Monday , December 5 2022

CNADNR, atenţionată privind consecinţele penale ale jongleriilor licitaţiei pentru tronsonul trei la centura Sucevei

stalpi centura [800x600]

“Nerespectarea documentaţiei de atribuire şi a ofertei asumate de către SC Teo Trans Consulting SRL şi acceptate de către achizitor fac imposibilă recepţia lucrărilor”, se arată într-o adresă transmisă zilele trecute către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România

 
Firmele specializate continuă să atragă atenţia cu privire la neregulile din procedura de achiziţie în baza căreia contractul pentru finalizarea lucrărilor la al treilea tronson al centurii Sucevei a fost atribuit celor de la Teo Trans şi Straco. Potrivit unei recente adrese comunicate de către societatea Best Road Semnalizare SRL Bucureşti celor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – autoritatea contractantă la licitaţia privind centura de ocolire a municipiului Suceava – este evidenţiat faptul că “nerespectarea documentaţiei de atribuire şi a ofertei asumate de către SC Teo Trans Consulting SRL şi acceptate de către achizitor fac imposibilă recepţia lucrărilor”. Dacă totuşi recepţia va avea loc, în zilele următoare – cum au afirmat oficialii de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, şi în condiţiile neremedierii defecţiunilor arătate în mai multe cazuri atât în media locală şi naţională, cât şi de către societatea Best Road Semnalizare SRL Bucureşti vor fi încălcate prevederile Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii. “Această încălcare poate atrage inclusiv răspunderea penală a persoanelor implicate”, se mai arată în adresa celor de la Best Road Semnalizare SRL Bucureşti către CNADNR şi spre ştiinţa DRDP Iaşi.
Din nou se revine asupra jongleriilor făcute cu privire la derularea lucrărilor, la ordinele de începere şi de reluare a acestora ca să fie favorizate firmele şi să nu fie penalizate pentru întârzieri. Interesent este aici remarca asupra faptului că, aşa cum se deduce din răspunsurile CNADNR, data emiterii ordinului de începere al lucrărilor este 10 decembrie 2014 pe când data emiterii ordinului de sistare ar fi cea de 8 decembrie 2014, motivată de condiţiile meteo, cu toate că firma bucureşteană arată că a făcut demersuri la ANM “pentru a demonstra lipsa condiţiilor climaterice nefavorabile excepţionale invocate în mod nelegal pentru suspendarea executării lucrărilor”.
De asemenea, se insistă cu privire la “gravele abateri de la cerinţele obligatorii ale caietului de sarcini” despre care Best Road Semnalizare SRL Bucureşti susţine că ar fi confirmate de însuşi proiectantul lucrărilor de iluminat şi anume Overall Company SRL. Firma sibiană, de altfel, a comunicat caracteristicile pe care sistemul de iluminat le avea în proiectul său şi anume: “lampa cu leduri cu consum de 60W şi un flux luminos de 7.200 lm; două panouri solare de 240W care se vor monta în vârful stâlpului; şase acumulatori de 65 Ah cu durata de viaţă de şapte ani care se vor monta pe tronsonul 1 al stâlpului; controller MPPT pentru controlul încărcării şi al funcţionării; sistemul să fie calculate ca să funcţionize până la 5 zile cu o durată de funcţionare de 14 ore pe noapte, fără să încarce acumulatorii; stâlp metalic care să reziste la condiţiile de vânt şi încărcare; fiecare sistem trebuie să aibă o priză de pământ cu rezistenţa de dispersie sub 10 Ohmi”.
Precizăm că aceste detalii vin în susţinerea afirmaţiilor cu privire la respectarea cerinţelor din caietul de sarcini de către asocierea firmelor care au depus oferta câştigătoare la CNADNR. (D.P.)

Vezi si

Podul de la Praxia va fi reabilitat anul viitor

Anul viitor vor demara lucrările de reabilitare a podului de la Praxia, situat pe un …

One comment

  1. Domnule Nechifor unde-s amenzile pentru nerespectarea termenului de finalizare? Sa nu accepte lucrarile pana cand respecta toti parametrii tehnici ca ala de timp deja-i depasit! Deci Flutur nu era bun pai aia au facut intr-un an cat astia faceau in 25 in acest ritm (~4 ani) pt o finalizare ici pe colo. Si realizam cum arata toata lucrarea la cum respecta firmele de casa PSD cerintele..