Monday , April 22 2024

Comisarul şef Todiruţ, confirmat ca militar apt limitat, va reveni de luni la conducerea Poliţiei sucevene

Todirut - la IPJ Suceava

Conform legislaţiei în vigoare fostul şef la IPJ Suceava ar putea să revină pe funcţie chiar de luni, cu condiţia ca în termen şapte zile, medicul specialist pe medicina muncii de la IPJ Suceava să îi facă o evaluare pentru a se vedea dacă el poate să îndeplinească atribuţiile pe care le are în fruntea Inspectoratului de poliţie judeţean Suceava. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române – IGPR, Raluca Seucan, a declarat ieri că o comisie formată din medici ai Spitalului MAI, a respins contestaţia formulată de comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ împotriva deciziei luate anterior prin care a fost categorisit militar ca “apt limitat” . “Dacă aşa s-a hotarât în comisie, eu ce pot să comentez?” s-a întrebat Ioan Nicuşor Todiruţ, care de luni va prelua, după mai bine de un an, frâiele IPJ Suceava

De luni, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ îşi va putea relua funcţia de inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie al Judeţului Suceava, după mai bine de un an în care a fost detaşat la IPJ Călăraşi. Acest lucru se va întâmpla după ce s-a început urmărirea penală împotriva sa pentru cumpărarea la suprapreţ a fostului sediu administrativ al defunctei societăţi Zimbru de pe strada Universităţii, pentru Poliţia municipiului Suceava, după ce verificările făcute la IPJ Călăraşi de către reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) în perioada în care comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a condus unitatea au categorisit activitatea acestuia ca fiind management defectuos iar multiplele concedii medicale pe care comisarul şef Todiruţ şi le-a luat, pentru a ieşi din încurcăturile profesionale în care singur s-a băgat, majoritatea de la medici psihiatri, au dus la o concluzie primară a comisiei de evaluare din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor că diagnosticul de sindrom axios depresiv este suficient pentru a se stabili că ofiţerului de poliţie i se poate stabili calitatea de “apt limitat”. Această concluzie a fost contestată de comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, care ar fi trebuit să revină la cârma IPJ în prima zi a lunii iunie 2013. O altă comisie formată din medici ai Spitalului Ministerului Administraţiei şi Internelor a confirmat decizia intiţială, şi pentru că bolile pentru care şi-a luat concediu medical au fost în principal de natură psihică, Ioan Nicuşor Todiruţ, confirmând decizia luată iniţial, chiar dacă poliţistul a contestat-o – “apt limitat”. Purtătoarea de cuvânt al IGPR Raluca Seucan a arătat că Ioan Nicuşor Todiruţ a rămas cu acestă decie, care nu îi interzice însă să îşi preia funcţia de şef al IPJ Suceava, începând de luni, 1iulie a.c. “Conform prevederilor legale, în termen de 7 zile, medicul specialist pe medicina muncii trebuie să îi facă o evaluare pentru a se vedea dacă poate să îndeplinească atribuţiile trecute în fişa postului de inspector şef al IPJ Suceava”, a explicat Raluca Seucan.
Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a confirmat că de luni va reveni în fruntea IPJ Suceava. “Dacă aşa s-a hotărât în comisie, eu ce pot să comentez?” a spus el.
In luna mai a anului trecut, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost detaşat ca inspector şef la IPJ Călăraşi după ce în 2006 s-a început cercetarea penală împotriva sa pentru că a dispus, împreună cu alţi ofiţeri din IPJ Suceava şi lucrători din IGPR, cumpărarea fostului sediu administrativ al SC Zimbru SA cu suma de 116 miliarde de lei vechi, deşi această clădire fusese evaluată de o bancă la maxim 40 de miliarde de lei vechi. Mai mult, o comisie formată din ofiţeri ai IGPR a stabilit că în timpul în care a activat la IPJ Călăraşi, Todiruţ se face vinovat de management defectuos.
De la începutul lunii, după ce detaşarea la Călăraşi a epuizat, deşi se afla în concediu medical, a făcut în două zile scandal pe la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, după ce nu a fost primit în cabinetul său.
In dimineaţa de sâmbătă, 15 iunie, Ioan Nicuşor Todiruţ dar şi în dimineaţa de miercuri, 19 iunie a.c., pentru că nu i s-a acceptat intrarea în biroul de şef al IPJ comisarul şef a făcut scandal dar a apucat că cheme la ordin mai mulţi ofiţeri. Unul a fost admonestat că poza şi numele său au fost scoase de pe site-ul MAI, în locul său fiind pus Marcian Colman iar alţii au fost certaţi că au dispus trimiterea soţiei sale pe o funcţie de execuţie la Secţia de Poliţie Rurală
Preuteşti, din calitatea ce o deţinea anterior, de şef de birou.
N statutul de “apt limitat” ar putea fi criteriu de pensionare în Ministerul Administraţiei şi Internelor
Potrivit explicaţiilor oferite de jurişti, prin “apt limitat” se înţelege că o persoană pune în practică, pentru a realiza activităţile specifice postului pe care îl ocupă, potenţialul fizic şi psihic în proporţie mai mică de 100%. Dacă în urma unor afecţiuni, accidente, etc., au scăzut, în mod corespunzător, sarcinile de serviciu al celui inclus în categorie “apt limitat”, trebuie să cuprindă elemente care pot fi realizate într-o proporţie corespunzătoare, nu mai mult. Angajatorul trebuie, în aceste condiţii să ţină cont în stabilirea programului de muncă şi a activităţilor cuprinse în fişa postului de rezistenţa la stres, rezistenţa la effort fizic prelungit, aptitudini fizice şi aptitudini psihice practicate.
Incă din anul 2011, s-a stabilit că evaluarea personalului MAI va fi realizată luându-se în considerare exclusiv situaţia personală şi profesională a acestuia , fără a se crea situaţii discriminatorii.
Astfel, pentru stabilirea personalului MAI care va fi trecut în rezervă ori ale căror raporturi de serviciu sau de muncă încetează vor fi luate în considerare cinci categorii de evaluare, numerotate de la A la E.
În categoria A intră criteriile referitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, la situaţia menţinerii în activitate după împlinirea limitei de vârstă în gradul profesional sau militar, respectiv la situaţia personalului clasat “apt limitat” ori încadrat în gradul III de invaliditate. Astfel, în funcţie de această categorie, ar fi restructurabili angajaţii MAI clasaţi medical ca “apt limitat” sau cu grad III de invaliditate. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bărbat rănit, după ce a intrat cu mașina într-un pom, la Marginea

Duminică după-amiază, în jurul orei 17.00, în localitatea Marginea, pe drumul spre Sucevița,  un autoturism …

4 comments

  1. Politistii nu sunt MILITARI! Politia e demilitarizata! Pentru autorul articlolului, care este legatura intre politisit si militari?

  2. Bun venit! sau bine ati revenit! mult succes!

  3. Romanii plecati in stainatate..se bucura de revenirea d-voastra la Suceva si vau ramas mereu aproape asa cum au fost dintodeauna!!!! Sa fiti iubit D-nul Todirut!!!!

  4. “DACA VOI NU MA VRETI ,EU VA VREAU”,acum se va face dreptate iar toti cei care au ris de el si lau vorbit de rau ,acum ii vor pupa picioarele…dar nu va fi deajuns,”unde-i Lege nu-i tocmeala”.Isi vor lua rasplata cuvenita!! Respectele mele D-nul Todirut ati fost sinteti si veti ramine un om MARE,iar Sucevenii au nevoie de unul ca D-voastra!!! FELICITARI SI BINE ATI VENIT!!!