Wednesday , April 7 2021

UPDATE: Colonelul Timu, șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, reținut de DNA. Reacția DGPI

În perioada 2017 -2020, șeful de la Suceava al structurii de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne a pretins și primit de la fostul șef de la Permise, Obreja Radu-Ionuț, șpăgi cuprinse între 2.000 și 90.000 euro și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro.

UPDATE: Într-un comunicat, Direcția Generală de Protecție Internă anunță că instituția cooperează cu DNA pentru a sprijini ancheta.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a inculpatului TIMU FLORIN CONSTANTIN, colonel, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne), pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.


În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de politie (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale)
La data de 04 martie 2021, inculpații TIMU FLORIN CONSTANTIN și OBREJA RADU IONUȚ vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind activități de corupție presupus a fi comise la nivelul Compartimentului permise de conducere auto Suceava .
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.
De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Într-un comunicat de presă, Direcția Generală de Protecție Internă anunță că instituția este în cooperare cu DNA, fiind luate măsuri complementare pentru sprijinirea anchetei.

Comunicatul DGPI:

„Având în vedere comunicatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) nr. 182/VIII/3 din 04.03.2021 și unele aspecte prezentate în mass-media cu privire la activitatea și personalul Direcţiei Generale de Protecție Internă (DGPI), în vederea asigurării unei transparențe instituționale ridicate și pentru o corectă informare publică, Compartimentul Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele precizări:
În contextul instrumentării de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari a unei cauze penale, ce vizează documentarea unor suspiciuni privind infracțiuni de corupție săvârșite de personal al structurii teritoriale Suceava a DGPI, vă aducem la cunoştinţă că la nivelul direcției generale sunt întreprinse măsuri complementare pentru sprijinirea anchetei DNA.
DGPI manifestă toleranţă zero față de orice încălcare a legii de către personalul propriu și își reafirmă determinarea de a acționa cu echidistanță și profesionalism în misiunile încredințate prin lege, urmând a dispune măsuri în consecință în funcție de rezultatul cercetărilor întreprinse de către organele de urmărire penală și decizia pronunțată de instanța competentă.
Compartimentul Informare și Relații Publice”

Vezi si

Președintele Academiei Române: Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, o adevărată universitate creştin-ortodoxă (FOTO-VIDEO)

Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, mai ales a celor de la sud şi …

2 comments

 1. tocmai isi savura pensia speciala pentru “munca”depusa , ce ghinion

 2. Adevarul si barfa

  prin suceava circula urmatoarea barfa: lui obreja i s-ar fi solicitat politicos bani de biscuiti: un milion de euro in perioada campaniei electorale.
  avand impresia ca si-a castigat postura de semizeu, obreja ar fi raspuns iritat ca e totusi prea mult.
  si s-a facut liniste. apoi,… coincidenta.
  in scurta perioada, obreja a fost demascat cu presa, televiziuni si circ mediatic.
  este adevarat sau e doar o barfa?
  oricum va infunda puscaria, asa ca a spune adevarul e cea mai buna solutie, atat pt. el dar si pt. timu.
  cat e Adevar, cat barfa?
  mai exista si o alta retea care aduna bani negri pt. politicienii locali si nationali de la reteaua lui timu-obreja and company?
  aceasta retea include si procurori, judecatori, politicieni si alti tradatori din servicii?
  cine sunt acestia?
  cat e Adevar, cat barfa?
  Adevarului nu i-a fost niciodata frica de nimic. Nici macar cand a fost rastignit.