Friday , April 26 2024

Compania Națională de Investiții a primit studiul de fezabilitate al Sălii Polivalente de la Suceava. Urmează analiza și aprobarea, apoi licitația pentru proiectare și execuție

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat în conferința de presă de miercuri, 17 iunie, că a fost informat recent de către Compania Națională de Investiții (CNI) despre faptul că a primit studiul de fezabilitate al Sălii Polivalente. Edilul a precizat că urmează analiza și aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați din studiul de fezabilitate, acest demers urmând a fi realizat la nivelul Consiliul tehnico-economic al CNI și apoi – dacă CTE-ul Companiei își dă acordul – va fi organizată licitația pentru proiectare și execuție. „După realizarea studiului de fezabilitate se vor aproba noii indicatori în comisia tehnico-economică, iar apoi se va trece la realizarea licitației de proiectare tehnică și execuție”, a spus primarul Sucevei.

Întrebat cu privire la valoarea indicatorilor tehnico-economici rezultată din SF-ul predat la CNI, primarul a răspuns că nu a fost, deocamdată, informat cu privire la aceasta. Precizăm că Primăria a comandat un studiu de prefezabilitate (SpF) în 2016 – realizat de firma Arhitect 95 SRL – pe care l-a predat apoi CNI, dar de atunci și până la final de 2019 nu s-a făcut mai nimic. Primul scenariu analizat în SpF-ul respectiv era o structură integral metalică în care suprafața la sol era de maxim 9.000 mp iar clădirea se desfășura pe trei niveluri, urmând să aibă circa 19.000 metri pătrați arie desfășurată și o capacitate de până la 7.000 de locuri iar activitățile sportive care se desfășurau erau sporturi cu mingea: handbal, baschet, volei iar totalul general al investiției, estimat la nivelul anului 2016, era de aproape 85 milioane lei fără TVA. Al doilea scenariu (a doua variantă) era o structură mixtă din cadre de beton armat, dispuse longitudinal iar sala să fie acoperită de o structură metalică iar planșeele peste parter și etaje (cel de la parte și etajul 1 sunt prelungire peste pasarela de acces din corpul de clădire) urmau să fie din beton armat monolit și să aibă o grosime de 12 cm. Totalul general al investiției, estimat în 2016, era de aproape 83,2 milioane lei fără TVA. Scenariul ales în SpF al fost al doilea iar printre avantaje/considerentele luate în calcul au fost: valoarea ceva mai scăzută, durata mai redusă a proiectării părții de rezistență și costurile optimizate pentru realizarea acesteia, costuri mai reduse ca întreținere și exploatare, asigurarea cu minime precauții a condițiilor de protecție la foc normate și posibilitatea lucrului etapizat pentru unele faze de proiectare și execuție „in situ” date fiind caracteristicile lucrului cu betonul armat.



Reamintim că, recent, Ion Lungu a informat despre faptul că a solicitat la CNI urgentarea procedurilor pentru construcția unei săli polivalente, săptămâna trecută având discuții la Compania Națională de Investiții cu privire la realizarea studiului de fezabilitate.

După cum rezultă însă din SEAP, contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost încheiat între Compania Națională de Investiții (deci nu Primăria este parte, interesul municipalității fiind legat de demersurile din anii precedenți) și o firmă din Iași cu multe contracte prin zona de sud a țării, dar în pe data de 13 martie. Potrivit datelor oficiale, câștigătorul licitației este firma STRUCTI PUNCT cu sediul în sat Păun, Comuna Bârnova, județul Iași.

Precizăm la licitația pe care CNI a organizat-o în data de 9 decembrie 2019 pentru realizarea studiului de fezabilitate și a documentațiilor aferente pentru sala polivalentă de la Suceava au fost depuse că nu mai puțin de șapte oferte. Este vorba despre: MOLDPROIECT-ASD (având subcontractant declarat firma Loial Impex); PGA MARKERS; INKSHAPE (având subcontractanți declarați firmele Rudmis Group, ADELACAD și GEOSOND Iași); SC SYSTEGRA ENGINEERING; ARTEHNIS; STRUCTI PUNCT și asocierea firmelor VECTOR CONSULT ASD SRL (leader, având subcontractant S.C.GEOPROB-RPD S.R.L.) cu societatea MACARUT (subcontractanții declarați fiind GEODESIGN SURVEY și CONIN SRL) iar firma BAU STARK era Terț susținător.

Surprinzător este faptul că valoarea pentru care a fost încheiat contractul cu firma STRUCTI PUNCT este de 111.080,61 lei, fără TVA. Practic, este mai puțin de jumătate din valoarea care a fost estimată de Compania Națională de Investiții pentru studiul de fezabilitate și care, conform anunțului de participare simplificat și a fișei de date, era de 227.713,16 lei, fără TVA. Criteriul de atribuire a fost „prețul cel mai scăzut”, deci nu „cel mai bun raport calitate-preț” iar conform fișei de date studiul de fezabilitate trebuie să fie predat la CNI în 60 de zile, aceasta fiind durata de valabilitate a contractului. La puțin timp după încheierea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost instituită la Suceava măsura carantinei. Astfel, deși studiul de fezabilitate trebuia finalizat pe 13 mai, este de presupus că în condițiile în care o lună și jumătate Suceava s-a aflat în carantină, acest aspect a contat iar studiul de fezabilitatea fost predat la mijlocul lui iunie, din fericire nu în cursul lunii iulie.



Precizăm că de aproape un deceniu sunt făcute de către Primăria municipiului Suceava eforturi de a obține finanțare pentru sala polivalentă, însă în afara obținerii – în perioada Guvernului Boc – a suprafeței de 12 hectare la ieșirea din Suceava pentru un complex sportiv care să aibă și o sală polivalentă alături de un bazin olimpic și un nou stadion, nicio altă guvernare nu s-a grăbit să susțină foarte mult Suceava în acest demers.

Totuși, în urma numeroaselor tatonări și pe fondul unor semnale primite de la CNI în timpul scurtei guvernări (aparent) tehnocrate a lui Dacian Cioloș, Primăria a comandat în prima partea a lui 2016 un studiu de prefezabilitate – era obligația municipalității, CNI realizează documentații doar la faze de SF și PT – pentru sala respectivă iar firma Arhitect 95 SRL a fost cea care a realizat studiul respectiv. De atunci, celelalte guverne au tratat cu indiferență demersul Sucevei de a obține fonduri măcar pentru sala polivalentă. Ion Lungu a reiterat în conferința de presă de miercuri, 17 iunie, cu referire la această tărăgănare din 2016 în 2019 că din păcate, timp de trei ani de zile nu s-a lucrat acest la proiect „din considerente politice”. Ion Lungu a precizat – aviz oponenților politici – că dacă vor insista, va aduce probe. (Dan PRICOPE)



Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …