Wednesday , July 6 2022

Cod galben de inundatii in urmatoarele ore in judetul Suceava. Posibile fenomene periculoase pe raurile Sucevita si Solca

Hidrologii au emis, sambata, mai multe avertizari cod galben de inundatii pentru bazine hidrografice din noua judete, inclusiv Suceava, fiind vizate scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie. Cele mai multe dintre avertizari sunt valabile pana la ora 23.00.

inundatii

Potrivit hidrologilor, judetele atentionate sunt Suceava, Caras-Severin, Hunedoara, Brasov, Harghita, Covasna si Vrancea.

Fenomene periculoase pot aparea pana la ora 23.00 pe raurile mici din bazinele hidrografice: Suceava – bazin mijlociu si inferior, Moldova – bazin superior, judetul Suceava, cu mai mare intensitate acestea urmand a se produce pe raurile Sucevita si Solca.

Una dintre avertizari este valabila pana la ora 21.00 si vizeaza bazinele hidrografice Bistra si Mures – afluentii aferenti sectorului aval S.H. Gelmar – confluenta cu raul Dobra, judetele Caras-Severin, Hunedoara.

“Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri mici din bazinele hidrografice: Cerna (afluent al Muresului) – bazin inferior”, spun hidrologii.

Celelalte avertizari sunt valabile pana la ora 23.00. Una dintre ele vizeaza raurile mici din bazinul hidrografic Trotus, fiind afectate rauri din judetele Bacau, Neamt, Harghita si Covasna.

“Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri mici din bazinele hidrografice: Ciobanus, Asau, Tazlaul Sarat”, mai anunta hidrologii.

De asemenea, se pot inregistra inundatii in bazinele hidrografice: Putna – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Susita – bazin superior, judetul Vrancea. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri mici din bazinele hidrografice: Putna – bazin superior amonte S.H. Tulnici, Zabala – bazin superior.

Mai sunt vizate bazinele Bistra, Mures si Olt – bazin amonte S.H. Fagaras, urmand a fi afectate zone din judetele judetele Brasov, Harghita, Covasna.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Vezi si

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri o atenționare meteo COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică …