Friday , April 26 2024

CJ Suceava vrea să împrumute 20 de milioane de lei pentru aeroport şi modernizări de drumuri

nechifor 27 ian 2014 [800x600]

13 milioane de lei ar urma să fie accesate pentru finanţarea unor lucrări la aeroport, iar şapte milioane de lei pentru finanţarea unor lucrări la drumurile judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că se va consulta cu liderii grupurilor politice din deliberativul judeţean. Dacă va fi aprobată, la Ministerul de Finanţe, accesarea celor două credite, atunci gradul de îndatorare a judeţului va fi de 17%, faţă de 10% cât este în prezent, dar Cătălin Nechifor speră ca acesta să revină la 10% peste trei sau patru ani, pe măsură ce vor fi achitate ratele

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava vrea să contracteze un împrumut de 20 de milioane de lei, din care suma de 13 milioane de lei va fi alocată proiectului de modernizare a Aeroportului Suceava, iar şapte milioane de lei vor fi daţi pentru modernizarea unor drumuri judeţene. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că va avea consultări prealabile în acest sens cu liderii grupurilor politice din deliberativul judeţean iar o decizie va fi adoptată, cel mai probabil, în şedinţa de miercuri. „Aceşti bani vrem să-i folosim pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi, axele prioritare fiind aeroportul şi structura rutieră”, a precizat Cătălin Nechifor.
Pentru Aeroportul Suceava este nevoie de o finanţare de 13 milioane de lei, în condiţiile în care numai cofinanţarea proiectului european de modernizare a acestuia este de 10 milioane de lei. Pe lângă cofinanţare, este nevoie de fonduri la lucrările de modernizare a exteriorului aerogării aeroportului, achiziţionarea unei autospeciale de intervenţie la foc – clasa 7, o autoscară pentru pasageri, dar şi un sistem de utilaje cargo. „Trebuie să fim convergenţi cu elementele de la aeroport pentru o dezvoltare pe lângă modernizarea pistei şi a instalaţiilor conexe. Este un cumul de dezvoltare ce va face să avem la Suceava nu doar un aeroport modernizat, ci un complex aeroportuar”, a spus Nechifor. ~n acest sens, el a menţionat că, anul trecut, CJ Suceava a alocat fonduri pentru modernizarea interiorului aerogării aeroportului şi pentru achiziţionarea unui degivror de ultimă generaţie. Nechifor a explicat că în zona respectivă este un complex aeroportuar, o pistă înierbată, Asociaţia Fly Bucovina menţionând că se va mai construi un hangar.
Alte şapte milioane de lei din împrumut vor fi folosite pentru finalizarea unor lucrări de modernizări de drumuri judeţene pe traseele Vatra Moldoviţei – Argel, Rădăuţi – Frătăuţii Vechi, Râşca – Slătioara, Probota – limita cu judeţul Iaşi, dar şi pentru podul de la Zamostea – Talpa între judeţele Suceava şi Botoşani, peste râul Siret. Nechifor a arătat că nu pot fi finanţate alte lucrări la drumuri judeţene dacă cele aflate deja în derulare nu sunt finanţate.
Preşedintele CJ Suceava a mai spus că pentru obţinerea acestui credit este necesar avizul Ministerului de Finanţe, pentru încadrarea în plafonul impus în urma negocierilor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Potrivit acestuia, CJ Suceava are alte două credite angajate în 2005 şi 2006, în valoare totală de 36 de milioane de lei, gradul de îndatorare al judeţului fiind de 10 la sută. în cazul în care autorităţile sucevene vor obţine împrumutul de 20 de milioane de lei, gradul de îndatorare al judeţului creşte la 17 la sută, dar în patru ani, după plata ratelor la creditele anterioare, se revine la o îndatorare de zece procente.
Reamintim că Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene, şi urmează să fie redeschis în toamna acestui an. Lucrările de modernizare la aeroportul sucevean sunt realizate prin trei proiecte, unul finanţat de Romatsa, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile CJ. Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS.
~n ce priveşte lucrările de infrastructură rutieră, menţionăm că societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava, al cărui acţionar unic este CJ Suceava, este în insolvenţă, dar a încheiat contracte pe lucrări de la podul Zamostea – Talpa şi la drumul judeţean dintre Moldoviţa şi Argel. Menţionăm că podul lucrarea de la podul respectiv a început în 2001, dar nu a fost finalizată până acum pentru că nici de la CJ Suceava şi nici de la CJ Botoşani nu au fost alocate fonduri pentru a fi dat în folosinţă respectivul pod peste râul Siret. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …