Sunday , April 21 2024

Conacul “Vârnav Liteanu” de la Liteni va fi reabilitat printr-o finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat, joi, Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 216 milioane de euro, destinat Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România.


Potrivit unui comunicat transmis  de Ministerul Culturii, costul total net al proiectului se ridică la 270 milioane euro, din care 216 milioane euro (80%) din împrumutul BDCE și 54 milioane euro (20%), contribuția de la bugetul de stat.
“Sectorul cultural are în continuare nevoie stringentă de investiții, mai ales în cazul edificiilor de mare anvergură, aflate într-o stare precară și imposibil de finanțat din surse nerambursabile, disponibile prin fondurile structurale sau de altă natură, date fiind alocările foarte mici din cadrul acestora raportate la necesarul real. Cu sprijinul BDCE, cu o gândire pe termen lung, cu respectul cuvenit față de tradițiile culturale ale acestui popor și față de patrimoniul moștenit, putem asigura conservarea valorilor arhitecturale și istorice ale României. Proiectul de față se alătură celorlalte două proiecte aflate în implementare, în valoare totală de 350 milioane euro, prin care 16 obiective culturale dintr-un total de 21 au fost reabilitate și repuse în circuitul public”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a arătat că “finanțarea primită de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea și modernizarea unor obiective istorice din România este esențială pentru păstrarea și protejarea patrimoniului național”.
“Suntem foarte încântați să continuăm sprijinul nostru de lungă durată pentru conservarea patrimoniului cultural al României. Acest proiect, pe lângă beneficii culturale și educaționale, va crea și oportunități directe și indirecte de angajare”, a declarat Carlo Monticelli, guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Finanțarea acordată în prezent va susține realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de investiții în scopul restaurării complete a șase monumente istorice emblematice pentru România, precum și reabilitarea și construirea unor spații adecvate pentru desfășurarea și diversificarea activităților culturale, structurate conform Acordului-cadru de împrumut în două componente.
Prima componentă se referă la reabilitarea de monumente istorice, care vizează, cu precădere, restaurarea în profunzime a următoarelor obiective de anvergură:
* Muzeul Național de Istorie a României din București (care va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat în România, cu o suprafață totală de 32.000 mp);
* Teatrul Național și Opera Română – Cluj-Napoca;
* Vila “Florica” de la Ştefănești – județul Argeș, dată în folosința Muzeului Național “Brătianu” în anul 2020;
* Conacul “Vârnav Liteanu” de la Liteni – județul Suceava;
* Vila “Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;
* Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara.
Cea de-a doua componentă se referă la reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală, ce vizează:
* Reabilitarea clădirii Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova;
* Construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române Iași.
Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii. Perioada de implementare este de circa 7 ani, iar operaționalizarea proiectului va avea loc în cursul acestui an, după ratificarea prin lege a împrumutului, relatează Agerpres.

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …