Sunday , October 2 2022

Con 2000, firma puşcăriaşului Constantin Conţac, spectatoare la poleiul de pe drumul judeţean Suceava – Liteni

Balastiera pe care firma familiei Conţac o deţine la Liteni, între DJ 208A  şi râul Suceava este indicată în contractul încheiat între Consiliul Judeţean Suceava şi operatorul care a câştigat licitaţia în 2013 pentru întreţinerea drumurilor judeţene din Suceava, ca sursă principală de material antiderapant 

 liteni polei 1 [800x600]


Un incident rutier fără consecinţe majore, în sensul că cei implicaţi nu au suferit răni care să necesite transportul la spital, poate constitui un punct de plecare pentru analiza modului în care au fost atribuite activităţile de întreţinere, reparaţii şi deszăpezire ale drumurilor judeţene din judeţul Suceava, prin licitaţii organizate încă din 2013 pentru patru ani de atunci înainte.
Ieri dimineaţă, în jurul orei 10.00, nu se putea parcurge în condiţii de siguranţă DJ 208A de la Suceava la Liteni fiindcă partea carosabilă era acoperită cu polei. Un microbuz care transporta opt pasageri către oraşul Liteni a oprit la cererea unei persoane care dorea să fie luată şi ea “cu rutiera”, dar frâna pusă de şofer mai mult a încurcat, maşina intrând în şanţ. Nu au fost răniţi, dar pasagerii microbuzului care făcea cursă regulată între Suceava şi Liteni, au trebuit să îşi continuie la pas drumul spre casă, cu emoţiile inerente.
Primarul oraşului Liteni, Tomiţă Onisii, anunţat despre incident, după un scurt comentariu legat de faptul că evenimentul s-a produs în afara localităţii pe care o administrează, iar responsabilitatea pentru faptul că spaţiul carosabil acoperit cu polei este în gestiunea consiliului judeţean, s-a urcat în cele din urmă într-un utilaj al primăriei, împreună cu şeful serviciului de utilităţi publice al localităţii, Benone Păvăluc  şi ajungând la faţa locului, au rezolvat problema, scoţând din şant microbuzul, dar şi şi alte maşini intrate în vrie din cauza poleiului. Concomitent, a fost împrăştiată şi sare din depozitul primăriei pe drumul judeţean, pentru a nu se mai produce  alte evenimente.
După ce s-a rezolvat problema, cei de la primăria Liteni şi-au putut permite să şi glumească. Glume negre, au apreciat chiar ei. La o sută de metri de zona în care microbuzul care asigură transportul public între municipiul reşedinţă de judeţ Suceava şi oraşul Liteni este în funcţiune o ba-lastieră aparţinând grupului de firme coordonat de familia lui Constantin Conţac, fost preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Botoşani, ţinut luni întregi în arest pentru fapte de corupţie. Con 2000 se cheamă societatea comercială care până cu puţină vreme în urmă era principala indicată în raporturile dintre Consiliul Judeţean şi operatorii de întreţinere şi salubrizare a drumurilor judeţene.liteni polei 2 [800x600]
De acolo, spun cei din zonă, se aprovizionează cu material antiderapant societatea comercială ce aparţine familiei Conţac, pentru a deservi drumurile judeţene din judeţ, pentru care s-a câştigat licitaţia în anul 2013, pentru patru ani. Firma familiei Conţac se chema atunci BIG Conf SRL Botoşani, iar balastiera de la Liteni le aparţinea deja.
Dar povestea este mai lungă. In luna martie a anului 2010, consorţiul format din firmele Transporturi Auto Botoşani, Big Conf Botoşani, Con 2000 Botoşani la care acţionari principali era fostul preşedinte, până în 2004 a Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac şi fiul acestuia, Liviu Conţac a participat la licitaţia organizată de CJ Suceava pentru activitatea de întreţinere şi reparaţii a drumurilor judeţene din judeţul nostru, o afacere de 100 de milioane de lei noi (1.000 de miliarde de lei vechi)– cam 23 de milioane de euro, care să se deruleze pe trei ani. In 2013, familia Conţac a fost din nou câştigătoare, pentru întreţinerea unei bune părţi a drumurilor judeţene din judeţul nostru, prin aceeaşi firmă – Big Conf Botoşani într-un contract multianual. Societatea comercială botoşăneană s-a dovedit a fi tot mai luată în serios de ofertantul de dincoace de apa Siretului, pe calcule care nu pot fi acum puse la îndoială. Ca simpli spectatori ai teatrului licitaţiilor organizate pe bani publici, cetăţenii din Liteni, făcuţi orăşeni la apelul bocancilor tot de o guvernare social democrată, acum mai bine de un deceniu, se întreabă dacă firma familiei Conţac din Botoşani  mai este cumva utilă întreţinerii drumurilor publice din judeţul  Suceava. De precizat că în perimetrul punctului de lucru de lângă locul producerii evenimentului cu microbuzul –  balastiera dintre şosea şi râul Suceava, se lucra ieri intens la întreţinerea utilajelor specifice acti-vităţilor de întreţinere a reţelelor rutiere dar niciunul dintre acesta nu a fost scos din  incintă.
Un domn cu barbă care s-a recomandat ca şef al punctului de lucru ne-a spus că firma pe care o reprezintă Con 2000 SRL, nu mai are de anul trecut niciun contract de întreţinere a drumurilor judeţene din Suceava şi ca atare nu vede de ce ar fi trebuit să intervină. Directorul Direcţiei de drumuri şi poduri din cadrul Consiliului Judeţean, Radu Avădănii, a găsit vinovaţii – mai întâi soferii care nu au redus viteza până la limita evitării oricărui pericol, precum şi cei care au semnalat incidentul care nu au fost destul de expliciţi în detaliile transmise telefonic. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …

One comment

  1. si totusi ce ati vrut sa spuneti cu articolul asta de rahat? am inteles ca firma DOMNULUI CONTAC nu mai are nicio treaba cu drumurile judetene din SV, altceva? Contac este cel mai serios om de afaceri din BT, ESTE RESPECTAT, CA LE CONVINE UNORA SAU NU, asta e adevarul, cat despre apelativul puscarias, da, a fost lucrat de dusmanii lui far valoare, asa cum se intampla in aceste vremuri.