Friday , March 29 2024

CJ Suceava pregătește, anul viitor, o nouă ediție a Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”

Manifestările din acest an au fost organizate sub egida marcării a 150 de ani de la Marea Serbare de la Putna, programul evenimentelor fiind însă mult mai amplu

Consiliul Județean Suceava se pregătește ca ediția de anul viitor a Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” să includă un concurs într-un format unic în țară. Vicepreședinte CJ Suceava, Niculai Barbă, a informat că acest demers vine după succesul pe care l-a avut ediția pilot din acest an a Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”. Potrivit vicepreședintelui CJ, ediția de anul acesta, ediție pilot, a fost organizată pentru a găsi cele mai bune soluții astfel ca anul viitor acest festival să aibă o anvergură națională și internațională. „Am dorit că creăm o dezbatere pe tema oportunității și a modului în care să se construiască acest festival-concurs. Luni va avea loc deja o întâlnire la Centrul Cultural Bucovina pentru a demara pregătirea ediției din anul 2022. Voi propune ca în fiecare an, în perioada 1 – 6 iunie, să se desfășoare «Zilele Ciprian Porumbescu» în județul Suceava. În cadrul acestor zile urmează să desfășurăm mai multe activități, parte dintre ele prinse în Festivalul Internațional Ciprian Porumbescu. Trebuie spus că în cadrul festivalului vrem să organizăm Concursul Internațional de Muzică de Cameră Ciprian Porumbescu, într-un format unic în țară. Duminică, în ultima zi a Festivalului, s-au depus jerbe de flori la mormântul de la Stupca și la bustul lui Ciprian Porumbescu din parcul central din Suceava. Manifestările s-au încheiat la bustul lui Ciprian Porumbescu, unde au prezentat un program artistic laureații concursului din data de 1 iunie. Ediția pilot a acestui festival, ca de altfel majoritatea evenimentelor cultural-artistice din acest an, se desfășoare sub egida marcării a 150 de ani de la Marea Serbare de la Putna”, a declarat Niculai Barbă.

Precizăm că nu întâmplător a fost ales intervalul 1 – 6 iunie deoarece data la care a încetat din viață compozitorul și dirijorul român Ciprian Porumbescu este 6 iunie, în anul 1883. Precizăm că Ciprian Porumbescu a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, a cărui muzică este astăzi în Albania imnul național. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României – „Trei culori”.  Ciprian Porumbescu s-a stins din viață în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor, sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara la 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoza. La Cernăuți, unde și-a făcut studiile, este o placă comemorativă „Ciprian Porumbescu”, numele lui îl poartă și o stradă din suburbia Horecea.

Între evenimentele organizate și finanțate de CJ Suceava pentru a marca 150 de ani de la prima întâlnire internațională a românilor care a avut loc la Mănăstirea Putna – pe lângă inițierea Festivalului Internațional „CIPRIAN PORUMBESCU” și punerea în scenă a operetei „Crai Nou” – se mai numără și pomenirea domnilor Moldovei (în paraclisul din Cetatea de Scaun a Sucevei), organizarea Proiectului educațional „150 de ani de istorie. Serbarea de la Putna și noile generații”, (1 iulie-15 august 2021).

Totodată, sub egida marcării a 150 de ani de la Marea Serbare de la Putna, CJ va organiza, „Sub semnul lui Ciprian Porumbescu”, – concursul vocal instrumental cu participarea elevilor școlii de Arte „Ion Irimescu” – Suceava, dar și evenimentul „În ctitoriile lui ștefan cel Mare”, care cuprinde următoarele acțiuni culturale: – Trasee eminesciene – Concurs internațional de recitare a poeziei din lirica eminesciană „La Putna” (iunie-iulie 2021); – Prăznuirea Sfântului Voievod ștefan cel Mare – Manifestări cultural-artistice și producții (iulie 2021); – „Trasee eminesciene”, concurs internațional de recitare a poeziei din lirica eminesciană; – Prăznuirea Sfântului Voievod ștefan cel Mare – Manifestări cultural-artistice și producții; – Pelerinaj la Mănăstirea Putna – 150 de ani de la evenimentele de la Putna; – Din „Vatra Satului Bucovinean”, tezaurizarea și păstrarea tradițiilor, obiceiurilor, meșteșugurilor și a gastronomiei în județul Suceava.

De asemenea, în cadrul marelui eveniment va fi organizat un spectacol muzical-coregrafic susținut de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu, un concurs de creație literară „Serbarea națională de la Putna-150 (1871-2021)”: mai-septembrie 2021, un concurs de recitare de poezie pentru elevii de etnie română din Regiunea Cernăuți, în intervalul iunie-august 2021, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna (1871).

Pe de altă parte, Mănăstirea Putna va desfășura alte activități precum: organizarea expoziției „Serbarea de la Putna, 1871; realizarea și montarea efigiilor în bronz ale organizatorilor „Serbării de la Putna” și ale organizatorilor altor serbări patriotice în spațiul alăturat statuii lui Mihai Eminescu de la Putna; realizarea Crucii comemorative a Marii Sărbători „ștefan – 500” din 2004; realizarea Albumului aniversar „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni Putna, 1871” cu prefața scrisă de domnul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; realizarea medaliilor omagiale care vor fi oferite participanților care desfășoară activități aniversare; realizarea unor publicații științifice și de popularizare, materiale audio, video și sisteme informatice pe tema aniversării a 150 de ani de la Serbarea de la Putna și a luptei pentru unitatea românilor; organizarea simpozionului dedicat academicianului Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta (26 – 29 iulie 2021) și a simpozionului de istorie ”Colocviile Putnei (1 – 4 septembrie 2021), având ca temă principală Serbarea din 1871; organizarea refacerii traseului poetului Mihai Eminescu de la Cernăuți la Putna: Cernăuți – Storojineț – Crasna – Vicov – Putna; organizarea Serbării aniversare ”Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal” în data de 15 august 2021; organizarea Congresului Studențesc aniversar în data de 15 august 2021; organizarea de concursuri naționale pentru studenți și tineri. În cadrul parteneriatului, Consiliul Județean Suceava va sprijini Mănăstirea Putna cu suma de 646.000 lei. (D.P.)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …