea a mai fost obligată la plata sumei de 1,52 miliarde de lei vechi – evaziune fiscală la SC Protman Service SRL plus 627 milioane de lei vechi, evaziune fiscală la SC Alexa PSC, cu dobânzile şi majorările aferente de la data de 1.01.2006 şi până la plata efectivă a acestora, în total 9,65 miliarde de lei vechi.
Conform aceleiaşi sentinţe, instanţa bistriţeană a obligat-o pe Tamara Chiribucă în solidar cu Neculai Bujor, Constantin Bâtă, Emilia Sveică, Violeta Spătaru şi Ioana Ungureanu la plata către Primăria Suceava a sumei de 36,2 miliarde lei vechi, reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale, etc..
In urma pronunţării date de Tribunalul Bistriţa – Năsăud în dosarul ce are ca obiect principal prejudicierea Primăriei municipiului Suceava prin afacerile oneroase puse la cale de tandemnul Neculai Bujor – Tamara Chiribucă, cel dintâi fost director economic al instituţiei, cea de-a doua patroană a mai multor firme prin care primăria a fost prejudiciată cu zeci de miliarde de lei vechi s-au dat condamnări totale pentru cei nouă inculpaţi totalizând 161 de ani de puşcărie. Cifra ar fi fost şi mai mare dacă pentru o serie de fapte, săvârşite la începutul anilor 2000, nu ar fi intervenit prescripţia. In urma contopirii pedepselor, s-a stabilit că atât Neculai Bujor, cât şi Tamara Chiribucă, actualmente Achiţei, vor executa câte 15 ani de închisoare cu cinci ani interzicerea unor drepturi în vreme ce Constantin Bâtă, director al primăriei va trebui să execute 10 ani de închisoare, la fel ca cele două contabile ale firmelor Tamarei Chiribucă – Violeta Spătaru şi Ioana Ungureanu. O magazioneră a primăriei – Emilia Sveică, a primit prin comasare 8 ani de închisoare, în vreme ce fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Dumitru Buta, fostul comisar financiar Eugen Ionesi şi directorul ziarului Crai Nou, Dumitru Teodorescu, vor avea de ispăşit câte trei ani de închisoare, cei dintâi pentru luare de mită, ultimul pentru trafic de influenţă.
Prejudiciul total produs prin activităţile infracţionale din acest dosar se ridică la 78,3 miliarde de lei vechi, din care 68,7 miliarde lei vechi îl reprezintă prejudicial adus Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, diferenţa de 9,6 miliarde de lei vechi reprezentând prejudiciu adus bugetului de stat prin acte de evaziune fiscală de către firmele Tamarei Achiţei – Chiribucă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în derbyul local de la Fălticeni

Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în primul derby sucevean din actuala ediție de campionat …

One comment

  1. Ce fata de nenorocita are…