Friday , March 29 2024

Clădirea SOCONI, de pe bulevardul Sofia Vicoveanca, a fost vândută de lichidatori cu 250.000 de euro

Firma de insolvență Multiconsult a vândut proprietatea lui Nelu Opincaru, a cărui firmă a intrat în faliment, către SC SAFE STEEL Suceava. Prețul tranzacției, conform mediului de afaceri – 250.000 de euro. Suma reprezintă cam a zecea parte din datoriiile revendicate la SC Soconi Group SRL de către creditori. Cu puțină vreme înainte de a cere în nume propriu intrarea în insolvență a firmei Soconi Group SRL, Nelu Opincaru a vândut la prețuri derizorii tot ce deținea mai valoros către firma Soconi Grand Group SRL, aparținând fiului său 

 soconi sediul


O mică victorie în procedura de valorificare a bunurilor societății Soconi Group, aparținând afaceristului Nelu Opincaru, poate fi înscrisă în palmaresul firmei de insolvență Multiconsult Suceava. Clădirea care trebuia să fie considerată emblematică pentru firma omului de afaceri Opincaru și care mai mulți ani a avut ca reclamă un banner pe care era inscripționat mesajul “vând betoane”, și-a găsit în cele din urmă un nou proprietar, în cadrul procedurii de valorificare a bunurilor defunctei societăți comerciale.
Cumpărătorul este o firmă din același sector – construcțiile, cu aria de desfășurare a activității însă într-un domeniu mai restrâns – SC SAFE STEEL Suceava. Potrivit comentariilor care se vehiculează în spațiul public economic din Suceava, vânzarea – cumpărarea clădirii cu terenul aferent a adus creditorilor falimentarei firme Soconi Group o rază de speranță. In sensul că pentru acel imobil – clădire cu terenul aferent –  s-ar fi obținut în jur de 250.000 de euro.
Cum la masa credală în procedura de faliment a SC Soconi Group s-au înscris o sumedenie de persoane fizice și juridice revendicând în total  11 milioane de lei – peste 2,5 milioane de euro -, bucățica de 250 de mii de euro reprezentând numai o zecime din suma totală pretinsă de creditori, lupta de valorificare a bunurilor falimentarei firme Soconi merge mai departe.
Proprietățile Soconi Group, mutate pe firma Soconi Grand Group, înainte de a se cere în nume propriu intrarea în insolvență
In luna iunie a anului 2014, Tribunalul Suceava a dispus declanșarea procedurii de faliment pentru firma Soconi Group SRL, aparținând afaceristului sucevean Nelu Opincaru. Acesta ceruse în nume propriu, ca administrator al SC Soconi Group SRL Suceava, în luna ianuarie a anului 2013, deschiderea procedurii insolvenței la firma sa, argumentând că treaba nu mai merge, din cauza crizei economice, a raporturilor tot mai tensionate cu creditorii, a lipsei de comenzi etc. A făcut și un calcul la acea vreme, arătând judecătorului sindic căruia i-a cerut acceptarea insolvenței că datorează 58 de miliarde de lei vechi pe care nu are de unde să îi plătească. Numai că Nelu Opincaru a omis să arate că numai cu o lună înainte, în decembrie 2012, vânduse toate activele importante ale firmei, la prețuri de nimic, către Soconi Grand Group, o societate nou înființată pe numele fiului său. La un an și jumătate de la solicitarea de deschidere a insolvenței și după ce în tabelul creditorilor s-au înscris creditori ale căror pretenții au dublat estimările făcute de fostul administrator, atingând peste 110 miliarde de lei vechi (11 milioane de lei – cam 2,5 milioane de euro, n.r.), instanța a tras concluzia că nu mai poate fi vorba de pus în practică niciun plan de reorganizare judiciară, dispunând trecerea firmei Soconi Group în faliment.
Model de afacere marca Soconi, la Hînțești
In luna mai a anului trecut, împotriva firmei Soconi Group SRL procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem (asupra faptei săvârșite), în urma plângerilor depuse de primarul comunei Hânțești, Daniel Olariu, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și la Serviciul Teritorial Suceava al DNA. Cele două plângeri au fost preluate de către ofițerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Suceava, au fost conexate, iar cercetarea penală trenează, organele judiciare nereușind nici până acum să stabilească dacă Nelu Opincaru, patronul Soconi Group SRL la vremea când se afișa ca mare antreprenor la Hânțești, este sau nu responsabil de infracțiunile indicate în plângerile depuse la sfârșitul anului trecut de primarul comunei Hânțești. In luna februarie a anului trecut, primarul Daniel Olariu de la Hânțești a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava o plângere penală împotriva patronului firmei Soconi Group SRL, Nelu Opincaru, a fostului primar Filaret Galan și a dirigintelui de șantier Vasile Lungu pentru că, pe baza unor falsuri și uzuri de fals, au prejudiciat bugetul Primăriei cu 6,66 miliarde de lei vechi. O plângere având același conținut a ajuns și la Serviciul Teritorial Suceava al DNA de la același expeditor. In urmă cu șase ani, s-a aprobat pentru comună un proiect de construire a unei rețele de alimentare cu apă în comună, care să deservească o populație de 2.380 de persoane, finanțarea fiind asigurată prin OG 577 de la bugetul de stat. Conform devizului, lucrările urmau să coste în total 16 miliarde de lei vechi. Licitația a fost adjudecată de firma lui Opincaru, Soconi Group, care s-a angajat să termine lucrările în 2009. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar patronul a reușit să îl determine pe primarul de la acea vreme, Filaret Galan, să accepte decontarea unui volum de lucrări cu mult mai mare decât cel realizat faptic. Conform calculelor făcute de noua conducere a primăriei din localitate, lucrările au fost realizate doar în proporție de 28%, în vreme ce decontarea s-a făcut pentru un volum total de 78% lucrări executate. In acest fel, în visteria firmei lui Opincaru au intrat, cu acte asumate de fostul primar Galan și de dirigintele de șantier Lungu, 6,6 miliarde de lei vechi în plus, reprezentând lucrări plătite, dar neefectuate. Nici cu miliarde încasate în plus, Soconi nu a dus lucrarea la bun sfârșit. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …