Sunday , November 28 2021

Colonel al Securității din Ucraina, ales în fruntea Consiliului Raional Cernăuți. A fost singurul candidat

În pofida unei noi crize politice care se conturează la nivelul Conailiului Local Cernăuți și a unor intrigi de la nivelul Consiliului Regional, situația pare mai stabilă la Consiliul Raional Cernăuți – raionul fiind nou înființat din teritoriile comasate ale mai multor raioane, în urma recentei reforme administrative.

Deși cei 54 de deputați fac parte din nu mai puțin de 10 partide politice, numai un singur candidat a fost la funcția de președinte al Consiliului Raional. Un colonel de securitate, de loc din regiunea Cernăuți, dar care lucra de vreo trei ani la Kiev. Nimeni nu a făcut gestul firesc în orice democrație respectabilă: să candideze contra colonelului.

Întâmplător sau nu, el a candidat din partea partidului prezidențial „Sluga poporului”, care în Consiliul Raional Cernăuți are 9 deputați – în țara vecină membrii deliberativelor lcoale, raionale și regionale nu se numesc consilieri, ci deputați, iar parlamentarii sunt deputați ai poporului. Până la diferența de 54 de mandate, componența politică a respectivului consiliu raional este următoarea: „Alternativa Unică” – 7 deputați; „Solidaritatea Europeană” – 7 deputați; „Platforma de Opoziție – Pro Viață” – 6 deputați; Batkivșcina – 5 deputați; „Pentru viitor” – 4 deputați; „Echipa lui Mihailishin” – 4 deputați; „Propunere” – 4 deputați; „Controlul poporului” – 4 deputați; „Partidul radical al lui Oleg Lyashko” – 4 deputați.

Luni, Ruslan Domnițak a devenit președintele Consiliului Raional Cernăuți. Singurul candidat la funcția respectivă a fost ales cu 50 de voturi din cele 54 exprimate, potrivit molbuk.ua. Născut într-un sat din vechiul raion Secureni – în prezent în macroraionul Nistru -, angajatul Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU) pe zona responsabilă de lupta împotriva crimei organizate a lucrat, anterior, în poliție aproape 25 de ani.

În 1996, a început să lucreze ca polițist de patrulare – departamentul de linie din Cernăuți și la stația Larga, apoi șeful filialei orașului din orașul Novoyavorivsk din regiunea Liov. A avansat de la prim adjunct al departamentului regional ca șef al departamentului de urmărire penală din regiunea Cernăuți al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, iar în 2014 a devenit șef adjunct al Poliției Naționale din regiunea Liov, unde a stat timp de trei ani și s-a retras – oficial, desigur – iar în câteva luni i s-a oferit un loc de muncă în SBU, la Direcția principală pentru combaterea criminalității organizate.

Președintele Consiliului Raional Cernăuți (colonel SBU, potrivit celor de la 0372.ua) va avea patru adjuncți – Liudmila Kușnir (Alternativei Unică), Andriy Fedosov (Solidaritatea Europeană), Volodimir Serediuk (Controlul poporului – fost viceprimar al orașului Cernăuți) și Oleksandr Kaspruk (Propunere). De remarcat că reprezentanții partidului „Platforma de Opoziție – Pentru Viață” în Consiliul Raional Cernăuți au anunțat, oficial, trecerea în opoziție.

Potrivit rezultatelor alegerilor locale din 25 octombrie 2020, „Platforma de Opoziție – Pentru Viață” este reprezentată în Consiliul Raional Cernăuți de 5 deputați care, conform celor de la publicația cernăuțeană de limbă română „Libertatea cuvântului” sunt: Mihai Jar, Tetiana Gordița, Serhii Kedi, Maria Ivaniuk și Viktor Melnyciuk.

Raionul Cernăuți este cel mai mare dintre cele trei districte nou formate din regiune din comasarea vechilor raionae. Pe teritoriul său locuiesc aproximativ 654 de mii de oameni. Noul teritoriu administrativ cuprinde 33 de comunități teritoriale unite – rezultate, la rândul lor, din comasarea vechilor localități -, în timp ce districtul Nistru include 10 și districtul Vijnița 9. Fiind cel mai mare dintre cele trei raioane nou înființate, Cernăuți include toate comunităţile româneşti, alături de alte localităţi ucrainene, dar nu şi comuna Mămăliga, care a fost alipită la raionul Nistru. (D.P.)

Vezi si

Astăzi, manifestări dedicate Zilei Bucovinei și aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun din centrul Sucevei

După ce vineri  a fost deschis Târgul de Crăciun și, la Muzeul de Istorie, a …