Friday , April 19 2024

Conacul Sturza de la Salcea – o semi-ruină, fără un proprietar cert

Oficial, Paltin Sturza a scos la vânzare domeniul de la Salcea acum trei ani, cei care se ocupă de administrarea acestuia susţin însă că au acte de proprietate de acum zece ani. Edificiul a revenit brusc în atenţia publică, după ce DNA Bucureşti a menţionat într-un referat că moşia de la Salcea ar fi făcut obiectul unor intervenţii, prin care nume grele din politica bucureşteană ar fi încercat să se îmbogăţească tranzacţionând moşia lui Paltin Sturza

sturza salcea 1 [800x600]


Conacul familiei Sturza de la Salcea, cu terenul aferent, este păzit acum de un câine şi o doamnă ce spune că este proprietara micii moşii. Este vorba chiar despre proprietatea care, susţine DNA central, ar fi făcut obiectul unei promisiuni între politicienii bucureşteni anchetaţi în dosarul tranzacţiilor imobiliare şi românii cu sânge nobil, moştenitori de averi. Conacul arată acum ca orice edificiu centenar nefolosit, înconjurat de o livadă în semi-paragină, şi total neprotejată de gardul de beton construit de comuniştii, care au naţionalizat proprietatea şi pe care nimeni nu a avut în grijă să îl repare, după repreluarea în proprietare a terenului şi clădirilor aferente. Cu riscul de a încălca proprietatea incertă, se poate intra în livada cunoscută mai degrabă ca fiind a fostului IAS şi pe măsură ce se apropie cineva de maiestouasa clădire a istoricului conac, ies la iveală problemele pe care patina timpului le-a aşezat asupra construcţiei, de la căderi de tencuială, la geamuri sparte şi înlocuite grosolan, chiar şi cu folii de polietilenă.
In faţa conacului, pe o alee nefuncţională, dată fiind greutatea porţilor de la intrare, foarte rar deschise, o droaie de copii, aparţinând se pare lucrătorilor de la “conac”, căţiva maturi care încărcau mere în saci din livada generoasă, însoţiţi de o doamnă mai în vârstă, ce s-a recomandat ca reprezentantă sau, după caz, proprietară a conacului, a preluat discuţia legată de statutul proprietăţii pe care o deţine încă din anul “2004”.
Doamna a explicat că tot ceea ce s-a scris în ziare despre o aşa-zisă încercare a lui Paltin Sturza de a vinde Consiliului Judeţean prin intermediul lui Viorel Hrebenciuc proprietatea de la Salcea sunt pure fabulaţii. Mai întâi, pentru că moşia de la Salcea, cu tot cu conac, nu are mai mult de 4,5 hectare; “restul o fi pe la Comăneşti – Bacău”, a explicat doamna care s-a declarat responsabilă pentru tot ce se întâmplă pe domeniul Sturza de la Salcea fiindcă îi aparţine”. Contabilul şef al oraşului Salcea, Cezar Duduman, a arătat că, într-adevăr, de cel puţin trei ani, în actele primăriei figurează ca fiind proprietară a conacului şi a terenului aferent o doamnă din Tulcea, care a cumpărat de la moştenitorii boierului Balş conacul, cu terenul aferent şi care îşi plăteşte în mod consecvent datoriile către bugetul local, folosind mai nou inclusiv soluţia de plată on-line.
De remarcat că doamna în vârstă pe care am găsit-o în curtea conacului şi care nu şi-a făcut publică identitatea a susţinut, în mod neoficial că nici conacul, nici terenul aferent nu a fost şi nu este de vânzare, din momentul în care a fost cumpărat de la Paltin Sturza de acum zece ani. In aceste condiţii, este nevoie de clarificări suplimentare venite din partea anchetatorilor anticorupţie, care susţin că recent s-au făcut intervenţii, inclusiv de către deputatul Viorel Hrebenciuc, la Consiliul Judeţean Suceava pentru cumpărarea averii de la Salcea a lui Paltin Sturza. Situaţia e cu atât mai ciudată cu cât oficialii de la Consiliul Judeţean au declarat ferm că nu au existat asemenea intervenţii şi că, oricum, instituţia nu a avut şi nici nu are în plan asemenea achiziţii.
sturza salcea 2 [800x600]
Castelul Sturza de la Salcea, sursă de inspiraţie pentru scriitorii de acum un veac
Castelul şi cele aproximativ 10 hectare de teren din Salcea aparţinând familiei Sturdza au fost scoase, oficial, la vânzare de prinţul Paltin Sturdza în 2011. Castelul şi domeniul de la Salcea au aparţinut Luciei Băleanu, mama soţiei lui Elie Vlad Sturdza  şi au fost naţionalizate de statul comunist în 1949, devenind după naţionalizare sediul Staţiunii de Mecanizare Agricolă, transformată în Agromec Salcea după 1990, şi retrocedate după anul 2000, când domeniul a fost revendicat de familia princiară Sturdza, iar statul român a retrocedat imobilul şi cele 10 hectare de teren şi livezi.
“Castelul” de la Salcea a trecut printr-o  perioadă de înflorire înainte de răscoala din 1907, iar scriitorul Artur Gorovei l-a amintit într-una din scrierile sale –  “Pe urmele răscoalelor”: “Dacă mergi noaptea cu trenul, între Vereşti şi Burdujeni, şi te uiţi pe fereastra vagonului, zăreşti la o oarecare depărtare nişte globuri mari de lumină electrică, asemenea unor stele care sclipesc deasupra unui pustiu. Acolo este Salcea, moşie pe care s-a făcut cea mai frumoasă gospodărie din ţara noastră şi s-ar face şi astăzi, dacă n-ar interveni rătăcirea din anul sângeros 1907”. Si Nicolae Iorga în scrierile sale vorbeşte despre moşia familiei princiare care ar fi fost dotată inclusiv cu centrală electrică, alimentată cu apă de la  iazul din incinta domeniului.
Moştenitorul legal al averii, principele nonagenar Elie Sturdza,  acum decedat, a vrut, prin fiul său, Paltin, să vândă proprietatea de la Salcea imendiat ce a intrat în proprietatea acesteia. In 2011, ziarul Obiectiv arăta că reşedinţa tocmai scoasă la vânzare era locuită într-una din camere de o familie care avea grijă de domeniu, ca acesta să nu fie ţinta hoţilor. “Cine vrea să îl cumpere sunt dispus să vând. Cine îl cumpără poate să facă ce o vrea din clădire – cămin de bătrîni sau  hotel de lux pentru protipendada zonei. Nu mai este treaba mea odată ce l-am vândut” a spus atunci Paltin Sturdza. Atunci, moştenitorul familiei princiare nu a avansat o sumă pentru care ar fi dispus să scoată la vânzare  domeniul , dar a dat de înţeles că aşteaptă  să apară cât mai mulţi cumpărători. Declaraţiile de atunci ale lui Paltin Sturza vin oarecum în contradicţie cu cele susţinute de stăpânii de acum ai conacului, care susţin, cel puţin prin vocea celor prezenţi ieri în curtea proprietăţii, că sunt stăpâni pe conac şi teren încă din 2004.
Prinţişorul Sturza, exmatriculat de la USV,  pe cale să îşi ia doctoratul “la o universitate mai serioasă”
Acum zece ani, când era încă în putere, Paltin Sturza a încercat să îl aclimatizeze la Salcea – Suceava pe fiul său, Michael Andrew Sturza, la moşia părintească, plătindu-i un loc cu taxă la Universitatea din Suceava, asigurându-i calitatea de administrator al domeniului şi oferindu-i stipendii grase, în ideea că o să-l transforme pe tânărul de viţă princiară într-un adevărat nobil. Numai că, în scurt timp, băiatul care avea atunci ceva mai mult de 20 de ani s-a dedat la plăcerile nepermise ale vieţii demimondene, fiind acuzat de consum de stupefiante, de infracţiuni la regimul rutier, la facultatea unde fusese înscris dovedindu-se a fi o “loază” clasică iar profesorii, în ciuda insistenţei părintelui său cu rang princiar, au fost nevoiţi să-l exmatriculeze. Doamnele prezente ieri după amiază în curtea conacului princiar de la Salcea au ţinut să precizeze însă că micul prinţ Michael Andrew Sturza, nu numai că a abandonat între timp studiile universitare ba, mai mult, este pe cale să îşi ia şi doctoratul, la o universitate “mai bună” decât cea din Suceava. (O.S.)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …