Thursday , April 8 2021

Colonelul Timu, șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, arestat

În perioada 2017 -2020, șeful de la Suceava al structurii de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Florin Constantin Timu, a pretins și primit de la fostul șef de la Permise, Obreja Radu-Ionuț, șpăgi cuprinse între 2.000 și 90.000 euro și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro. El a fost ridicat miercuri de DNA și dus la București, în urma audierilor fiind reținut în noaptea de miercuri spre joi. Tribunalul București a decis joi seara arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Timu este acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Pe românește: ditamai șeful Serviciului de Protecție Internă (ăla care trebuia să afle dacă polițiștii încalcă legea) cerea șpagă de la un alt mare polițist șpăgar, șeful de la Permise, și-l lăsa pe cel din urmă săși continue în voie matrapazlâcurile  

UPDATE: Judecătorii Tribunalului București au decis joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului TIMU FLORIN CONSTANTIN, colonel, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava și a inculpatului OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de politie, la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a inculpatului TIMU FLORIN CONSTANTIN, colonel, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne), pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de politie (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).
Ieri, inculpații TIMU FLORIN CONSTANTIN și OBREJA RADU IONUȚ urmau să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind activități de corupție presupus a fi comise la nivelul Compartimentului permise de conducere auto Suceava .
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.
De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Într-un comunicat de presă, Direcția Generală de Protecție Internă anunță că instituția este în cooperare cu DNA, fiind luate măsuri complementare pentru sprijinirea anchetei.

Comunicatul DGPI:

„Având în vedere comunicatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) nr. 182/VIII/3 din 04.03.2021 și unele aspecte prezentate în mass-media cu privire la activitatea și personalul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), în vederea asigurării unei transparențe instituționale ridicate și pentru o corectă informare publică, Compartimentul Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele precizări:
În contextul instrumentării de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari a unei cauze penale, ce vizează documentarea unor suspiciuni privind infracțiuni de corupție săvârșite de personal al structurii teritoriale Suceava a DGPI, vă aducem la cunoștință că la nivelul direcției generale sunt întreprinse măsuri complementare pentru sprijinirea anchetei DNA.
DGPI manifestă toleranță zero față de orice încălcare a legii de către personalul propriu și își reafirmă determinarea de a acționa cu echidistanță și profesionalism în misiunile încredințate prin lege, urmând a dispune măsuri în consecință în funcție de rezultatul cercetărilor întreprinse de către organele de urmărire penală și decizia pronunțată de instanța competentă. Compartimentul Informare și Relații Publice”. (O.S.)

Vezi si

Benzi unice pentru transportul public, doar după sosirea la Suceava a încă 15 autobuze electrice

“Suntem blocați, ținuți în loc. Ca să facem acea bandă unică pentru transport public trebuie să …

One comment

 1. ciuciu determinare

  politia, siguranta si incredere.
  este fotografia de la acest articol. face cat o mie de cuvinte, si ironic vorbind, avem in vedere mega coruptia la nivelul acestei institutii sucevene.
  politia la suceava este o cumatrie si o caracatita de interese personale, o institutie in slujba politicienilor locali.
  cancerul acesta al coruptiei s-a extins peste tot, prin majoritatea institutiilor, si inclusiv in cele judiciare si contrainformative ale sucevei.
  cum? de ce? si cui foloseste???
  intrebati insecta de la C. Jud., fara a carui ,, binecuvantare locala” nu se face nici o numire de la Bucuresti.
  coruptia de la suceava este atentat la siguranta statului, mai ales ca suntem si judet de granita.
  legea hotilor, asta functioneaza din plin la suceava.