Saturday , July 13 2024

COD PORTOCALIU de ploi torențiale și vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri dimineață o avertizare COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă astăzi între orele  14.00 – 23.00.

Conform meteorologilor, în intervalul menționat, în zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nordvestul Moldovei, inclusiv județul Suceava,  vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat
peste 50…70 l/mp.

De asemenea, ANM a emis și un COD GALBEN de instabilitate atmosferică, valabil de miercuri, de la ora 12.00, până joi, 6 iulie, ora 02.00. Astfel, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Totodată, este în vigoare și o informare meteorologică de  disconfort termic ridicat și caniculă, pentru zilele de 5 și 6 iulie.
În intervalul menționat disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi  caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade. (O.S.)

 

Vezi si

Sâmbătă și duminică, restricții de circulație pentru mașinile mai mari de 7,5 tone, din cauza temperaturilor ridicate

Având în vedere informările privind înregistrarea de temperaturi ridicate, emise de Administrația Națională de Meteorologie, …