Sunday , July 21 2024

Comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, considerat consumator de droguri de DIICOT, audiat în dosarul judecătoarei drogate

Suceveanul Marius Andrei Niță, actualul comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu (GNM), a fost audiat de două ori de procurorii DIICOT în dosarul de crimă organizată în care judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava, cea care se droga cot la cot cu interlopii, a fost trimisă în judecată. Procurorii susțin în rechizitoriu că Marius Andrei Niță ar consuma droguri de mare risc, cu care s-ar fi aprovizionat de la unul dintre liderii grupării de traficanți de droguri. Contactat de către DeFapt.ro, comisarul general adjunct Marius Andrei Niță a recunoscut că a fost audiat de procurori în calitate de martor, dar susține că nu e consumator de droguri și că ar fi o miză politică în contextul în care a fost susținut de PNL Suceava pentru funcția de general adjunct la Garda Națională de Mediu. „Eu sunt de la PNL. M-a susținut partidul pentru funcție. Asta s-a vrut! Să facă rău!”, spune Niță, făcându-se că nu înțelege că el a fost numit la Garda Națională de Mediu în august 2023 iar activitatea de anchetă și supraveghere a grupării din jurul judecătoarei Chirilă a început încă din 2022.

 

 DIICOT: „Numitul Niță Marius-Andrei ar consuma droguri de risc și de mare risc

Marius Andrei Niță, care a fost timp de 13 ani comisar la Garda de Mediu Suceava, a fost impus de PNL comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu. Decizia de numire în funcție a fost semnată de premierul Marcel Ciolacu și contrasemnată de Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, pe 29 august 2023.

Numele lui Marius Andrei Niță apare în dosarul de crimă organizată al traficanților de droguri din Suceava, al celor care o alimentau cu cocaină pe judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava. Mai mult, Niță a fost audiat de două ori în dosarul DIICOT. Prima dată, la structura centrală a DIICOT, apoi la Serviciul Teritorial Suceava.

Procurorii DIICOT au concluzionat că „numitul Niță Marius-Andrei ar consuma droguri de risc și de mare risc, aprovizionându-se cu astfel de substanțe de la C. P., precum și de la alte persoane cu astfel de preocupări, de pe raza orașului Gura Humorului”, conform presei locale, care citează rechizitoriul DIICOT.

„Nu am declarat că sunt consumator”

La solicitarea DeFapt.ro, comisarul Marius Andrei Niță a recunoscut cu greu că a fost audiat ca martor de două ori de DIICOT.

Cu toate acestea a sugerat că ar putea fi victima unui complot pe plan local pentru că el nu ar fi consumat niciodată droguri.

„Nu am declarat că sunt consumator, nu știu de unde a apărut așa ceva. Nu am consumat, sunt niște chestii cu care nu am nici o legătură”, a spus comisarul Niță.

Întrebat care au fost motivele pentru care a fost audiat, Marius Andrei Niță a spus că procurorii DIICOT l-au întrebat dacă o cunoaște pe judecătoarea de la Suceava și pe traficanții de droguri.

„M-au întrebat, nu o cunosc! Nu am văzut-o în viața mea. Nu știu de unde au făcut ei legăturile astea. Eu v-am spus, erau niște persoane din Gura Humorului de unde sunt eu de loc, care au fost chemate să dea declarații de altă persoană, nu de judecătoare.

M-au întrebat dacă o cunosc, dacă am legături. M-a întrebat de foarte multă lume. De unul pe care îl cunosc de mic am spus că consumă droguri. Stiți cum, orășelul micuț, am auzit. Nu am nici o prietenie cu el. Salut, salut, și atâta tot”, a precizat Marius Andrei Niță pentru DeFapt.ro.

Întrebat cum a ajuns procurorul să constate că ar fi consumator de droguri de mare risc, Niță a spus că nu știe. „Voi afla când va fi timpul. Pe mine m-au întrebat dacă îi cunosc și știu cu ce se ocupă. Le-am spus ce am auzit. Orașul e micuț, e cât jumate de cartier. Toată lumea se cunoaște”.

Comisarul Niță a readus în discuție faptul că ar putea fi o miză politică în contextul în care a fost susținut de PNL Suceava pentru funcția de general adjunct la Garda Națională de Mediu. „Eu sunt de la PNL. M-a susținut partidul pentru funcție. Asta s-a vrut! Să facă rău! Arătați-mi și mie niște fapte dovedite că am cumpărat de la ăla. În data de am cumpărat substanța aia. În rechizitoriu trebuie să scrii, nu poți să scrii că eu aș fi consumator”, s-a apărat comisarul Niță.

Citiți AICI toate declarațiile acodate din Niță pentru DeFapt.ro

Niță din Humor, numit în august anul trecut adjunct la GNM

În august 2023, la Garda Națională de Mediu a fost numit un nou comisar șef adjunct, Marius Andrei Niță, care s-a recomandat ca având o experiență de 13 ani în Garda Mediu. “Este vorba despre domnul Marius Andrei Niță. Cu o experiență de 13 ani în Garda Națională de Mediu aceasta este familiarizat cu problematica instituției noastre”, a anunțat atunci printr-un comunicat GNM. Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, spunea cu această ocazie  că funcția este ocupată de un profesionist, un comisar de mediu încă din 2010:  “Salut completarea echipei de conducere GNM cu un nou Comisar General Adjunct și mă bucur că această funcție a fost ocupată de un profesionist, comisar de mediu încă din anul 2010. Consider că pentru a aduce îmbunătățiri unui sistem, trebuie mai întâi să-l cunoști. Tocmai de aceea, experiența acumulată pe toate palierele funcțiilor din cadrul instituției, de către domnul Niță, va aduce un aport semnificativ în atingerea obiectivelor Gărzii Naționale de Mediu, pe care eu mi le-am asumat în calitate de Comisar General”, a afirmat Andrei Corlan. De asemenea, Marius Andrei Niță a declarat la momentul numirii  că este familiarizat cu activitatea Gărzii de Mediu și îi va fi ușor să se adapteze și integreze. “Sunt onorat de aceasta numire și sunt bucuros la rândul meu că fac parte din această echipă de conducere a Gărzii Naționale de Mediu, o echipă deși tânăra, cu foarte multă experiență acumulată în domeniu. Cunoștințele dobândite pe parcursul celor 13 ani de activitate neîntrerupta în Garda de Mediu Suceava, mă vor ajuta să pun umărul la atingerea obiectivelor instituției. Sunt familiarizat cu activitatea Gărzii Naționale de Mediu și cu legislația specifică, așa încât îmi va fi foarte ușor să mă adaptez și să mă integrez”, a declarat Marius Andrei Niță.

 

Vezi si

Copil rănit ușor, la Frasin, într-un accident produs de un șofer care nu a acordat prioritate

Sâmbătă, în jurul ora 13.05, C. Cosmin, de  29 ani, din  Târnăveni – Mureș,  conducea …