Thursday , March 28 2024

Combinaţii şi scandaluri la conferinţa de alegere a şefului tinerilor liberali suceveni

Sandu, alegeri TNL 1

Taberele care-l susţineau fie pe Cătălin Pintea, fie pe Mihai Moraru la şefia organizaţiei sucevene a Tineretului Liberal şi-au pus oameni în comisia de numărare a voturilor. La numărare a ieşit învingător primul, la renumărare a ieşit al doilea şi au urmat discuţii în care secretarul general al TNL, Costel Alexe, a încercat să înduplece pe oamenii lui Moraru să îi facă loc lui Pintea. In acest timp, procesele verbale cu numărarea şi renumărarea voturilor au fost rupte iar voturile lui Moraru au fost anulate, după cum s-a văzut la a treia renumărare. După un scandal din care nu au lipsit replici între deputaţii Costel şi Florin Alexe, pe de o parte iar de cealaltă parte Ilie Niţă şi Stefan Băişanu, acesta în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PNL, fiind supărat de cum a fost organizate alegerile 

Conferinţa judeţeană de alegeri a organizaţiei Tineretului Naţional Liberal (TNL) Suceava au candidat preşedintele interimar, Cătălin Pintea şi Mihai Moraru a fost una cu un scandal cum rar s-a mai văzut la PNL. Scandalul de toată jena a avut loc, sâmbătă, în sala mică a Casei de Cultură şi este dovada subculturii politice din zona liberală. Nu doar scandalul în sine este problema, ci combinaţiile care s-au făcut cu fentarea statutului, numărători foarte dubioase ale voturilor, rupere de acte şi înregistrări în secret, pe lângă cele de pe diverse site-uri şi bloguri. Mai interesant decât tot este faptul că, ambele tabere erau pregătite pentru scandal şi cu ore bune înainte de şedinţă au anunţat, neoficial, presa că vor avea subiecte bune pentru prima pagină.
Candidaţii la şefia organizaţiei de tineret sunt avocatul Cătălin Pintea – un tânăr care a muncit în ultima perioadă pentru constituirea unor organizaţii pe plan local, scopul imediat fiind de a-i pune beţe-n roate liderului judeţean al PNL, Stefan Băişanu – şi Mihai Moraru – fiul fostului primar de Vatra Dornei, Ioan Moraru, actualmente director la Compania Naţională a Uraniului.
Ambele tabere şi-au pus în comisia de numărare a voturilor susţinători de credinţă. Spre exemplu, din partea celor care îl susţineau pe Pintea era prietena deputatului Radu Surugiu – un alt adversar al lui Stefan Băişanu – iar din partea lui Moraru era chiar cumnatul acestuia. Din câte se pare, totuşi numărul celor care în comisia de numărare a voturilor erau din tabăra lui Pintea îl depăşea pe cel al susţinătorilor lui Moraru, acesta din urmă bazându-se sigur doar pe doi oameni din şapte.
In urma numărării voturilor, Pintea a obţinut 59 de voturi, iar Moraru a fost votat de 49 de delegaţi. Părându-li-se suspect rezultatul, oamenii lui Moraru au cerut să se numere din nou voturile cu mai multă atenţie. După renumărarea voturilor a câştigat alegerile Mihai Moraru cu 67 de voturi, în timp ce Pintea ar fi obţinut 40 de voturi, iar două au fost anulate. Se face un nou proces verbal în care se trece şi faptul că se anulează prima numărătoare.
Pauza de ţigară: prilej de contre şi combinaţii
Procesul verbal nu este încă semnat şi se trece la deschiderea urnei cu voturile pentru membrii biroului organizaţiei de tineret. Intre timp, au loc discuţii, uneori chiar destul de aprinse, „la o ţigară” între membrii comisiei de numărare a voturilor pentru funcţia de preşedinte al TNL. Au fost iniţiate de către secretarul general al TNL la nivel naţional, deputatul ieşean Costel Alexe. Susţinătorii lui Moraru i-au reproşat că vrea să îi influenţeze şi să lase garda jos ca să îl poată favoriza pe Pintea. In timp ce Alexe pleda spunând că Pintea a muncit foarte mult, cumnatul lui Moraru a spus că nu poate să îşi trădeze ruda, doar pentru că vine cineva de la centru cu o altă opinie.
Alexe a insistat şi în baza unei adrese a secretariatului general al TNL transmisă la solicitarea filialei TNL Suceava în care se arăta că Moraru a fost membru PNL în ianuarie 2010, iar din mai 2010 până în 30 mai 2013 nu a mai figurat ca membru, dar a fost introdus în PNL, cu data de validare de Biroul Permanent Teritorial, 14 ianuarie 2001. In adresă se menţionează că situaţia a fost transmisă grupului de control şi audit ce va efectua o analiză a filialei PNL Suceava.
Acesta este punctul de vedere al multor tineri liberali nu neapărat din susţinătorii lui Pintea, cât dintre adversarii lui Băişanu, Pintea fiind pentru ei o oportunitate de a lovi în liderul judeţean al seniorilor liberali.
De cealaltă parte, opozanţii lui Pintea i-au spus lui Alexe că avocatul pe care îl susţine nu s-a implicat chiar ani şi ani de zile la rând în ce priveşte organizaţia de tineret şi că au mai fost şi alţii care, fie la nivel de judeţ, fie la nivel de municipiu, din funcţii de conducere sau chiar în calitate de simpli membri, s-au luptat pentru partid.
Devenea tot mai clar faptul că lupta nu mai era doar între doi băieţi ce vor un ciolan, ci între Băişanu care venise în sală spre nemulţumirea preşedintelui şi a secretarului TNL, Florin şi respectiv, Costel Alexe şi, de cealaltă parte, între cei care nu îl mai agrează pe actualul lider, între ei fiind şi persoane din alte judeţe.
Susţinătorii lui Pintea au continuat să îi reproşeze lui Băişanu, nu doar în pauza de ţigară, ci tot timpul, cu orice ocazie au avut – înainte de şedinţă, la şedinţă şi după şedinţă – că se bagă în treburile organizaţiei de tineret, ceea ce nu ar fi statutar. De cealaltă parte, oamenii lui Băişanu nu au privit deloc cu ochi buni că venea cineva de la Iaşi sau de la Bucureşti să le strice jocurile. La un moment dat Ilie Niţă, spre finalul conferinţei de alegeri, unul din seniorii liberali care îl susţin făţiş pe Băişanu, l-a înjurat pe Florin Alexe tocmai pentru că „a venit să comande la Suceava”.
Moraru jr. umilit total la a treia numărătoare, Băişanu face din nou scandal, iar delegaţia TNL o şterge englezeşte cu actele
In timpul discuţiei “de la o ţigară”, la prima urnă de numărare a voturilor se făceau potlogării grosolane. Asta a rezultat la întoarcerea comisiei din pauza de ţigară, Alexe avertizându-i pe susţinătorii lui Moraru că nu va valida rezultatul numărătorii care îl dădea câştigător pe favoritul lui Băişanu. Semnalul a fost clar: ori Pintea, ori nimeni altcineva. Se trece la numărarea, pentru a treia oară, a voturilor, iar de această dată rezultatul a cunoscut cea mai mare schimbare: Pintea nu mai avea nici 59 şi nici 40 de voturi, ci 47 iar Moraru nu avea nici 49 şi nici 67 de voturi, ci doar un vot, probabil al său.
In rest, numărul voturilor „anulate în timpul pauzei de ţigară” a crescut de la două la mai mult de douăzeci. Enervaţi la culme de această „ciudată întâmplare”, oamenii lui Moraru din comisie au spus clar, chiar în sala mică a Casei de Cultură, că refuză să semneze vreun act în acest sens.
A fost din nou momentul în care Băişanu nu s-a putut abţine şi a intervenit ca să „clarifice”, cel mai probabil în favoarea lui Moraru, lucrurile. Asta după ce la un moment dat fusese „invitat” pe un ton mai puţin elegant să plece din sală. Si mai ciudat este că, tot în pauza de ţigară cerută de Alexe, au dispărut şi actele cu privire la primele numărători în care ba era Pintea câştigător, ba era Moraru.
Finalul a fost la fel de jenant ca toată şedinţa: delegaţia TNL care a supravegheat conferinţa judeţeană de alegeri, condusă de preşedintele TNL, deputatul Florin Alexe, şi din care au făcut parte mai mulţi membri din conducerea naţională a TNL, a luat toate documentele şi voturile exprimate şi a plecat din sală fără a oferi niciun fel de explicaţii privind validarea alegerilor. Există însă şi unele bănuieli în tabăra lui Moraru că au fost rupte toate actele pentru a şterge urmele, însă nu au fost dovezi în acest sens, ci doar pentru cele de la prima numărătoare.
De la Iaşi se comunică, oficial, că rezultatele la TNL Suceava au fost anulate
Oficial, s-a spus că în urma acestei situaţii care a creat derută în rândul tinerilor liberali suceveni prezenţi la conferinţa de alegeri, delegaţia conducerii TNL a decis să ia toate actele şi documentele şedinţei, iar această decizie a fost determinată de rezultatele contradictorii la numărarea voturilor pentru funcţia de preşedinte al TNL Suceava, la care au candidat Cătălin Pintea şi Mihai Moraru.
A doua zi, la Iaşi, deputatul Costel Alexe candida la şefia organizaţiei judeţene de tineret. Printre cei prezenţi a fost şi preşedintele Florin Alexe care s-a putut abţine să nu dea „un semnal mediatic” privind situaţia de la Suceava. El a declarat că alegerile pentru şefia TNL Suceava au fost anulate, ceea ce ar fi un scenariu care ia-r fi convenit, în ultimă instanţă, şi lui Băişanu, dar Alexe spune că s-au anulat alegerile la TNL Suceava „din cauza intervenţiei în procesul de vot”, el susţinând că în sală au intrat mai mulţi delegaţi decât ar fi trebuit. „S-au anulat alegerile de la TNL Suceava din cauza intervenţiei în procesul de vot. Au intrat în sală mai mulţi delegaţi decât ar fi trebuit. Decizia anulării alegerilor a fost luată de către secretarul TNL Costel Alexe, care a fost şeful comisiei de numărare a voturilor. Aşteptăm un raport al acestei comisii, iar în următoarea şedinţă de Birou Naţional al TNL se va decide data la care va fi organizat un nou scrutin pentru conducerea tinerilor liberali suceveni”, a spus Florin Alexe, la Iaşi, citat de Mediafax. Menţionăm că tot ieri, la Iaşi, a avut loc Conferinţa judeţeană de alegeri, deputatul Costel Alexe fiind singurul candidat la şefia organizaţiei.
Aritmetica lui Alexe: dacă lipsesc vreo douăzeci de delegaţi din convocator înseamnă că au fost în plus
Cel puţin surprinzătoare este declaraţia lui Florin Alexe care spune că ar fi mai mulţi delegaţi în sală decât ar fi trebuit. Asta pentru că de convocator s-a ocupat chiar avocatul Cătălin Pintea, cel susţinut de liderii centrali ai TNL, împreună cu o avocată din Bucureşti. In plus, din punct de vedere aritmetic, este foarte interesant de explicat cum de în convocator apăreau 136 de persoane, la alegeri au fost 109 şi totuşi Florin Alexe ar fi declarat, la Iaşi, că la alegerile din Suceava au fost mai mulţi delegaţi.
Un alt argument este situaţia ciudată care s-a produs când, pe scena sălii unde se desfăşura conferinţa judeţeană de alegeri a TNL, a luat cuvântul, neivitată, Roxana Carina Andrieş. Ea a spus că este preşedintele organizaţiei TNL din comuna Hânţeşti, a fost aleasă consilier local şi a reclamat că nu este pe lista de delegaţi, precizând că în sală sunt alţi aproximativ 20 de membri ai unor organizaţii, ce ar fi trebuit să fie delegaţi şi nu se regăsesc pe listă.
Majoritatea delegaţilor erau din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Gura Humorului, iar vreo câţiva ajunseseră de pe la Fălticeni şi de la Vatra Dornei. Foarte interesant era faptul că din localităţi destul de importante ale judeţului şi unde sunt organizaţii destul de puternice ale PNL au lipsit delegaţi la conferinţa judeţeană de alegeri de la TNL, iar cel mai bun exemplu este oraşul Siret care are primar PNL şi unde chiar este greu de crezut că nu puteau fi de faţă măcar o mână de tineri. Această gafă a fost speculată de liderul judeţean al PNL, Băişanu spunând că organizaţii mari, precum cele din Siret, Frătăuţi, Marginea sau Drăgoieşti, nu au fost convocate. De altfel, Băişanu nu a scăpat prilejul de a anunţa că sesizează, la Curtea de Arbitraj al PNL, că la Conferinţa judeţeană de alegeri TNL Suceava au fost mai multe nereguli, printre acestea şi că 49 de organizaţii locale TNL nu au fost convocate.
Băişanu nu se dezminte şi presează adversarii cu o înregistrare pentru cei de la Bucureşti, nu ştie dacă o face publică sau nu
Pe de altă parte, Băişanu nu s-a abţinut de la a marşa pe un fel de duel de orgolii în perspectiva destul de apropiată a alegerilor la organizaţia de seniori, spunând că l-a „pus pe gânduri” faptul că nu a fost invitat în prezidiu. I s-a replicat clar că nu este treaba lui iar confruntarea dintre Băişanu şi Alexe a ilustrat cât se poate de bine tensiunile dintre PNL, la fel ca şi comentariile pro şi contra din sală şi de după şedinţă.
Tot Băişanu a remarcat că sloganul lui Cătălin Pintea – „Echipa lui Crin susţine pe Cătălin” – este nepotrivit. “Eu cred că echipa lui Crin îl susţine pe Crin Antonescu la preşedinţia României. Crin Antonescu candidează. Cătălin candidează la preşedinţia organizaţiei judeţene. Cred că tot echipa lui Crin îl susţine şi pe celălalt candidat”, a spus Băişanu.
PreşedinteleTNL, Florin Alexe, a declarat că la conferinţa de alegeri se votează prin delegaţi, menţionând că problemele sesizate vor fi rezolvate de Curtea de Arbitraj. „Vom analiza tot ce s-a întâmplat, dar din punctul nostru de vedere toţi paşii ceruţi de Regulament şi Statut au fost îndepliniţi. Există un convocator semnat şi transmis în termen. Toţi paşii s-au făcut. încercăm să remediem aceste probleme pe cât se poate”, a spus preşedintele TNL.
Pintea nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a da unele declaraţii, de această dată „la rece” faţă de evenimentele de sâmbătă.
Surpriza a venit, însă, ieri de la Băişanu. El a confirmat unele zvonuri cu privrie la faptul că, pe lângă înregistrările de câteva zeci de minute care au fost postate pe site-uri şi pe bloguri, este şi o înregistrare făcută în secret pe toată durata şedinţei, inclusiv la unele discuţii care au avut loc „la pauza de ţigară”. Nu s-a ferit să recunoască faptul că va folosi înregistrarea respectivă ca un fel de „as din mânecă”. „Alegerile au fost falsificate. Avem ca probă o casetă martor”, a spus liderul PNL Suceava. Intrebat cum de nu a observat nimeni camera respectivă, el a răspuns că „aşa e viaţa”. „Erau prea siguri că vor conta cei ce numără voturile, nu cei ce votează. Totul se vede de la un capăt la altul. Vom duce caseta ca probă la Bucureşti şi apoi vom decide dacă facem publică sau nu această casetă”, a declarat liderul PNL Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …